maanantai 9. joulukuuta 2013

Valtuustoblogi 9/2013: Talousarvio 2014

Viimeistä viedään. Vuoden viimeistä valtuuston kokousta nimittäin. Lista löytyy täältä. Aloitettiin poikkeuksellisesti jo klo 15, että varmasti ennätetään kaikki asiat käydä läpi. Pari isointa nostoa kokouksesta kaiketi otsikonkin mukaisesti ensi vuoden talousarvio, sekä ihan kokouksen lopussa oleva kunnanjohtajan erottamiseen tähtäävä valtuustoaloite.

Esityslista ja korruptiokalenteri

Talousarvio 2014

Ei kai sitä turhaan noita kaikkia sunnuntai-iltojaan ihminen ole viettänyt budjettineuvotteluissa. Aika hyvä kattaus on tullut läpi käytyä tätä kierrosta näin ensimmäisenä vuotena, seminaareissa, hallituksen iltakouluissa, lautakunnassa, neuvotteluissa ja sitten vielä täällä valtuustossa. Tässä vaiheessa, ei oikeastaan minulla sen kummemmin lisättävää hallituksen esitykseen ole. Luonnollisesti, median läsnäollessa pitäisi pitää suuria puheita, mutta olen kyllä kaiken sanottavani jo sanonut neuvotteluissa ja lautakunnassa. Lautakunnissa käytiin väännöt aiheesta, niistä olen kirjoitellut esimerkiksi täällä. Aiemmin paljon aiheeseen liittynyt palveluverkkouudistus on myös puhututtanut, etenkin kyläkoulujen muodossa. Siitä keskustelusta koostetta täällä.

Lopultahan tehtiin ratkaisu, että kouluja ei suljeta ensi vuonna vaan tarvittavia säästöjä haetaan muun muassa talouden tasapainottamis- ja tuottamisohjelmasta ja kiinteistöveron korottamisesta. Koin, että tämä esitys on siedettävä tässä tilanteessa. Itse olisin ollut valmis viemään palveluverkkouudistusta nopeamminkin eteenpäin jotta sitä kautta olisi saatu lisäresursseja esimerkiksi koulupuolen henkilöstöön, mutta prosessi oli tässä kohtaa niin huonosti suunniteltu ja johdettu, että se herätti vaan turhaa huolta ja pahaa mieltä ihmisissä, enkä pystynyt sitä kannattamaan näin toteutettuna. Toivon kuitenkin, että tätä viedään eteenpäin jo ensi vuoden aikana paremmin koordinoidusti ja tällainen suunnitelma onkin: tarkoituksena on, että jo ensi kesäkuussa olisi keskustelut käyty niin lautakunnissa, hallituksessa, valtuustossa, kuin myös henkilökunnan ja koululaisten vanhempien kanssa ja suunnitelman suhteen voitaisiin tehdä päätöksiä.

Talousjohtaja Markku Vehmas esittelee talousarviota

Esityksessä olin neuvottelutuloksien pohjalta onnellinen myös siitä, että lastensuojeluun saatiin lisää panostusta, eikä nuorisoasemaan kosketa. Pohjois-Tuusulan (Kellokoski ja Jokela) kesän sosiaali- ja terveysasemien sulut toteutetaan vain 4 viikon mittaisina, niin että ne saa olla korkeintaan viikon yhtä aikaa kiinni. Lisäksi talouden tasapainottamis- ja tuottavuusohjelmaan saatiin lisäys (kesken kokouksen neuvotellen) että se ei saa sisältää irtisanomisia eikä lomautuksia. 

Itse olin viimeisen illan neuvotteluissa kiinnittänyt huomiota siihen, että tämän ohjelman mukainen 1,5 milj. euroa oli jo jyvitetty valmiiksi lautakuntien budjetteihin henkilöstösäästöinä ja ostopalvelubudjetin pienennyksinä, tämä ei kuitenkaan tarkoita että nämä säästöt tehdään näin toimialoittain, vaan kokonaisuutta tarkastellaan helmikuussa tulevan ohjelman jälkeen. Olen tyytyväinen siitä, että asia tuli kunnanjohtajasta alkaen sanottua ääneen, joten valmistelevat virkamiehet oletettavasti osaavat suunnitella ohjelman ilman juustohöyläystä kaikilla toimialoilla.

Oman lautakunnan alalta mainittakoon, että Mestan vuokra lisättiin nuorisolautakunnan budjettiin ja starttipajalle vakinaistetaan kahden työntekijän työsuhteet, kaksi palkataan vuoden määräaikaisilla sopimuksilla. Graffitiseinistä ensi vuonna tulee Kellokoskelle yksi skeittipuiston yhteyteen, sekä mahdollisesti Jokelaan tai/ja Hyrylään kustannuksista riippuen.

