perjantai 14. kesäkuuta 2013

Nuorisolautakuntablogi 5/2013: Graffitiseiniä ja keskustelua


Pidimme kevään viimeisen nuorisolautakunnan kokouksen Kellokosken nuorisotalolla Nuorkalla. Nuoriso-ohjaaja Sami Tiainen esitteli meille toimintaa. Kellokoskella nuorisotoiminta on nuorista lähtevää ja osallistavaa. Nuoret olivat mm. osallistuneet Nuorkan sisäseinien maalaamiseen. Kävijöitä on ollut 20-30, jonkinverran on ollut nähtävissä sukupolvenvaihdosta kun vanhat kävijät on täysi-ikäistyneet. Syksyllä sitten tulee uudet seiskaluokkalaiset kehiin.

Itse kokous oli lyhyt ja tiivis: kävimme läpi vuoden 2012 arviointikertomuksen, valitsimme johtavaksi nuoriso-ohjaajaksi Kirsi Kostiaisen, onnea Kirsi! Valintaa edelsi haastattelut ja soveltuvuustestit. Haastatteluihin osallistui myös nuorisovaltuuston edustaja. Lisäksi myönsimme 4800 euroa avustusta Lampirockille. Lopuksi nuorisotyön päällikkömme Sami Paananen esitteli valmistunutta esitystä Tuusulaan perustettavista luvallisista graffitiseinistä vastauksena minun ja Sari Heiskasen tekemään aloitteeseen. Selvityksessä esitellään useita paikkoja sekä Hyrylään, Jokelaan että Kellokoskelle. Osa paikoista on jo valmiiksi olemassa olevia seiniä (esim. alikulkutunneli Hyrylässä ja muurit Kellokoskella), joiden käyttöönotto onnistuisi vähillä kustannuksilla (jätehuolto). Osa vaatii paikkansa ensi vuoden talousarvioon (kuten Jokelan skeittipuistoon tuleva seinä). Kunnanhallitus käsittelee asiaa tulevan maanantain kokouksessa. Olen optimistinen asian etenemisen suhteen.

Lisäksi tein luottamushenkilöaloitteen jotta nuorisotoimeen tehtäisiin vapaaehtoisrekisteri. Tämä siksi, että nuorisotilatoiminta on ollut erittäin haavoittuvaista työntekijöiden sairaspoissaoloista johtuen ja tästä on käytetty puheenvuoroja valtuustossa useasti ja tehty kyselyjä kunnanhallituksesta. Tällä hetkellä Tuusulassa on käytäntö että jokaisella tilalla tulee olla kaksi työntekijää, jotta tilat voivat olla auki. Jatkossa, poikkeustapauksissa, riittäisi siis että paikalla olisi yksi työntekijä ja yksi koulutettu vapaaehtoinen aikuinen. Tarkoitus ei ole korvata vapaaehtoisilla päteviä nuorisotyöntekijöitä, vaan tukea heidän työtään. Toivottavasti aloite johtaa pikaisesti toimenpiteisiin. Aloite kokonaisuudessaan löytyy täältä.

PS. Yhteishakutulokset tulivat myös eilen. Omalta osaltani ja Tuusulan osalta olen huojentunut, tyytyväinenkin. Tilanne näyttää hyvältä. 27 ysiluokkalaista jäi tässä vaiheessa ilman opiskelupaikkaa, mutta varasijat ja täydennyshaut, kymppiluokat ja ammattistartit ovat vielä edessä!