torstai 21. maaliskuuta 2013

Lautakuntablogi 2/2013: Nuorisotakuuta ja säästöjä

Tänään oli toinen nuorisolautakunnan kokous, tällä kertaa kokoustettiin minulle tutuilla seuduilla, eli Jokelan Monarilla. Nuorisotyöntekijä Heidi Hemminki kävi alkuun kertomassa sekä viereisen yläkoulun jopo-luokan toiminnasta, että monarin toiminnasta. Aika hurjalta määrältä tuntuu että 50-70 nuorta saattaa pyöriä illan aikana tiloissa vapaan olemisen muodossa. Näitä tiloja todella tarvitaan! Tuntuu myös todella mietityltä ja hyvältä, miten jo 6.luokkalaisia aletaan tutustuttaa nuorisotilojen toimintaan nyt kevätlukukaudella niin, että voivat syksyllä sitten turvallisesti siirtyä viettämään aikaansa nuorisotiloille.

Kävimme läpi myös vuoden 2013 toimintasuunnitelmia: Henkilökohtaisesti olin tosi ilahtunut Metsäpirtin luontokoulusta ja siihen liittyvistä suunnitelmista kierrätyssuunnitelmineen ja Vihreä lippu-hakemuksineen. Tämän tyyppistä toimintaa toivoisi kunnassa järjestettävän enemmänkin, esimerkiksi iltapäiväkerhojen yhteydessä luontokerhoa jne. Kukahan ottaisi kopin?

Nuorisovaltuuston edustajat esittelivät itse myös Nuvan toimintasuunnnitelmaa: Keväälle suunnitellut tapahtumat on toteutettu ja etenkin yösäbä-turnaus oli saanut niin paljon positiivista palautetta, että kesälle on jo mietitty vastaavaa yöfutis-turnausta. Lisäksi Nuvalla on tavoitteena aktivoitua sosiaalisessa mediassa tämän vuoden aikana ja sitä kautta saada enemmän nuoria mukaan tapahtumiin ja kiinnostumaan vaikuttamisesta ja päätöksenteosta.

Keskustelimme myös paljon pian toimintaansa aloittavasta työpajasta, sen toimintatavoista ja tavoitteista. Olen tosi iloinen, että Tuusulassa on panostettu kunnolla nuorisotakuun toteutumiseksi ja seuraan mielenkiinnolla miten suunnitelmat etenee ja toiminta pyörähtää käyntiin huhtikuun aikana.

Keskusteluasioissa kuultiin ja keskusteltiin taloustilanteesta: nuorisopuolen alkuvuoden menoista ja sopeuttamistoimenpiteistä. Näillä näkymin nuorisopuolella tullaan toteuttamaan asetettu säästötavoite moninkertaisesti. Miksi? Tyhmiäkö siellä ollaan? No kun ei voi oikein olla toimintaa jos ei ole työntekijöitä. Ja mitä enemmän työntekijöiden palkkaamista viivytetään, sitä vähemmän on toimintaa ja sitä enemmän saadaan säästöjä. Mutta rehellisyyden nimissä: "rekrytointien viivästyttäminen" on byrokratiakieltä joka tarkoittaa suomeksi palveluiden heikentämistä tai tässä tapauksessa jopa leikkaamista. Toivottavasti tarvittavat rekrytoinnit saadaan pian tehtyä, en voi uskoa että todella nuorten toiminnasta halutaan näin paljon leikata.

Keski-Uusimaassa 20.3.2013 Ilona Toivanen ja Sarppa Heiskanen

Lisäksi keskusteltiin graffitiseinistä: Mats Fagerström toi terveisiä Kellokoskelta, missä myös on ideoitu paikkaa graffitien maalaukseen. Nuorisotyön päällikkö Sami Paananen kertoi missä mennään laatimamme aloitteen kanssa: Kartoitusta ollaan tekemässä koko Tuusulan alueella. Olimme Sarpan kanssa myös eilisessä Keski-Uusimaassa puhumassa aiheesta.

Oloni on yhtä innostunut ja inspiroitunut kuin ensimmäisen kokouksenkin jälkeen. Meidän nuorisolautakunta on pätevä ja kiinnostunut ja kantaaottava ja ideoita heittelevä. Tämän porukan kanssa on helppo puheenjohtajan hymyillä!

Ps. Näissä blogikirjoituksissa en jokaista kohdeavustushakemusta tai asemakaava muutosluonnosta käsittele, tarkemmat esityslistat ja pöytäkirjat löytyy Tuusulan kunnan nettisivuilta.