Talousarvion lisäksi päätettiin virkojen perustamisesta, ensi vuoden aikatauluista, korjattiin paria aiempaa päätöstä, hyväksyttiin keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen palvelusopimus 2014-2016, toki sillä lisäyksellä että myös sen toimintaa tulee tarkastella osana talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelmaa, mitä tarkastellaan keväällä.  Lisäksi keskusteltiin pitkään ikä- ja vammaispoliittisesta ohjelmista. Ensimmäinen hyväksyttiin, jälkimmäinen palautettiin valmisteluun. 

Vegaanista älyttömän hyvää jouluruokaa: seitania, tofua, sienisalaattia ja vaikka mitä!

Aloitteet


Aiemmin jo kirjoitin KD:n valtuutetun sensuurialoitteesta koskien koulujen ulkopuolisia esityksiä (Outo homo menee kouluun). Vastaus aloitteeseen oli hyvä, ja myös teoksen luoja Juuso Kekkonen on kritiikkiin vastannut Keski-Uusimaa-lehden mielipidepalstalla. Ilkka Seppälä verhosi edelleen omaa moraalipaniikkiaan huoleen nuorista, heidän kasvusta, turvallisuudesta, herkkyydestä ja syrjäytymisvaarasta. Onnistuin olemaan hiljaa. Onneksi Ilkka Seppälä ymmärsi itsekin jäävänsä yksin tässä asiassa.

Sitten oli yrityskasvatusta, liityntäpysäköintiä, teiden turvallisuutta, kevyenliikenteen väylää, nämä meni esitysten mukaan.

Aloite kunnanjohtajan erottamisesta

Kunnanhallitus esitti äänestyksen kautta tilapäisen valiokunnan asettamista tutkimaan, onko kunnanjohtajan irtisanomiseen perusteita. Kokoomus vastusti tätä. Joka tapauksessa neuvotteluissa oltiin sovittu muutostyöryhmän perustamisesta, jonka tarkoituksena on tarkastella johtosääntöä, sekä erilaisia toimintatapoja virkamiesten, luottamushenkilöiden ja kuntalaisten välillä. Kaikki oli yhtä mieltä siitä, että yhteistyötä on parannettava kautta linjan.

Jo edeltä tiedettiin, että asian käsittelystä tulee hankala, oli varattu aikaa ja mahdollisuuksia ryhmien omille ja ryhmien välisille neuvotteluille. Asiasta pidettiin maltillisia puheenvuoroja, äänestys oli aika odotetunlainen: 28-23 tilapäinen valiokunta perustetaan. Äänestin sitä vastaan ja jätin eriävän mielipiteen asiaan kokoomuksen ja muutaman muun kera. Ainahan se kirpasee, kun joutuu kokoomuksen kanssa olemaan samaa mieltä, mutta välillä näinkin :)

Jäsenet ja varajäsenet valittiin ongelmitta, itse olen varsinaisena jäsenenä muutostoimikunnassa ja Tuula Kumpulaisen varajäsenenä tilapäisessä valiokunnassa. Jotta asiat ei olisi liian yksinkertaisia, käytiin vielä neuvotteluja sekä tilapäisen valiokunnan, että muutostoimikunnan puheenjohtajavalinnoista. Ja käytiin puheenjohtaja-vaali suljettuna lippuäänestyksenä TuPun ja Kokoomuksen ehdokkaiden välillä. Itse kyllä ehdotin edistyksellistä kahden puheenjohtajan mallia, mutta tämä ei muille ryhmille sopinut. Puheenjohtajaksi valittiin TuPun ehdokas, valtuuston puheenjohtaja Tuija Reinikainen äänin 31-18.

Muutostoimikunnan puheenjohtajiksi ehdolla oli niin ikään TuPun Jussi Salonen ja Kokoomuksen Salla Heinänen. Puheenjohtajaksi valittiin Jussi Salonen äänin 32-17. Tässä vaiheessa kello on 21.44

Lopuksi


Tällä viikolla on vielä mm. maakuntavaltuuston ja nuorisolautakunnan kokoukset. Ensi viikonloppuna, kaiken tämän jälkeen aion koota tänne blogiin mitä kaikkea tämän vuoden aikana olen tehnyt ja miten koen onnistuneeni vaalilupausteni toteuttamisessa. Stay tuned!