keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Nuorisotyön murros ja tunnelmia Tuusulassa

Nuoret ja nuorisotyö on asia joka puhututtaa aina ja paljon. Monesti nuorten toimintaa käsitellään julkisessa keskustelussa vaan häiriökäyttäytymisen kautta: milloin ollaan kännissä ässän kulmilla, milloin ajellaan mopoilla kävelyteillä ja milloin mopoautolla liian hitaasti maanteillä. Tässä vaiheessa monesti huudellaan apuun nuorisotyötä, ja osin ihan syystäkin. Nuorisotyö tekee yhteistyötä poliisin ja mm. Nuorisoaseman kanssa varmistaakseen nuorten hyvinvointia.

Yleensä häiriökäyttäytymisen takana on kuitenkin hyvin pieni vähemmistö nuorista, valtakunnallisissa nuorisobarometreissä todetaan että nuoret esim. käyttävät päihteitä huomattavasti aiempaa vähemmän (vuodesta 2012 lähtien mennyt alaspäin), näin myös Tuusulassa. Erilaiset ilmiöt kuitenkin ovat nousevia ja laskevia trendejä myös täällä: välillä on piikki alkoholin käytössä, välillä huumeiden tai nuuskan kanssa jne. Näitä seurataan ja näihin pyritään vastaamaan ja myös ennaltaehkäisemään eri toimijoiden taholta ja yhteistyössä, kuten edellä totesinkin. Päihteitä käyttävät nuoret ei automaattisesti ole samoja nuoria jotka käyttävät nuorisotoimen tarjoamia palveluita.

Hyrylässä Nuorisotalo Mesta oli ensimmäisen kerran listalla lakkautettavaksi 2013 syksyllä. Tuolloin säästöpaine kunnalla kokonaisuudessa, ja myös nuorisotoimessa oli kova ja eri paikoissa toiminta oli jo yhteistiloissa (Terttu Lahelassa yhteinen seurakunnan kanssa, Monari Jokelassa samoissa tiloissa mm. Kirjaston ja kansalaisopiston kanssa, uusi Kertsi Riihikalliossa koulun musiikkiluokan ja iltapäiväkerhon kanssa, nyttemmin myös Nuorkka Kellokoskella perhekeskuksen tiloihin kirjaston päätyyn). Säästöjä haluttiin hakea mieluummin seinistä kuin henkilöstöstä, myös sulkuviikonloput tai muut kiristykset henkilökunnan määrässä eri paikoissa aiheuttivat kritiikkiä. Tuolloin nuoret laativat adressin Mestan säilyttämiseksi ja mm. osoittivat mieltä kunnanhallituksen kokouksen ikkunan takana.

Päätös oli, että Mestasta luovutaan vasta siinä vaiheessa kun korvaavat tilat ja toiminnot on järjestetty. Tämä päätös ei sinänsä sen jälkeen muuttunut. 2014 vuodelle lisättiin vielä rahat Mestan vuokraa varten, mutta tuolloin jo alettiin etsiä ja hakea vaihtoehtoja. Mestalle yritettiin löytää päiväkäyttäjää, jotta käyttöaste saataisiin suuremmaksi, mutta siinä ei onnistuttu, eri vaihtoehtoja tilalle kartoitettiin myös. Se mikä muuttui, oli kävijämäärät Mestalla.

Tässä kohtaa (motiiveista kirjoittaessani) joudun hieman arvailemaan, mutta työntekijöiden ja nuorten kanssa keskusteltuani arvioni on, että osittain uuden Kertsin avaamisesta johtuen, osittain mahdollisesti epävarmuudesta että jatkuuko toiminta, osittain ihan valtakunnallisesta trendistä johtuen, nuoret eivät käyneet enää samalla tapaa Mestalla kuin aiemmin. Kävijämäärät tippuivat (2014-2015 illassa enintään 49 nuorta, 2015-2016 20, vakituisesti käyviä 10). Siinä vaiheessa nuorisotoimessa arvioitiin, että Mesta kannattaa sulkea ja resurssit ohjata erilaisten toimintojen järjestämiseen eri puolilla Hyrylää jotta nuoria tavoitettaisiin enemmän. Niinpä kevätkauden päättyessä Mestan ovet sulkeutuivat, eikä syksyllä 2016 enää auenneet.

