tiistai 14. toukokuuta 2013

Valtuustoblogi 4/2013: Tilinpäätöstä ja metropolilausuntoa


Tämänkertaisen valtuuston kokouksen tärkein asia oli lausunto metropolialueen esiselvitykseen. Tässä kohdassa pidettiin paljon puheenvuoroja, mutta päätös tehtiin esityksen mukaan ja lausuttiin seuraavasti:

"Kuntien yhteisenä lausuntona esitämme, että kuntarakennelakiluonnoksen mukaiseksi selvitysalueeksi nimetään enintään kahdeksan kunnan, Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan muodostama kokonaisuus ja että ao. kunnat voivat käynnistää kuntarakennelakiluonnoksen mukaisen selvityksen välittömästi siten, että se on valmis päätöksineen 1.7.2014 mennessä. Selvitysalueella selvitys tapahtuu vapaaehtoiselta pohjalta kuntien itse järjestämällä tavalla." 
Oma puheenvuoroni asiaan meni jotakuinkin näin:

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut. Koko metropolialueen vihreät ovat olleet samalla linjalla siinä, että olemme kannattaneet vahvaa metropolihallintoa. Kaavoitukseen, liikenteen ja asumiseen liittyvät ongelmat ovat niin isoja, että koemme että ne vaativat yhteistä ajattelua yli kuntarajojen. Olen pitänyt tämän saman puheenvuoron suurinpiirtein jokaisessa kuntauudistustoimikunnan kokouksessa ja seminaarissa mitä on ollut, joten toistan sen nyt vielä, mikäli asia on jollekin epäselvä. 
En kuitenkaan esitä muutoksia lausuntoon vaan myönnän tappioni tässä asiassa ja näen ihan hyvänä kompromissina tämän 8 kunnan kuntaliitoksen. Toivon kuitenkin, että metropolihallinnon joka tapauksessa tullessa, Tuusulassakin kannatetaan avoimuutta ja demokratiaa ja sitä kautta suorilla vaaleilla valittavaa metropolivaltuustoa
Valtuuston puheenjohtaja ja toinen varapuheenjohtaja esitteli kuitenkin myös aloitteen, jossa kannatettiin trio-selvitystä (Järvenpää, Kerava ja Tuusula) mikäli tämä kahdeksan kunnan selvitys näyttää kariutuvan. Keravalla Vasemmisto jätti vastaavan ponnen muuten samansisältöiseen lausuntoon.

Muuten kokouksessa oli paljon asioita, paljon puheenvuoroja, listaan niistä muutamia:


  • Tilinpäätös 2012 oli surullinen: tilikausi jäi 4,1 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Tästäkin johtuen on siis ollut kova paine nyt saada leikkauksia aikaan, mm. se 1,5 miljoonaa euroa henkilöstömenoista tänä vuonna. Tämä nyt kenellekkään mikään yllätys ollut. Arviointi- ja henkilökertomukset herätti jonkun verran keskustelua: arvostan sitä että henkilöstökertomusta on uudistettu ja käytetään erilaisia kuvaajia ja mittareita. Lisäksi myös henkilökunnan osaamisen arviointi jatkossa muutenkin kuin koulutuspäivien määrän perusteella kuulostaa hyvältä. 
  • Yleiskaavan valinta: Hyvää valitussa A2-kaavassa ja sen valintaprosessissa oli viheraluestrategian laatiminen ja kattava liikenne ja ilmastovaikutusarviointi. Pettynyt olen siihen, että radan varteen sijoittuva Ristikytö pidetään reservialueena hamaan tulevaisuuteen. Toisaalta luotan siihen että kuntaliitokset ja metropolikaava muuttavat tämän tilanteen ihan jo lähivuosina!
  • Muut asiat, aloitteet ym. meni nopeasti nuijien, esitysten mukaisesti. 
Lopuksi muissa asioissa esiteltiin useampi aloite koskien kouluverkkoa ja pienten koulujen säilymistä. Koulukeskustelu tulee varmasti siis jatkumaan kiivaana ja mielenkiintoisena. 

Tarkoituksena oli pohtia kokouksen jälkeen valtuustosopimusta, mutta kokouksen venymisestä johtuen se siirtyi toiseen ajankohtaan. So stay tuned!