maanantai 13. kesäkuuta 2016

Valtuustoblogi 5/2016: Kotouttamisohjelma ja pakolaisten vastaanotto

Viime viikon käsittelystä jäi siis uupumaan kaksi pykälää. Kotouttamisohjelman hyväksyminen ja pakolaisten vastaanottaminen. Lista täällä.

Ensin kuitenkin piti hyväksyä viime kokouksen pöytäkirja apotti-käsittelyn osalta, kun pöytäkirjantarkastaja Paavo Juntunen oli tätä kieltäytynyt tarkastamasta. Viime kokouksessa oli siis osalla epäselvyyttä siitä miksi kokous päätettiin, vaikka joku oli mielestään esittänyt jotain (ehkä asian jättämistä pöydälle? Käsittelyä myöhemmin?) mitä ei kuitenkaan oltu mitenkään kirjallisesti jätetty tai kannatettu. Että sikäli selkeä kuvio. Toki voi olla erimielisyyttä siitä, miten nopeasti tai hitaasti puheenjohtajan pitäisi nuijaansa kopauttaa, mutta Arto on kyllä mielestäni ollut välillä vähän turhankin kärsivällinen puheenjohtaja.

Paavo Juntunen esitti nyt siis, että emme tarkasta pöytäkirjaa vaan siirrämme asian seuraavaan kokoukseen. Pääsimme äänestämään. Äänin 23-24 asia käsitellään uudestaan sitten elokuussa. Käsittämätöntä, on minun mielipiteeni. Odotan, että seuraavassa kokouksessa apottiin kriittisesti suhtautuvilta tulee sitten selkeitä muutosesityksiä, mikäli asiassa on jotain epäselvää eikä tällaista himmailua että ehkä ja pitäisiköhän ja olisikohan.

Marja-Liisa Palosaari esitteli kotouttamisohjelmaa ja selkeytti termejä ja kuvioita hyvässä esityksessään. Kotouttamisohjelmahan on siis lakisääteinen ja kunnalla on vastuu ohjelman toimeenpanosta, kehittämisestä ja seurannasta. 3,5% väestöstä (1358 kpl) on Tuusulassa vieraskielisiä v. 2016.

Kotouttamisohjelma on hyvä. Siinä näkyy koulutuksen ja vapaa-ajan toimintojen tärkeä rooli kotouttamisessa. Tärkeää ja keskeistä on nyt kokonaiskoordinaation selkeyttäminen. On luotava palvelut ja prosessit  kotouttamisen turvaamiseksi.

Keskustelu oli osin ahdistavaa. Kotouttamisohjelma kuitenkin hyväksyttiin.

Pakolaisten vastaanotto-asiassa ELY-keskuksen esitys oli että Tuusula ottaisi 91 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa vuonna 2016. Kunnanjohtajan esitys puolestaan oli, että nämä turvapaikanhakijat otettaisiin vastaan porrastetusti kahden vuoden aikana siten, että osa olisi turvapaikanhakijoita ja osa kiintiöpakolaisia.

Kunnanhallituksen pohjaesitys on taas sellainen että kahden vuoden aikana otetaan porrastetusti vain kiintiöpakolaisia (kolmessa erässä yhteensä 91) ja niistä 50% olisi lapsiperheitä. Ajatuksena kaiketi antaa turvaa kaikkein eniten apua tarvitseville, mutta onhan tällainen erottelu jossain määrin kyseenalaista.

Tästäkin saimme aivan loistavan esittelyn ja monet tätä kiittelivätkin. Itse päätin pysyä hiljaa tämän pykälän ajan ja keskittyä hengittelemään, kantani asiaan on ollut jo pitkään julkinen ja kaikkien tiedossa. Keskustelu oli kuitenkin pääasiassa asiallista, mistä olen onnellinen. Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Daniel Levander piti loistavan puheenvuoron missä ihmetteli rajoittunutta salikeskustelua, kun nuoret ovat jo kyselleet että missä voisi ilmoittautua avuksi kotouttamiseen vaikkapa kummitoiminnan kautta. Hannu Helasvuo kertoi liikuttavasti omista evakkokokemuksistaan.

Muutosesityksiähän sitten tuli odotetusti useita:

- Eetu Niemelä (PS) esitti, että vastaanotettaisiin 2016 enintään 20 ja vuonna 2017 20 kiintiöpakolaista. Raukesi kannattamattomana.

- Paavo Juntunen (kok.) esitti, että ei otettaisi kantaa siihen ketä tänne valitaan ja millä perusteilla: eli otettaisiin vastaan 2016 enintään 20 ja 2017 20 pakolaista (pitää sisällään sekä kiintiöpakolaiset että oleskeluluvan saaneet jo maassa olevat turvapaikanhakijat). Tämä hävisi äänestyksessä 16-10-24 tyhjää.

- Santeri Ahlgren (kok.) esitti, että ei oteta lainkaan vastaan pakolaisia. Tämä hävisi äänestyksessä 18 - 10 - 21 tyhjää (1 poissa)

- Ulla Rosenqvist (kok.) esitti, että mennään pohjaesityksen mukaan määrissä, mutta poistetaan määreet siitä, millaisia pakolaisia otetaan vastaan. Hävisi viimeisessä äänestyksessä KH:n pohjaesitykselle.

Lopullinen päätös oli siis alkuperäinen kh:n esitys äänin 37 - 9, 4 tyhjää, 1 poissa.

Sellainen kokous.

Kiitos kaikille kanssaeläjille koko tästä poliittisesta keväästä! Keskiviikkona vielä nuorisolautakunnan ylimääräinen kokous, sitten jään ansaitulle kesätauolle. Aurinkoista kesää kaikille!