maanantai 2. syyskuuta 2013

Valtuustoblogi 6/2013: Kouluverkostoa ja graffitiseiniä

Kunnansihteeri Tuula Hyttinen, valtuuston puheenjohtaja Tuija Reinikainen ja kunnanjohtaja Hannu Joensivu

Syksyn poliittinen kausi pyörähti käyntiin lyhyen listan kokouksella. Esityslista löytyy täältä.
Alkuun pari tontin ostoa ja myyntiä, ei juurikaan keskustelua, päätökset esityksen mukaan.

Hyväksyttiin Kuuma-tilinpäätös 2012 ja myönnettiin vastuuvapaus tilivelvollisille. Antti Kaikkonen pyysi lyhyen tilannekatsauksen kuuma-yhteistyöstä ja kuntaliitosselvityksistä. Kunnanjohtaja totesi KUUMA-yhteistyön jatkuvan, mutta että päällekkäisyyksiä kasikuntaselvityksen kanssa pyritään välttämään. Toivon että metropolihallinto pian korvaa tämänkin elimen, joka on jäänyt itselleni melko vieraaksi. Keskustelusta oli nähtävissä, että en ole ainoa joka näin kokee. Kasikuntaselvitys etenee, huomenna poliittinen ohjausryhmä hyväksyy toimintasuunnitelman (tavoitteet ja aikataulun). Kuntauudistustoimikunta kokoontuu myös Tuusulassa syyskuun aikana.


Kouluverkostokeskustelua


Näiden lisäksi olikin sitten vuorossa aloitteiden käsittelyä. Useamman koulun vanhempainyhdistykset ja MLL:n paikallisyhdistys olivat jättäneet aloitteet huolenaan pienten koulujen tulevaisuus. Vastauksena aloitteisiin todetaan että palveluverkkoselvitys on tekeillä (tehty jo! torstaina kuultiin esittelyä) ja sen pohjalta tehdään ratkaisuja. Tuusulassa ei kuitenkaan ole suunnitteilla lakkauttaa yhtään yksittäistä koulua, vaan kohdistaa painopiste toiminnan kehittämiseen rakennuksien ylläpidon sijasta. Keskustelua asiasta luonnollisesti (taas) heräsi.

Satunnaisia nostoja keskustelusta: Kyläkoulut ovat osa Tuusulan kunnan ideaa. Kunnanhallituksen vastaukset eivät ole riittäviä vaan niissä mennään palveluverkkoselvityksen taakse, ei anneta selkeää vastausta. Koulutuksen kehittämissuunnitelmaa ollaan tekemässä, siinä tulee olla kouluverkoston tarkastelulla tilaa: mitään osia verkostosta ei voida lyödä lukkoon, ennen tuota työtä. Samaa mieltä! Kaivattiin monimuotoista käyttöä. Tietotekninen vallankumous pedagogiikassa. Ei, tietokoneet tekee oppilaista epäsosiaalisia. Ja isot koulut. Kukaan ei kohtaa. Ei, opetus pitäisi tuoda tälle vuosituhannelle ja olla ennakkoluulottomia tilojen suhteen.

Jokainen haluaa kertoa oman mielipiteensä. Minusta ne voisi kyllä säilyttää. Toivoisin kyllä että ei koskettaisi. Onko joku koulu "arvo sinänsä", kuten eräässä puheenvuorossa kuultiin? Vai kenties kaikki koulut? Kirjoittelen ajatuksiani asiasta siinä vaiheessa, kun sen suhteen ollaan jotakin päätöksiä alkamassa tekemään. Nythän vaan kaikenlaista selvitellään. Pidetään mahdollisuudet avoimina. Ilmeisesti tämä oli myös valtuuston tahtotila, vastaus aloitteisiin annettiin esityksen mukaan.  Turha nostaa tikunnokkaan asioita joista saadaan aikaan vaan lihavia riitoja ja laihoja säästöjä, kuten Salosen Jussi nohevasti totesi.

Välillä mietin, pitäisikö sitä itsekin nostaa itseään enemmän esiin ja pitää puheenvuoro joka ainoassa mahdollisessa pykälässä? En oikein osaa ajatella sillä tapaa, että pitäisi tuoda itseä esiin. Kaiketi se tekee minusta osin kehnon poliitikon, mutta pystynen elämään sen kanssa


Graffitiseinät tulee

Myös meidän graffitiseinä-aloitteeseen saatiin vastaus. Esa Ukkola antoi tilannekatsauksen. Toimialalla suhtautuminen on positiivinen, nähdään graffitit osana nuorisokulttuurina ja nähdään että ne tarvitsee oman paikkansa. ELY-keskus on torpannut tietyt alikulkutunnelit, mutta uusien graffitiseinien pitäisi nousta ensi vuonna Jokelaan, Hyrylään ja Kellokoskelle, vaikka jossain vaiheessa huonolta vaikuttikin. Peltosen Jani (sd.) esitti myös muita Tuusulan kunnan omia alikulkuja, joihin graffitteja voisi tehdä. Ja sekä kunnanhallitus että valtuusto kannattaa näitä. Kunnanhallituksen puheenjohtaja lupasi, että rahat budjettikierroksella löytyy. Annoin aiheesta haastattelun myös Tuusula-lehteen aiemmin syksyllä.

Lopuksi vielä pari luottamushenkilövaihdosvaalia ja uusia aloitteita. KD:n valtuutettu teki aloitteen kouluille tilattujen koulutusten laadun tarkastamiseksi. Johtuen Outo homo menee kouluun -kiertueesta. Vähän otin kierroksia, mutta hillitsin itseni.

Sitten kotiin. Ihan hyvä, että on välillä kevyempää, budjetin vääntämiseen saa kyllä laittaa seuraavina kuukausina aikaa ja energiaa ihan niin paljon kun haluaa!

Yritin päästä kokouksessa tähän mielentilaan. Kärsimättömälle sielulleni se oli haastavaa.