Se mikä jäi puuttumaan oli yksi selkeä tila, johon Mestalta olisi siirrytty. Alunperinkään ei ollut ideana että tulisi “uusi Mesta” jossa olisi kaikki samat asiat ja toiminnot kuin Mestalla. Ideana oli (ja on) että eri asioita voi tehdä eri paikoissa: Kertsillä on parhaat välineet bändi-iltoihin, liikuntaa kannattaa harrastaa koulujen saleissa ym., leffoja katsoa kirjastolla tai kouluilla jne. Varsinaista hengailutilaa ei kuitenkaan Hyrylän keskustan alueelta löytynyt ja lisäresurssia päädyttiin ohjaamaan muille tiloille (Terttu ja Kertsi), samat nuoret kun kävivät osin myös siellä. Myöhemmin luvassa on yhteistilat uudessa seurakuntakeskuksessa, nämä valmistuu vielä vuoden 2017 aikana.

Menikö tämä prosessi täydellisesti ja onnistuneesti? Niin tuskin voi sanoa. Nuorten kanssa käytiin keskustelua siitä mitä tapahtuu ja tulee tapahtumaan, kerättiin toiveita tapahtumista ja toiminnasta ja mietittiin yhdessä tulevaisuutta. Kuitenkin loppuvaiheessa sekä vähäisen kävijämäärän, että työntekijävaihtuvuuden johdosta prosessia ei pystytty viemään hallitusti loppuun. Mesta olisi toki ansainnut arvoisensa “hautajaiset” joihin myös kaikki entiset Mestalaiset olisivat voineet tulla. Keskustelua seuranneena tuntuu, että kipeintä sulkeminen on tehnyt niille nyt jo aikuisille, jotka ovat oman nuoruutensa siellä viettäneet. Tätä ei huomioitu prosessissa juurikaan.

Nuorisotyöntekijät, niin vanhat kuin uudetkin, ovat olleet myös tiukassa paikassa tämän murroksen keskellä. Näen että Tuusulassa on alan rautaisia ammattilaisia ja nuoret ovat onnellisessa asemassa kun nämä loistavat tyypit heidän kanssaan tekee, toteuttaa ja kehittää. Heidän halu kokeilla uutta, osallistaa nuoria, innostua ja innostaa on jotain mitä on ollut tosi iso ilo seurata, sekä nuorisolautakunnan puheenjohtajana että yläasteen erityisopettajana.

In other news: Samaan aikaan Hyrylän alueella toteutettiin hanke, jossa kysyttiin laajasti nuorilta (ja myös tulevilta nuorilta) minkälaista toimintaa he toivovat ja sen pohjalta toimintaa on suunniteltu ja toteutettu yhdessä nuorten kanssa. Työntekijävaihdoksista johtuen työ on käynnistynyt hitaammin kuin mitä kärsimättömimmät (mukaanlukien allekirjoittanut :)) haluaisi, mutta toisaalta tapahtumia on ollut jo hyvin tämän lukuvuoden aikana ja kävijöitä niissä on ollut kivasti. Tapahtumia järjestetään nuorille myös yhteistyössä naapurikuntien kanssa, koska nuoret liikkuvat paljon ja mielellään myös yli kuntarajojen. Tavoitteena on kehittää myös koulunuorisotyötä, jotta alueen nuorisotyöntekijät tulisi tutuiksi kaikille Tuusulan nuorille.

