lauantai 30. lokakuuta 2010

Kysymyksiä ja vastauksia seurakuntavaaleissa

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa maanantaina ja kestää ensi viikon ajan. Jyväskylän ennakkoäänestyspaikat löytyvät täältä. Varsinaiset äänestyspäivät ovat 14 ja 15.11 ja äänestyspaikat ovat täällä. Olen ehdolla Vihreiden niittyjen listalla ja ehdokasnumeroni on 223.

Jo viime maanantaina avattiin kansalle vaalikone, johon oli niin valtava ryntäys (mahdollisesti homokeskustelun innoittamana), että vaalikone tukkeutui jo maanantaiaamupäivän aikana. Jos haluat vastata vaalikoneeseen ja katsoa miten yhtäläiset vastaukset meillä on, tee se nyt! Mikäli joku haluaa vaalikonetta tekemättä tutustua vastauksiini, ne löytyvät täältä.

Kun katsoo ajan takaa omia vastauksiin, tulee vähän kriittiseksi ja alkaa pohtia miten on vastannut mihinkin kohtaan, ja ajatteleeko todella niin kärkevästi kun on itseään ilmaissut. Siksi ajattelin tässä blogikirjoituksessa avata hieman kantojani vaalikoneen eri kysymyksiin.

Oma sloganini vaaleissa on: "Hiljaisten huuto kuuluviin". Allekirjoitan sekä Vihreiden seurakuntavaaliteesit, että Tulkaa kaikki- liikkeen ohjelman.

Vaalikoneen ensimmäisen kohdan, jossa sai lisätä varoja yhteen seurakunnan työmuotoon, jätin tyhjäksi. Kyselykierros osoitti että tähän kohtaan kuului vastata että "nuoriso", koska nuorissa on tulevaisuus ja koska vanhat äänestäjät eivät tee vaalikoneita :) Itse en kuitenkaan halunnut valita näistä vaihtoehdoista yhtä, joten valitsin sen mikä puuttui kokonaan: työn siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden parissa. Tämä on mielestäni ryhmä ihmisiä jotka kaipaisivat monesti kipeästi apua seurakunnalta.

Toisessa kohdassa totean haluavani vaikuttaa kirkon oppiin. Aluksi valitsin tähän kohtaan kirkon kannanotot, mutta lopulta mietin asiaa ja totesin, että kyse ei ole vain siitä miten kirkko puhuu vaan siitä mitä se puhuu. Toisaalta toivon että seurakunnat ottaisivat enemmän kantaa esimerkiksi köyhyyteen, siirtolaisten asemaan, tuloerojen kasvuun jne. Joten sinänsä toivon kirkolta myös enemmän kannanottoja yhteiskunnallisiin asioihin.

Kohdissa 3-6 vastaukseni eivät ehkä kaipaa enempiä perusteluja, mikäli joku niitä haluaa vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin esimerkiksi sähköpostitse.

7.kohdassa, kysymykseen menokurista vastasin että seurakunnan vapaaehtoisreserviä tulisi hyödyntää enemmän. En tällä tarkoita sitä, että seurakunta-aktiiveja tulisi kuormittaa lisäämällä heidän taakkaansa holtittomasti lisää vastuualueita. Uskon kuitenkin, että sitoutumista oman seurakunnan asioihin lisää aktiivinen toiminta seurakunnassa. Esimerkiksi äitini ystävineen tekee upeaa vapaaehtoistyötä omassa seurakunnassaan paljon ja se pitää seurakunnan vireänä pienellä paikkakunnalla. Miksei siis Jyväskylänkin kokoisessa isossa seurakunnassa, etenkin pienemmissä alueseurakunnissa. Uskon, että tämä on joka tapauksessa seurakunnan tulevaisuutta, miksi ei siis organisoida sitä ajoissa hyvin.

Kahdeksannessa kohdassa olen valmis vähentämään työntekijöitä musiikin alalta hallinto-ja talouspalvelun ja jumalanpalveluselämän lisäksi. Tästä en ole mitenkään ihan 100 prosenttisen varma, koska todellisuudessa en ole ihan selvillä siitä, miten paljon seurakunta työllistää ihmisiä juuri musiikin alueella ja miten paljon sieltä on varaa karsia. Uskon kuitenkin, että esimerkiksi erilaisten kuorojen on mahdollista toimia vapaaehtoisvoimin, kuten myös säestämisen erilaisissa tilaisuuksissa jne. Toisaalta työttömyyttä tällä alalla en ole innokas lisäämään.

Edelleen kohdat 9-13 ovat minusta selviä. Lukuunottamatta edelleen vallitsevaa ihmetystä siitä miksi seurakuntavaalikoneessa kysytään ehdokkaan kuulumista herätysliikkeisiin..

Äänestysikärajan laskeminen 16 vuoteen on sinänsä minusta hyvä asia ja mahdollisesti aktivoi nuoria äänestämään. Toisaalta olen sitä mieltä, että yhteiskunnallisten asioiden opettaminen peruskoulussa on niin hataralla perustalla, että äänestysikärajan laskeminen ei yksin riitä. En tiedä onko seurakuntavaalien alle järjestetty edes minkäänlaista lukiokierrosta, missä eri ryhmittymien ehdokkaat kävisivät paneelissa keskustelua esimerkiksi vaalikoneessakin olleista kysymyksistä. Tämä olisi vähintä mitä pitäisi tehdä. Laajemmin koko yhteiskuntaopin opetus pitäisi uudistaa ja tuoda politiikka takaisin kouluihin.

Kohdan 16 sekä kysymys että vastausvaihtoehdot olivat ankeat. "Saako koulussa ja päiväkodissa opettaa omaa uskontoa?" Saa vai ei saa. Valitsin näistä että ei saa. Ehkä käsittäisin mieluummin tämän kysymyksen muodossa "pitääkö". Ja olen sitä mieltä että ei pidä. Olen sitä mieltä että kouluissa tulisi siirtyä kaikille yhteiseen katsomusaineeseen, jossa opittaisin tärkeitä asioita kaikista uskonnoista, sitä kautta myös mahdollisesta omasta uskonnosta. Päiväkodin tehtävä ei mielestäni ole opettaa mitään uskontoa. Tämä ei minun kohdalla tarkoita sitä, etteikö suvivirttä saisi laulaa tai enkeleitä askarrella, kuten toisinaan näissä keskusteluissa todetaan. Omaa uskontoa opetetaan tarkemmin lapsille sekä pyhäkouluissa että erilaisissa seurakunnan kerhoissa, tapahtumissa ja leireillä. Mielestäni tämä riittää. Päiväkotiryhmissä ja koululuokissa alkaa olla niin monenlaisia lapsia: eri uskontoihin kuuluvia, sekä ateisteja. En pidä siitä että lapsia aletaan erotella eri ryhmiin uskontonsa perusteella.

Huh. Siinä ne vastaukset. Tulipas pitkä sepustus. Toivottavasti jaksoit lukea :) Pari muuta tekstiäni seurakuntavaaleista löydät painamalla blogin oikeasta laidasta kohtaa "seurakuntavaalit". Nyt sitten jännitetään ja toivotaan parasta. Kerrotaan kavereille ja käydään äänestämässä.