maanantai 7. joulukuuta 2015

Valtuustoblogi 9/2015: Ensi vuoden suunnitelmia

Tänään oli siis vuorossa vuoden kohokohta: pitkään ja hartaasti valmisteltu ja neuvoteltu kokous, eli budjettikokous. Lista löytyy täältä.

Aloitimme klo 15.00, jotta on riittävästi iltaa aikaa käsitellä asioita. Jouluruokailutauko oli klo 18 ja olimme edelleen ensimmäisessä pykäläasiassa. Jos jotain olen tämän kolmen vuoden aikana oppinut, niin pitkien käsittelyjen kestämistä. Selkäni sen sijaan on alkanut kestää vähemmän niitä. Taukovenyttelyt tuli tarpeeseen. Kokous päättyi klo 22.55 Maa on niin kaunis-lauluun.

KJ:n ajankohtaiskatsaus:


 •  Suomi100 juhlavuosi 2017: Yhdessä, yhteistyöhanke Järvenpään kanssa: "Tuusulanjärvi-ilmiö - yhdessä 120 vuotta
 • SOTE-uudistuksen puitteissa Keski-Uudellamaalla kehitetään omaa sote-mallia
 • Alkusyksystä käynnistyy Uudellamaalla jälleen MAL-sopimusneuvottelut

Muutamia nostoja budjetista

Yksityiskohtaisia esityksiä, muutoksia ja äänestyksiä en tässä listaile, muutamia (itselle) tärkeitä juttuja vaan. 
 • SOTE-puolella tapahtuu paljon hyvää kehittämistä: ennaltaehkäisevään toimintaan panostetaan esimerkiksi lastensuojelussa.
 • Terveyskeskusten asiakasmaksut nousevat (asiasta äänestettiin)
 • Jokelan ja Kellokosken sote-asemien nykyisten kesäsulkujen lisäksi on lyhyet joulusulut. Muita heikennyksiä näihin ei tule.
 • Varhaiskasvatuksen ryhmäkoot pidetään ennallaan, ei kasvateta. Perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen myönnetään 150 000 lisäraha valtion ryhmäkokorahojen lakkautuessa.
 • Subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta luovutaan, vaikka sen säilyttämisen kustannusvaikutukset olisivat olleet 0 euroa (asiasta äänestettiin).
 • Mestasta luopuminen jatkuu nuorten kanssa yhteistyössä uusia tiloja ja toimintoja kartoittaen ja suunnitellen.
 • Leiritoimintaan KH:n esityksenä myönnettiin 24000 lisämääräraha jotta ympärivuorokautisia leirejä voidaan tarjota ostopalveluina varhaisnuorille
 • Kuntakehitys ja tekninen toimi yhdistyvät
 • Investointeja: Kellokosken yhtenäiskoulu iso projekti: mukana tiloja myös nuorten toiminnalle, Hyrylän keskustan ja Rykmentinpuiston kehittämiset jatkuu. Jokelassa Notkopuiston päiväkoti-hanke etenee. Hyökkälän koulussa toteutetaan iso remontti. Hyrylään rakennetaan graffitiseinä.
 • Ensi vuoden talousarvio on siis lähtökohtaisesti noin 4 miljoonaa euroa alijäämäinen. Näin emme voi jatkaa, vaan meidän täytyy tehdä päätöksiä rakenteellisista muutoksista, jotta päästään kehittämään tätä kuntaa paremmin eteenpäin eikä palveluita tarvitse leikata. Toivon, että ensi vuonna saamme tehtyä päätöksiä mm. organisaatiouudistuksista ja palveluverkkoratkaisuista. 

Muut pykäläasiat meni esitysten mukaisesti muutamilla puheenvuoroilla.

Kuntakehityksen ja tekniikan toimialan organisaatiomuutokseen liittyvästä hallintosäännön ja johtosääntöjen muuttaminen herätti keskustelua ja neuvottelua. Lopulta asiasta äänestettiin. Päätimme kunnanhallituksen ja kuntakehityslautakunnan esityksen mukaisesti. Ristiriitaisia näkemyksiä oli siitä, minkä verran valtaa siirrettiin kunnanhallitukselta kuntakehityslautakunnalle.

Mahdolliseen pormestarimalliin otamme kantaa keväämmällä.

Lopussa vielä pari aloitetta: allekirjoitin Sari Vilenin aloitteen hevosurheilukeskuksen kaavoittamisen selvittämiseksi Tuusulaan. Lisäksi kuultiin Marko Cederin esittämänä TuPu:n aloite sisäänpääsyn yhdistämiseksi Keski-Uudenmaan uimahalleissa. 

Oma puheenvuoroni subjektiivisen päivähoito-oikeuden puolesta: 

Hyvä puheenjohtaja, arvoisat valtuutetut. Tänään on lapsiperhejärjestöt lähettäneet tiedotteen jossa vedotaan kuntapäättäjiin todeten, että subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta ei ole pakko tinkiä ja ryhmäkokoja ei ole pakko kasvattaa.
Tämän vetoomuksen on laatinut sellaiset toimijat kuten Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Väestöliitto, Lastensuojelun Keskusliitto ja Monimuotoiset Perheet ry. Yksi kappale tässä vetoomuksessa kuuluu näin "Varhaiskasvatusoikeuden rajaaminen on ongelmallista lasten yhdenvertaisuuden toteutumisen kannalta. Perustuslain 6 §:n 3 momentissa nimenomaisesti todetaan, että lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä. Lapsella tulisi olla oikeus varhaiskasvatukseen riippumatta huoltajiensa ominaisuuksista tai elämäntilanteesta.”
Musta on hämmentävää, jos tässä salissa on ihmisiä, jotka haluavat heikentää lasten oikeuksia tilanteessa jossa niiden säilyttäminen ei maksaisi meille mitään. Surullistakin vähän. Kannatan siis lämpimästi esitystä, että säilytämme lasten subjektiivisen oikeuden päivähoitoon. 

Keskiviikkona vielä maakuntavaltuuston kokous, perjantaina nuorisolautakunnan kokous, sitten joulutauollle.