tiistai 28. tammikuuta 2014

Aloite nimettömästä työnhausta

Jätin seuraavan aloitteen 27.1 valtuuston kokouksessa.

Siirtyminen nimettömään työnhakuun Tuusulan kunnan rekrytoinneissa

Esitän että Tuusulassa aloitetaan nimetön työnhaku kunnan omissa rekrytoinneissa. Anonyymissä työnhakuprosessissa hakemuksista poistetaan hakijan henkilökohtainen tausta: nimi, osoite, ikä, sukupuoli, syntymäpaikka, siviilisääty, perhetiedot ja kansalaisuus. Menettely lisää hakijoiden tasa-arvoista ja yhdenmukaista kohtelua. Samalla se korostaa hakijan osaamisen merkitystä henkilön taustan sijaan. Menettely ei vaikuta kuitenkaan esimerkiksi haastatteluihin tai soveltuvuustesteihin.

Nimetöntä työnhakua voidaan kokeilla ensin rajatummin vain osassa rekrytoinneista. Sittemmin voidaan päättää laajentaa nimetön työnhaku kaikkiin rekrytointeihin tai rajata osaan.

Suomessa Helsingissä kokeilun jälkeen osa nuorisotoimen hauista tehdään nimettöminä ja toimintaa on tarkoitus laajentaa myös muihin rekrytointeihin. Kokeilun tulokset ovat olleet positiivisia. Vastaavia aloitteita on jätetty viime aikoina ainakin Rovaniemellä, Joensuussa, Tampereella, Kuopiossa ja Espoossa. Espoossa nimetön haku koettiin työlääksi, mikäli se toteutetaan kaikessa rekrytoinnissa, koska tekniikka ei vielä tue nimetöntä työnhakua. Kohdennetusti käytettynä sitä kuitenkin suositellaan.

Anonyymia työnhakua toteutetaan eri tavoin useissa maissa, kuten Saksassa, Ranskassa, Sveitsissä, Espanjassa, Britanniassa ja Ruotsissa. Se on tutkimusten mukaan vähentänyt ikä- ja sukupuolisyrjintää työnhaussa.