Hyrylän keskustasta etäisyys Kertsille on noin 5 km, Lahelan Terttuun noin 2,5 km. Kun ajattelen etäisyyksiä miltä nuorisotiloille ja tapahtumiin tullaan esim. Jokelassa ja Kellokoskella, tai ratkaisuja mitä esim. Järvenpäässä ja Keravalla on tehty, en näe tätä etäisyyttä ensisijaisena ongelmana. Sen sijaan tämän vuoden aikana nuoret ovat enenevissä määrin löytäneet Lahelan Tertun, mikä on - vaikkakin tosi hyvä asia samalla - myös ongelma mikäli tilakapasiteetti loppuu kesken. Silloin on erittäin perusteltu syy miettiä mistä lisää tilaresurssia voitaisiin löytää, esimerkiksi pop up-tilan tyyppisesti ennenkuin seurakuntakeskuksen tilat valmistuvat. Tertunkin kävijämäärät on ilmeisesti kuitenkin syksyn jälkeen tasaantuneet taas.

Neljä vuotta nuorisolautakunnan puheenjohtajana näkisin tulevaisuuden niin, että Hyrylän alueen nuorten hyvinvointia voisi lisätä nuorisotoimen palveluiden lisäksi ensisijaisesti Hyrylän alueella selvittämällä seuraavia:

  • Yhteistiloja ja/tai pop up-tilaa (mikäli halutaan ennen seurakuntakeskus-yhteistyötä polkaista jotain käyntiin tai sen lisäksi)
  • Vapaaehtoisten ja kunnan välistä yhteistyötä (Myös nuorisotoimessa koulutettu vapaaehtoisia “entisistä” nuorista, vapaaehtoisten voimia pitäisi ehdottomasti käyttää enemmän nuorten avuksi ja hyödyksi).
  • Yhdistysten tarjoamia mahdollisuuksia (esim. Jokelassa vanhempainyhdistyksen ja nuorisotoimen yhteistyössä järkkäämät leffaillat).
  • Kaiken tämän koordinoitua viestintää, niin että nuoret tietää missä ja mitä tapahtuu ja on tarjolla.

Olemme näitä vieneet eteenpäin nuorisolautakunnassa ja näkisin että tilanne on parempi kuin 4 vuotta sitten, mutta missään tapauksessa valmista ei ole! Organisaatiorakenne muuttuu 1.6.2017 alkaen siten, että kohdennettu nuorisotyö siirtyy Opetuspalveluiden alle ja alueellinen nuorisotyö Kulttuuri- ja Vapaa-aikapalveluiden alle. Yhteistyön merkitys korostuu entisestään ja tavoitteena on tarjota nuorille sellaisia palveluita kun nuoret kaipaa, eri puolilla Tuusulaa, oli ne sitten liikuntaa, kulttuuria, tapahtumaa tai löhöilyä. Nuorisotiloja Mestan sulkemisen jälkeenkin on Tuusulassa vielä 4 ja lisäksi Einari kirjastolla ja Metsäpirtti.

Ja jos palataan siihen häiriökäyttäytymiseen kaduilla ja toreilla ja puistoissa: siihen voi puuttua ihan kuka vaan aikuinen. Välillä nuoret kun toimii ihan vaan ajattelemattomuuttaan hassusti, ei ilkeyttään ja osaavat myös korjata toimintaansa kun siitä vähän jutellaan!

Ps. Kun nyt pitkästä aikaa aloin kirjoittamaan nuorista ja Tuusulasta, on pakko vielä hehkuttaa vähän: Joulukuun kokouksessa valtuusto hyväksyi hallintosäännön jossa linjattiin nuorisovaltuuston edustajien läsnäolo-oikeus lautakuntien kokouksissa ja heidän aloitteiden käsittely valtuustoaloitteiden tapaan. Tämä jos joku, on edistyksellistä, onkohan koko Suomessa toista kuntaa jossa olisi yhtä hyvin kirjattu nuorten osallistuminen päätöksentekoon!