tiistai 27. marraskuuta 2012

Sulle, mulle, sulle, mulle JA mulle.

Otsikosta tietää kai jo jokainen mistä on kyse. Nimittäin luottamuspaikkaneuvotteluista. Tiedättehän niistä, mitkä käydään avoimesti, hyvässä ja rakentavassa hengessä yli puoluerajojen, vaalien tulosta ja äänestäjien tahtoa kunnioittaen.

On perinteiset tavat joilla paikat on pisteytetty, perinteinen tapa jonka mukaan isoin ryhmä aloittaa ja vetää neuvottelut, valitsee haluamansa pj-paikan päältä, sitten seuraavaksi tullut ryhmä valitsee seuraavan ja sitten.. KABOOOOM täysi kaaos.

Kaikki kosiskelee kaikkia ja liittoutuu ja neuvottelee keskenään, osa tiedoista on salaisia ja kuitenkin vuotaa julkisiksi ja spekuloidaan ja soitellaan ja mietitään että mitäköhän ne nyt tekee onkohan tämä nyt ja mitähän tästä seuraa ja se oli sanonut niin ja se soitti mulle ja mä lähetin heti säköpostin ja sitten luin feisbuukista ja kyllä minä sanon että tämä on varma nakki ei mitään huolta tämä menee just niinkun me pelattiin ne pelaa meidän pussiin suoraan vaan kyllä minä sanon että epäoikeudenmukaista ja me otetaan se paikka teille me ei sitä anneta ja jumalauta jos tämä ei tästä muutu niin on se kyllä perkele ja myhäillään, suoristetaan solmio ja hyräillään peiliin katsoessa, suorastaan isketään silmää ja lähdetään jatkamaan. Muutaman tanssiaskeleenkin voisi ottaa, niin helppoa on voittajan elämä.

Pienet ryhmät on luonnollisesti pakotettuja tekemään teknisiä vaaliliittoja saadakseen ylipäänsä edustuksen mihinkään lautakuntaan. Ei teknisissä vaaliliitoissa lähtökohtaisesti mitään väärää tai pahaa ole. Kaltaisellani yhden hengen valtuustoryhmällä ei ole kovin suuria toiveita tai odotuksia neuvotteluissa, ei juuri menetettävää. Tietysti sitä toivoo että neuvottelut menisi jotenkin arvokkaasti. Jos nyt ihmisiksi oltaisiin, avoimesti ja järkevästi asiat neuvoteltaisiin.

Sitäkin enemmän se tarjoaa mahdollisuuden, ikään kuin vähän sivusta seurata koko toimintaa. Enkä puhu nyt erityisesti juuri tästä syksystä ja juuri Tuusulasta. Onhan näitä tullut seurattua, eri ihmisten, eri puolueiden, eri kaupunkien kohdalla.

Ja kuitenkin on niin selkeästi nähtävissä murtumaa "maan tavassa". Kyllä, on edelleen konkaripoliitikot jotka heittelee lauseita kuten "kyse on vaan siitä kuka tarjoo eniten" ja "me tarjotaan sulle mitä ikinä sä haluat" ja "näin on aina tehty". Kuitenkin on myös yhä enemmän niitä, jotka haluaa yksinkertaisesti vaan sen mikä äänimäärän perusteella itselle kuuluu. Ihmisiä jotka aidosti haluavat tehdä avointa politiikkaa, ei vaan saavuttaa tiettyä asemaa. Avoimuus puskee tiensä läpi kabinetteihin ja kahdenvälisiin sopimuksiin. Ei se hetkessä tapahdu, eihän mikään suuri muutos hetkessä mene läpi. Olen onnellinen kuuluessani puolueeseen jolle avoimuus on tärkeä kaikenläpäisevä teema. Myös Vihreiden demokratiaohjelma joka viikonloppuna hyväksyttiin, puhuu samoista teemoista.

Toivon vaan, että avoimuus saavutetaan ennenkuin loputkin uskottavuudesta on menetetty äänestäjien silmissä. On kai turha päivitellä heikkoa äänestysprosenttia, jos valtuusto on kuin mikäkin lasten hiekkalaatikkoskaba. Luottamuspaikkojen jakaminenhan on raadollisinta mitä politiikassa on. Toisaalta se on hyvä mittari tulevalle valtuustolle. Siinä nimenomaan haastetaan ihmisyyttä. Kuinka toimivaa yhteistyö salissa ja sen ulkopuolella tulee olemaan? Kuinka hyvin pystymme yhdessä ratkomaan isoja haasteita seuraavien vuosien aikana? Mitä minä olen valmis antamaan, mistä olen valmis luopumaan? Mikä on oikein ja mitä tämä kunta haluaa.