torstai 4. syyskuuta 2014

Nuorisolautakuntablogi 4/2014: Talousarvio 2015 ja organisaatiouudistus

Moi!

Tänään oli syksyn ensimmäinen nuorisolautakunnan kokous ihanalla Metsäpirtillä. Pitkäsen Sami esitteli ympäristökasvatusta ja Metsäpirtin toimintaa meille, kuvia en valitettavasti ennättänyt ottaa kun logistiikan petettyä riensin paikalle myöhässä kesken esittelyn ja kokouksen jälkeenkin piti jo kiiruhtaa kotiin. Asiaan siis, blogi on tällä(kin?) kertaa hyvin tiivis.

Käsittelimme siis: (Lista löytyy täältä)


  • 2013 vuoden arviointikertomuksen: jäimme jälkeen käyntikerroissa henkilöstösäästöistä ja rekrytointien viivästyksistä johtuen. 
  • Osavuosikatsauksen: Tulemme jäämään tänäkin vuonna käyntikerroissa henkilöstösäästöistä ja rekrytointien viivästyksistä johtuen. Raamissa toki pysymme.
  • 2015 Talousarvion: Tämähän oli tässä kohtaa osin kosmeettista, koska esityksestä puuttuu vielä koko kuntaa koskien 2,5 milj. €:n sopeuttamisvaade. Tämä tulee siis kunnanjohtajan budjettiesitykseen lokakuussa, emmekä siihen enää pääse lautakuntana vaikuttamaan. Hyväksyimme siis tässä vaiheessa esitetyn talousarvion ja sovimme lokakuulle  (8.10) seminaarin jossa käsittelemme sitten kunnanjohtajan esitystä 
  • Kasvatus- ja sivistystoimen organisaatiouudistuksen: Kävimme tästä hyvää keskustelua, käsittelimme organisaatiouudistuksen hyötyjä ja riskejä. Kantoja oli monia, mutta lopulta päätimme esityksen mukaisesti kannattaa organisaatiouudistuksen eteenpäin viemistä. Yksi jäsen esitti nykytilassa pysymistä, mutta esitys raukesi kannattamattomana. Mikäli organisaatiouudistus hyväksytään yhdistyy nuoriso-, liikunta- ja kulttuuritoimi vapaa-ajantoimeksi, siten että kohdennettu nuorisotyö siirtyy opetuksen alaisuuteen.                                    Itse kannatan tätä esitystä. Koen että Tuusulan kokoisessa kunnassa ei ole tarvetta erillisille liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotoimelle kun jo nyt yhteistyötä on välttämätöntä tehdä yli toimialarajojen. Lisäksi uudistuksella on pitkällä tähtäimellä saatavissa säästöjä hallintohenkilöstöä vähentämällä, joka vähentää painetta rivityöntekijöiden vähentämiseen. Voisin oikeastaan kirjoitella asiasta oman bloginsa tässä syksyn aikana. Asia etenee kunnanhallitukselle. 

  • Myönnettin avustus Joke-LANeille, jotka on taas syksyllä (17.-19.10! Merkatkaa kalenteriin!)

  • Käytiin läpi muutama kaava. 

Kokous oli taas hyvähenkinen ja keskustelu hyvää. Lähtökohtaisesti koen hyvänä asiana sen, että olen lautakunnan puheenjohtajana myös valtuutettu ja valtuustoryhmän puheenjohtajana myös neuvotteluissa mukana. Näin ollen pystyn viemään hyvin tietoa molempiin suuntiin: lautakunnasta ryhmiin ja valtuustoon, sekä toisin päin. Välillä kuitenkin mietin puheenjohtaessani kokouksia sitä, missä määrin on suotavaa että pidän omia puheenvuoroja lautakunnan kokouksissa, koska en halua missään tapauksessa johdatella keskustelua tai vaikuttaa epäreilusti päätöksiin joita kokouksissa tehdään. Kyse ei siis ole siitä, ettäkö jotenkin estäisin keskustelua tai millään tapaa rikkoisin hyviä kokouskäytänteitä. Lähinnä vaan ehkä välillä haluaisin olla vähän vähemmän äänessä.

Toisaalta on ehkä ihan aiheellista puheenjohtajan miettiä tällaisiakin asioita välillä. Että säilyy terve kriittisyys omaa toimintaa kohtaan.