maanantai 11. marraskuuta 2013

Valtuustoblogi 8/2013: Veroja ja kunnanjohtajan erottamista

Hiiohoi, täällä sitä taas ollaan. Edellinen kokous jäi minulta väliin, kun olin Oslossa (katso kuvat!). Kokouksessa oli ollut jotain sellaista pientä, osavuosikatsausta, ympäristömääräyksiä ja muuta. Varani Heidi Grundström edusti siellä hienosti. Mutta nyt back in da business, lista löytyy täältä!

Vegaanille varatut kokouseväät

Alkuun puhuttiin kuntarakenne.. Zzzzzzzzzzz... No ei vaan. Kuntauudistustoimikunta on kokoustanut säännöllisesti ja käynyt läpi vastaukset mitä annetaan: kasikuntaselvitys etenee, muita selvityksiä ei kannateta tai haluta. Antti Kaikkonen ihmetteli VM:n ylimääräistä selvitysmääräystä, jossa siis Tuusula laitettiin mukaan pääkaupunkiseudun selvitykseen Sipoon, Keravan ja Kirkkonummen kanssa. Paheksuva puheenvuoro. Ei juuri muuta keskustelua, esitysten mukaan.

Omakotitonttien hinnat ja vuokrat meni myös esityksen mukaan.

JA SITTEN NIITÄ VEROJA


Hankala on aikataulu, ensin päätetään veroprosentit ja vasta kuukauden päästä talousarvio. Hallituksen esityksessä verot pysyy ennallaan. Demarit, puhetorvenaan valtuustoryhmän puheenjohtaja Arto Lindberg esitti kuitenkin pientä korotusta kiinteistöveroon (0,65 -> 0,75), jotta palveluleikkaukset voitaisiin ensi vuodelta välttää. Tuottaa noin 5-600 000 euroa lisää ensi vuoden budjettiin. Myös TuPun ryhmäpj Jussi Salonen liputti tämän puolesta. Palveluverkkouudistusta halutaan viedä eteenpäin, mutta ensi vuonna suunnitelmaa viedään eteenpäin ja mietitään prosessia millä se tehdään, ei vielä suljeta kouluja. Tämän noston jälkeenkin yleinen kiinteistövero olisi Tuusulassa matalalla tasolla naapurikuntiin verrattuna.

Lauri Untamo (kok.) piti tutun ja turvallisen puheenvuoron, olin jo etukäteen sen esittänyt automatkalla Paavo Juntuselle (kuvassa, PS). Siinä puhuttiin vastuunkantamisesta. "Se tarkoittaa että verot nousevat nyt ja ensi vuonna ja seuraavana vuonna ja niin kauan kunnes Tuusulan kunnan valtuusto kykenee tekemään päätöksiä menojen leikkaamiseksi." Ja siinä puhuttiin myös tasaveroja vastaan, tulotasosta riippumatta kaikki joutuu sen maksamaan. "Itse en haluaisi sellaista kehitystä nähdä." Mukaan tuotiin myös aluepoliiikka: Hyrylä kärsii enemmän kuin Jokela. Asumiskustannukset on kovin kalliit: jätemaksut, lämmitys, vesimaksut. "Haluamme että vanhat ihmiset pysyvät virkeinä kodeissaan lunta luodessaan". Got to love Lauri Untamo; Köyhien, lasten ja vanhusten asialla.

Toki asiassa pidettiin muitakin puheenvuoroja ja laskelmistakin oli erilaisia mielipiteitä, että onko se vaikutus yksittäiselle asunnolle euron kuussa vai useamman euron. Asiasta keskusteltiin myös Twitterissä, kuulin Emmi Suomilammilta (kok.) että Järvenpäässä yleinen kiinteistövero on ollut 1,32% ja noussee tänään 1,35 prosenttiin. Totesin tämän myös omassa puheenvuorossani. Lohdutin kokoomusta: lapsiperheellisenä asunnonomistajana en vaivu epätoivoon vaikka kiinteistövero tämän verran nousisikin, jäänen eloon.

Äänestys: 26-24 kiinteistöveroa päätettiin korottaa.


Paavo Juntunen, PS, uskollinen kuljettajani kaukaa pohjoisesta

Sitten oli yksittäisiä asioita, Tuusulan kunnan kiinteistöt oy, takauksen myöntäminen, vesihuoltoliikelaitoksen johtokunnan jäsenten vaali, vastauksia aloitteisiin. Pääasiassa keskustelutta. Jokelan kuntoreittiä pitäisi kunnostaa. Seurakunnan leirikeskuksen tienristeys on vaarallinen, pitäisi tehdä asialle jotain (se muuten on, olen itsekin joskus oppilaiden kanssa ollut siellä ja jännittänyt bussissa että pääseekö se kääntymään vai ei). Välillä aina jaksan ihmetellä miten kunta ja ELY-keskus palloittelee vastuita ja saa hirveitä summia menemään kaikennäköisiin suunnittelutöihin. Tämä palautettiinkin valmisteluun.

Ollakko vai eikö olla Tuusulan kunnanjohtaja?

Muissa asioissa kuultiin aloitteita mitä oli vastaanotettu mm. Nahkelan kyläkoulun ja päiväkoti Kanin Loikan säilyttämisen puolesta.

Lisäksi kuultiin Pasi Huuhtasen (ps.) ym. aloite kunnanjohtajan erottamiseksi/siirtämiseksi muihin tehtäviin luottamuspulan vuoksi. Tähän tutustuin itse lauantai-aamuna kun äitini luki paikallista lehteä ja totesi minulle, että "aiotte sitten erottaa kunnanjohtajanne". Jaahas, minä sanoin ja aloin juttua lukea. Paitsi paikallislehteen, tänään juttu kiiri myös Hesariin. Ehkä tähän liittyen, valtuustossa oli myös poikkeuksellisen paljon ihmisiä seuraamassa kokousta. Mikäli aloitteessa siis on 1/4 valtuutetun nimi, perustetaan erillinen toimikunta arvioimaan luottamuspulaa ja kunnanjohtajan toimintaa. Mikäli kunnanjohtaja päätetään erottaa, se vaatii 2/3 enemmistön valtuustossa.

Aloitteessa oli allekirjoituksia yli neljäsosa, joten prosessi etenee.

Pasi Huuhtanen puhui perusteellisesti lujalla äänellä. Salamavalot välkkyi. Aloitteessa oli allekirjoituksia Vasemmistoa lukuunottamatta kaikista ryhmistä. Todettakoon kuitenkin, että itse en aloitetta ollut allekirjoittanut vaan vihreistä aloitteeseen oli osallistunut toinen varavaltuutettu Eeva-Liisa Nieminen. En oikeastaan osaa sanoa tästä asiasta mitään juuri nyt. Jotenkin vähän shokkiolo. Palaan asiaan.

Kokous päättyi.


PS. Ensi vuoden talousarvioesitys löytyy Tuusulan kunnan nettisivuilta.