maanantai 13. helmikuuta 2017

Valtuustoblogi 2/2017: HSL vai ei?

Tämä on ylimääräinen valtuuston kokous joka kutsuttiin koolle käsittelemään aihetta HSL. Lista löytyy tuttuun tapaan täältä. Striimausta voi seurata täältä, puheenvuorot voi kuunnella jälkikäteen shoutboxista klikkailemalla.

Voiko tätä jatkossa käyttää myös Tuusulassa? Pääsee!!

Kunnanjohtajan ajankohtaiskatsauksen esitteli henkilöstöpäällikkö Harri Lipasti:

  • Arvioitu tilinpäätös: 3,9M€ ylijäämää, syinä ennustetta paremmat verotulot ja valtionosuudet, käyttöomaisuuden myyntivoitot (Haukkamäen myynti yli 4M€) , HUS:n veloitukset ja poistot
  • Sote-prosessin aikataulun esittely
HSL: Ryhmäpuheenvuorot. En yritä tiivistää niitä isommin, kaikki ryhmät jakautuu enemmän tai vähemmän, lukuunottamatta Perussuomalaisia ja keskiryhmää jotka vastustaa HSL:n liittymistä. Kokoomuksen kanta on melko yhtenäinen ja näkevät HSL:n investointina tulevaisuuteen. TuPu puhui MaaS-hankkeesta, uudesta älyliikenteestä ja erilaisista muista vaihtoehdoista HSL:ttä parempana vaihtoehtona. SDP puhuu myös HSL:n puolesta. Oma puheenvuoroni löytyy täältä. Kuudelta tai seitsemältä taisi kysyttäessä löytyä matkakortti salista. Myös vasemmiston kanta oli myönteinen. Rehti Tuusula-ryhmän Risto Rämö kävi läpi sekä etuja että haittoja tasapuolisesti.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Elisa Laitila piti hyvän puheenvuoron nuoria mietityttävistä asioista, yksiselitteistä kantaa HSL:een heillä ei ole. HSL epäilemättä on vetovoimatekijä, mutta miten se vaikuttaa nuorten liikkumiseen ja opiskelupaikkavalintoihin? Millainen on Tuusulan tulevaisuus? Asiallista ja hyvää pohdintaa, ei ole varmaa vastausta näihin kenelläkään. 

Luonnollisesti asiasta käytiin lisäksi keskustelua, ensin äänestettiin asian palauttamisesta valmisteluun. Äänin 29-22 päätimme käsitellä asian tässä kokouksessa. Sen jälkeen keskustelu jatkui, Jussi Salonen esitti hylkäämistä jatkoehdotuksilla. Koko keskustelua en sen kummemmin referoi, oli laadukkaitakin puheenvuoroja! Äänestimme aiheesta ja äänin 31-20 päätimme liittyä HSL:n vuoden 2018 alusta. Iso helpotus, huikea fiilis! 

Sitten päätimme tonttihinnoista ja myönsimme muutamia eroja luottamustoimista. Lopuksi muutamia uusia aloitteita: 
  • Oma aloitteeni: Luontolahja 100-vuotiaalle Suomelle, 21 muuta valtuutettua allekirjoitti sen lisäkseni.
  • Toinen aloitteeni: Koulunuorisotyön aloittamisesta ja vakiinnuttamisesta pysyväksi osaksi Tuusulan nuorisotyötä. 
  • Seppo Noron aloite terveyskeskusmaksuista luopumisesta.

Sellainen kokous, nuija pamahti pöytään päättyneen kokouksen kunniaksi klo 22.26.