keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Nuorisolautakuntablogi 5/2014: Kaavoja ja katsauksia tulevaan

Tänään kokoustettiin Jokelassa Monarilla. Lista löytyy täältä

Puheenjohtajan välineistö

Kokouksessa käsittelimme pari 4H:n kohdeavustusta, sekä annoimme useita lausuntoja. Kellokosken keskustan asemakaavan luonnokseen ja kulttuurimaisema ja rakennuskanta-selvityksen luonnoksiin meillä ei ollut huomautettavaa. 

Sen sijaan Tuusulan yleiskaava 2040-luonnoksesta keskustelimme vilkkaasti ja pitkään, etenkin vuokra-asumiseen ja joukkoliikenteeseen liittyen. Pidimme tärkeänä että kaavassa huolehditaan näistä asioista, tosin keskustelussa tuli esiin myös toisenlaisia mielipiteitä. Lausuntomme oli kuitenkin yksimielinen.

Jos kaavan yhteydessä kritisoitiin panostuksia ja puutteellista joukkoliikenteen huomiointia, liitteenä olevaa viheraluestrategian luonnosta sen sijaan kehuttiin. Siihen voi tutustua täällä. Värikäs kokousväki ja -pöytä

Muita varsinaisia kokousasioita ei ollut. Keskusteluasioissa kävimme läpi valtuuston päätöksiä nuorisotoimen osalta, näitä oli seuraavat:

  • Starttipaja jatkaa kolmella työntekijällä
  • 4H:n varhaisnuortenkerhojen ostopalvelua jatketaan pienellä leikkauksella
  • Avustuksia leikataan 15%
  • Lampirockin avustus siirtyy kulttuuritoimeen
  • Mestasta luovutaan kun nuorten kanssa yhdessä on löydetty korvaavat tilat tai toiminnot
  • Nuorisotilojen sulkuviikonloput kerran kuussa jatkuu
  • Investoinneissa mukana graffitiseinä Jokelaan
  • Kellokosken skeittiparkin ja graffitiseinän suunnittelu jatkuu

Lisäksi keskustelimme YLE:llä uutisoidusta Helsingin pilottihankkeesta jossa nuorisoryhmiä on koulutettu toimimaan vertaisohjaajina ja pitämään auki nuorisotiloja iltoina jolloin ne muuten olisi suljettuina. Puhuin ennen kokousta Helsingin nuorisoasiainkeskuksen suunnittelija Kirsi Aution kanssa ja sain perusteellisesti tietoa hankkeesta. Tätä tietoa jaoin myös kokouksessa. Päätimme esittää, että ensi vuoden toimintasuunnitelmaan otettaisiin mukaan asiaan perehtyminen ja pilotointi myös Tuusulassa. Vapaaehtoisten kouluttamista ja toimimista apuohjaajinahan on toteutettu jo lähes kaikilla tiloilla Tuusulassa, tästä asiasta tein aloitteen reilu vuosi sitten. 

Vertaisohjaaja-toiminta kuulostaa minusta lähtökohtaisesti ihan älyttömän hyvältä idealta. Nuorten vastuuttaminen ja voimaannuttaminen on nuorisotyötä parhaimmillaan, monelle tuollainen ryhmässä toimiminen ja siitä tulevat onnistumisen kokemukset voivat olla todella arvokkaita. Toimintakulttuurin muutosta se varmasti vaatii, toivottavasti asia lähtee Tuusulassa lentoon!