sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Tuusula 2025

Vietin ennen talvilomaa kaksi päivää kunnanhallituksen seminaarissa Hämeenlinnassa pohtimassa hallituksen jäsenien, valtuuston puheenjohtajiston sekä valtuustoryhmien ja lautakuntien puheenjohtajien kanssa Tuusulan kunnan strategiaa, sekä budjetin aiheuttamia haasteita tälle vuodelle.

Strategia on tarkoitus laatia tämän kevään aikana ja siinä tullaan järjestämään keskusteluilta myös kuntalaisille. Jo aiemmin on ollut arvokysely Tuusulan kunnan luottamushenkilöille ja työntekijöille. Vaikkakin tuo strategia jota nyt laaditaan, ei ehkä ulotu tuonne vuoteen 2025 sai se minut miettimään Tuusulan tulevaisuutta pidemmällekin.

Mitä siis toivon tulevaisuuden Tuusulan olevan:

Laajempi pinta-alaltaan: Toivon Tuusulan olevan aktiivinen kuntaliitoskeskusteluissa, etenkin Järvenpään ja Keravan suuntaan. Tämän hetkenkin keskustelu on vakuuttanut minut siitä, että itsenäinen Tuusula jäisi joko torsoksi, josta pilkottaisiin palasia kuka mihinkin suuntaan, ja toisaalta palveluita leikataan myös. Mielestäni on älyllistä epärehellisyyttä väittää että kuntaliitokset vie lähipalvelut: Eiköhän niitä ole karsittu aika hemmetin rankalla kädellä jo 20 vuotta ja sama meininki vaan jatkuu, oli liitoksia eli ei.

Radanvarsikaavoituksen kuningatar:Tällä hetkellä Tuusulan yhdyskuntarakenne nojaa valitettavan paljon yksityisautoiluun. Jatkossa tämä ei enää ole mahdollista.

Osa vahvaa metropolihallintoa: Jotta sekä tämän kohdan edellä, että tämän kohdan jälkeen tulevat kohdat toteutuisi..

Uudenmaan joukkoliikenteen kehittäjä: Pikaraitiotie Hyrylästä Keravalle? Why not!

Työntekijöistään huolehtiva ja välittävä työnantaja: Tulevaisuudessa Tuusulan kunnassa on sellainen työhyvinvointiohjelma jota kelpaa markkinoida uusille työnhakijoille. Myöskään työsuhteiden ketjuttamista ja kohtuuttomia määräaikaisuuksia ei ole. Jotta kuntaan saadaan pätevät työntekijät, on pakko kehittää aiempaa palkitsevampia työoloja työntekijöille.

Alueiden eriytymistä ennaltaehkäisevä: Lisää sekaisin vuokra-asuntoja ja omistustontteja. 

Luonnostaan huolehtiva: Ilmastonmuutoksen torjuntaan ja ympäristön suojeluun liittyvät tavoitteet on tällä hetkellä Tuusulassa liian matalat. Tavoitteet pitää tarkistaa kunnianhimoisemmiksi. Jo tänä vuonna.

Peruskoulua arvostava:  Kouluverkostoa kannattaa kokonaisuutena tarkastella, mutta leikkauksia peruskoulu ei oikein enää kestä. Säästöt on löydettävä muualta. Oppilashuoltohenkilöstöä tulee olla riittävästi siinä missä opettajia suhteessa oppilaisiin.

Harrastuksia ja kulttuuria kaikenikäisille tarjoava: Kaavoituksessa voi huolehtia että eri ikäisille on paikkoja ja tiloja olla ja toteuttaa itseään. Näitä kannattaa myös yhdistellä eri tavoin.

Siinä muutamia ajatuksia sunnuntai-iltana. Mitäs muuta Tuusulan tulisi olla?


Ps. ja ihan vaan vinkiksi, että jos vaikkapa Tuusulan lukion opettajilla on lomautusuhka päällä, niin ei siinä hirveesti mikään brändinrakennus oikein samaan aikaan toimi.. Että jos kuitenkin ihan sellaset perusjutut hoidettaisiin ensin kuntoon, kuten vaikka lopetettaisiin se lomautuksilla uhkailu, ja mietittäisiin niitä brändejä sitten vähän vakaammalle pohjalle. Ja sama toiseen suuntaan: jos on tarkoitus rakentaa Laadukkaan Lukion Brändiä, niin se lomautusuhka vähän niinkun vesittää sen.. 

Ps.2. Kokousten ja töiden kyllästämä viikko loman jälkeen edessä: valmistin ihanaa intialaista linssipataa lounaaksi töihin. Reseptin löysin täältä. Huomenna sitten taas kauppaan täydentämään tyhjyyttä kumisevaa jääkaappia.