maanantai 25. tammikuuta 2016

Valtuustoblogi 1/2016: Kellokosken uusi yhtenäiskoulu ja kuntaliitoskeskustelua

Heipähei!

Illan lista löytyy täältä. Oli ihan tervetullut tauko politiikassa. Nyt sitten taas sata lasissa eteenpäin. :)

Kunnanjohtajan ajankohtaiskatsaus:

  • Verotilitys viime vuodelta n. 1mrd € arvioitua vähemmän.
  • Poliittisen johtamisen ja luottamushenkilöorganisaation uudistamistyö aloitettu. Hyvä!

Puoliselfiessä kanssani Pasi Huuhtanen (PS), Kari Friman (TuPu), Markus Meckelborg (TuPu) ja  Eetu Niemelä (PS)

§2 Sotea

Tästä kuultiin selvitystä jo torstain valtuustoinfossa. Monta asiaa on vielä epäselvää sote-uudistuksessa alueineen. Tuusula on mukana keski-Uudenmaan soteselvityksessä, mitä korostetaan kaikissa vastauksissamme lausuntopyyntöön. Muutamia nostoja lausunnostamme:

  • Uusimaa on liian iso alue SOTE-alueeksi ja muutenkin erityinen piirteiltään muihin maakuntiin verrattuna (vrt. esim. asukasmäärä)
  • Työterveyshuolto tulisi siirtää itsehallintoalueiden hoidettavaksi. 
  • Terveyden edistäminen tärkeä painopistealuejoka vaatii paljon tiivistä yhteistyötä kuntien ja itsehallintoalueiden välillä
  • Rahoitusjärjestely ei saa lisätä Keski-Uudenmaan kuntalaisten verorasitusta millään tulotasolla.

§3 Kellokosken uusi yhtenäiskoulu

Sivistystoimenjohtaja Esa Ukkola ja Tilakeskuksen arkkitehti esittelivät meille koulun luonnospiirustukset hyväksyttäväksi. Prosessi on ollut hyvä, vaikka nuorten mukaanottaminen suunnitteluun vähän viivästyikin. Suunnitelmaa on esitelty yhdistyksille, lautakunnille ja kuntalaisille ja heidän esittämiin kysymyksiin on saatu vastauksia. Huolta on ollut mm. liikuntasalin koosta, nuorten tilojen toimivuudesta ja järjestöjen varastointimahdollisuuksista.

Nuorisotoimi suunnittelee sekä Mäntsäläläisten että Kellokoskelaisten nuorten kanssa yhdessä tulevaisuuden tiloja ja toimintaa. Tähän olen tyytyväinen. Nuorten toimintaa kehitetään ja monipuolistetaan koko ajan kaikissa kuntakeskuksessa ja hyvä niin!

Eli esityksen mukaan hyväksyimme luonnospiirustukset!

§4-8

Muutamia "rutiini"pykäliä: Määräalan ostaminen kunnalle Rykmentinpuistossa, maa-alueen vuokraaminen kioskinpitopaikaksi, takauksen myöntäminen Tuusulan kunnan vuokra-asunnot ja muutama luottamushenkilövaihdos.

§9-11 Kuntaliitos- ja kuntalaisäänestysaloitteet

Kasikuntaselvityksestä irtaannuimme jo. Esityksenä oli että hautaamme myös Tuusula-Kerava-Järvenpää-selvityksen, sekä kuntaliitoksiin liittyvät kuntalaisäänestykset. Tästä ei kuitenkaan kaikki ollut yhtä mieltä. Puheenvuoroja pidettiin paljon, välillä hyvinkin tunteikkaita. En oikeastaan halua referoida niitä tarkemmin, koska osa pidetyistä puheenvuoroista oli hyvinkin ala-arvoisia. Palautusta esitettiin ohjeistuksella että Järvenpää-Tuusula kuntaliitosmahdollisuus selvitetään ja kuntalaisia myös kuullaan asiassa. Asiasta äänestettiin, lopputulos: 26-23 aloitetta ei palauteta valmisteluun, näin ollen myöskään äänestystä ei järjestetä tässä vaiheessa. Pasi Huuhtanen halusi kuitenkin että kuntalaisilta kysytään mielipidettä kuntaliitoksiin. Äänestys tässä: 27-16, ei palautettu.

§ 12-14

Muut(kin) aloitteet todettiin käsitellyiksi.

Uusia aloitteita:

  • Liikennevalot Kellokosken koulun kohdalle (Keskiryhmä ym.)
  • Aarno Ranisen muistolle nimikkopolku tai -kuja Jokelaan (Keskiryhmä ym.)

Sellainen kokous. Kohtuuttoman pitkä jälleen kerran. Enemmän tekoja ja vähemmän puheita toivoisin. Draivia ja tekemisen meininkiä. Pöhinää ja hulinaa. Yhteistyössä ja toinen toistamme kunnioittaen. Ehkä se tästä taas lähtee etenemään.