lauantai 7. kesäkuuta 2014

Puoluekokouspuhe: Katse peruskouluun!

Rakkaat puheenjohtajat, rakkaat ystävät.

Sekä puheenjohtaja Ville Niinistö että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto nostivat eilen esiin peruskoulun tärkeyttä. Parasta peruskoulua ei tehdä säästämällä. 

Koen itse erityisopettajana, että sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta peruskoulun tulee olla ympäristönsuojelun ja ilmastonmuutoksen ohella vihreän politiikan tärkein fokus juuri nyt. Tärkeimmäksi koen kaksi asiaa.

1. Riittävät resurssit: valtion tulee huolehtia että kunnilla on riittävät edellytykset ja mahdollisuudet huolehtia riittävän pienistä ryhmäkoista sekä oppilashuollon resursseista. 

2. Lasten ja nuorten osallistaminen. On edelleen kouluja joissa ajatellaan että oppilaskunta on sama asia kuin oppilaskunnan hallitus, eikä näillä kummallakaan ole mitään tekemistä opetuksen tai koulun arjen kanssa. On myös kouluja joissa näistä ei tiedetä mitään, eikä edes haluta antaa nuorille heille kuuluvaa oikeutta vaikuttaa asioihinsa. 

Näistä molemmista asioista on tullut lakimuutokset, oppilashuoltolaki astuu voimaan elokuussa, perusopetuslain muutokset osallistamisen velvoitteineen viimeistään opetussuunnitelmauudistuksen yhteydessä 2016. 

Näiden asioiden puolesta, näiden lasten ja nuorten puolesta vihreiden tulee taistella sekä valtakunnallisesti, että kaikissa kunnissa halki Suomen. Peruskoulu on aivan liian tärkeä, jotta sitä voisi jättää kokoomuksen kuristamaksi.

Kiitos!