tiistai 7. kesäkuuta 2016

Valtuustopuheenvuoro 6.6.2016: Kuntalaisten kuuleminen keskiöön

Rakkaat ystävät,

Mä en tiedä tuleeko tän pykälän käsittelyn aikana missään kohtaa varsinaisesti sellaista hyvää ja osuvaa hetkeä pitää tämä puheenvuoro, joten mä pidän sen nyt. 

Olen tosi onnellinen tästä uudistustyöstä mitä on tehty koko viime vuosi ja ylpeä siitä miten paljon ollaan saatu aikaan. Se onko poliittisessa johdossa pormestari on toki meille vihreille merkittävä ja tärkeä asia, ollut niin kauan kun se on mahdollista ollut,  mutta itseasiassa tässä esityksessä se ei kuitenkaan ole se radikaalein uudistus vaikka tästä keskustelusta mitä täällä nyt käydään voisi niin kuvitella. Merkittävintä on se, että tän esityksen myötä kuntalaisten mahdollisuudet vaikuttaa päätöksentekoon paranee. Osittain tästä johtuen, mä en ole huolissani myöskään sisäpiireistä tai siitä, että pienen puolueen vaikutusmahdollisuudet heikkenisi pormestarin myötä. Nyt on kyse nimenomaan avoimuudesta ja avoimesta päätöksenteosta

Me järjestettiin syksyllä demokratiailta jossa peräänkuulutettiin just tätä lähidemokratiaa ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien kasvattamista. Nyt vaikka lautakuntien määrä pienenee merkittävästi tässä esityksessä, esitetyt kuntakeskuskohtaiset kehittämisverkostot varmistavat että kuntalaisten ääni tulee laajalla rintamalla kuulluksi, se on upeaa ja olen tyytyväinen siitä, miten tärkeäksi osaksi se on nostettu tätä esitystä. Se kertoo siitä, että Tuusula katsoo tulevaisuuteen ja sekä viranhaltijat että luottamushenkilöt on yhteisessä rintamassa siinä, että tää nähdään tärkeäksi. Se on iso muutos.  

Mä uskon, että näiden uudistusten myötä me pystytään yhdessä tekemään päätöksentekokulttuurista sellaista, että saadaan asioita eteenpäin ja kehitettyä meille kaikille rakasta kotikuntaa. Mua ei kiinnosta isojen puolueiden tai ryhmien hiekkalaatikkoleikit ja keskinäinen nokittelu täällä salissa, mua kiinnostaa se että kuntalaiset pääsee mukaan ja että meidän toiminta on avointa.  

Kannatan siis kunnanhallituksen esitystä sellaisenaan. Kiitos. 

2 kommenttia:

 1. Arvoisa valtuutettu, salli pari kysymystä, miten mahdollisuudet kuntalaiselle lisääntyy. Siis facktaa ei tuulesta temmattuja "lupauksia".

  Miten avoimmuus ja läpinäkyyvyys tulee "todelliseksi" eli miten kuntalaisten todellinen vaikutusvalta tulee näkymään parenpana.

  VastaaPoista
 2. Hei Jori!
  Jo nyt on varattu budjettiin rahaa kehittämistoimikuntien käyttöön, jolloin todelliset vaikutusmahdollisuudet paranee omien kuntakeskusten kehittämiseksi. Jatkossa on tarkoitus parantaa tätä entisestään. Faktana voinen kertoa myös, että syksyllä pilotoidaan osallistavaa budjetointia nuorten kanssa Jokelassa: eli nuoret pääsee ihan konkreettisesti vaikuttamaan siihen, mihin rahoja käytetään.

  Esimerkkejä on muitakin, mutta varmaan tällainen "raha puhuu" on se selkein ja vakuuttavin. Pormestarimalli sitten taas lisää avoimuutta sikäli, että pormestari on valtuuston valitsema ja edustaa koko valtuustoa ja kaikkia kuntalaisia. Hän siis tulee tekemään tiivistä yhteistyötä kaikkien poliittisten ryhmien kanssa, ei edustamaan suurinta ryhmää kuten kh:n puheenjohtaja nykyisessä mallissa.

  Kehittämisverkostot tulevat myös mahdollistamaan laajemmalle osalle kuntalaisia osallistumisen kuin nyt ja myös muuta kuntalaisten kuulemista ja osallistamista tullaan kehittämään.

  Jotenkin kyllä epäilen, että nämä voi mielestäsi olla tuulesta temmattuja lupauksia. Tulevaisuus varmaan näyttää, kumpi on oikeassa :)

  VastaaPoista