torstai 21. toukokuuta 2015

Nuorisolautakuntablogi 2/2015: Avustuksia, osaria, kehittämiskeskustelua

Tänään kokoustimme nuorisolautakunnan kanssa Kellokosken Nuorkalla. Parasta on pitää näitä kokouksia eri puolilla Tuusulaa, tulee paikat ja tilat tutuiksi. Muutamat nostot illasta, ensin siis mainio nuoriso-ohjaaja Sami Tiainen kertoi meiningeistä Kellokoskella, sitten oli varsinaiset kokouspykälät ja lopuksi keskustelimme nuorisotakuun kuntakokeilusta ja Mestan tulevaisuudesta ja Hyrylän nuorisotyön kehittämisestä. Kiva ilta!

Muistiinpanojani kuntakokeiluista, loistavan Jaana Kellosalmen esittelystä.


  • Kellokoskella sujuu kivasti, nuoria käy paljon Nuorkalla, vapaaehtoisia on koulutettu maaliskuussa ja aloitettu yhteistyötä alakoulun ja kutosluokkalaisten kanssa. Valtuuston kokouksessa tein esityksen että uuden yhtenäiskoulun hankesuunnitelmaan otetaan nuorisotilat mukaan, tämä meni yksimielisenä läpi. Pitää huolehtia, että nuoret ja työntekijät pääsee mukaan suunnitteluun ja toteutukseen kun hanke etenee. Kouluyhteistyö tulee siis tiivistymään entisestään, mikä on hyvä.
  • Myönsimme avustuksia, muutamalle eri partiolle, VPK:n nuoriso-osastoille ja Kulttuurikotkille. Avustusmäärärahojahan leikattiin 15% budjetista, joten tämä näkyi myös myönnetyissä avustuksissa, valitettavasti. 
  • Kävimme läpi osavuosikatsauksen, joka on osin vielä puutteellinen. Lisäsimme tulo- ja menoarvioon etsivään nuorisotyöhön ja työpajatoimintaan myönnetyt valtionavustukset (30 000 + 45 000€). Osavuosikatsauksen yhteydessä saimme ensi kertaa myös osavuosikatsauksen nuorisotakuun toteutumisesta. Työttömiä on ja etenkin pitkäaikaistyöttömien nuorten määrä on huolestuttava, mutta töitä tehdään kovasti, jotta jokaiselle työ- tai opiskelupaikka löytyisi. 
  • Totesimme, ettei meillä ole lausuttavaa Sulan osayleiskaavaehdotukseen ja valitsimme allekirjoittaneen nuorisovaltuuston lautakuntakummiksi. 
  • Illan keskusteluosuudessa Kellosalmen Jaana esitteli meille 8 kunnan kuntakokeilua missä Tuusula on mukana. Tarkoituksena on jakaa toimivia malleja nuorisotakuun saralla, siten että työskentely olisi mahdollisimman yhdenmukaista, toimivaa ja tehokasta keski-Uudenmaan alueella.  
  • Saimme Mestan keskustelutilaisuudesta laaditun muistion ja keskustelimme nuorisotyön tulevaisuudesta Hyrylässä. Olemme yhtämieltä (nuorten kanssa ja keskenämme) että Hyrylä tarvitsee tilan josta koordinoida erilaista toimintaa. Mestasta ei voi luopua, ennenkuin korvaava tila on olemassa. Iso osa toimintaa mitä nuoret toivovat voi ja kannattaa järjestää eri paikoissa ja eri tiloissa yhteistyössä eri tahojen kanssa. Tätä kehittämistyötä kannattaa tehdä ja jatkaa. 
  • Jokelan graffitiseinälle on myönnetty lupa, mutta rakennesuunnitelma puuttuu vielä Tilakeskukselta. Menee siis vähintäänkin elokuulle että asia etenee. 
Sellaisia tänään. Seuraavia kokouksia pidetään Riihikallion Kertsillä ja Lahelan Tertussa. Niissä ei olla vielä käyty. Syksyllä jossain kohtaa yritetään mennä myös Järvenpäähän tai Keravalle kuulemaan mitä siellä tapahtuu ja kokoustamaan sinne. Kuntayhteistyö for the win! Sitten pyöräilin kotiin Jokelaan. Onneksi sade kasteli vaan ensimmäisen kilometrin ajan. Tule jo kesä!