sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Kunta olemme me kaikki

(Kirjoituksesta julkaistu hieman tiivistetty versio myös Keski-Uusimaa-lehdessä 12.3.2017)

Tuusulassa on otettu isoja harppauksia eteenpäin avoimuuden ja kuntalaisten osallistamisen saralla viimeisen kymmenen vuoden aikana. Pelkästään tällä valtuustokaudella on esimerkiksi aloitettu valtuuston kokousten striimaus, kehitetty kuntalaisiltojen konseptia, järjestetty kyselyjä kuntalaisille mm. strategiaan liittyen ja kysytty niin huoltajilta kuin oppilailtakin mielipidettä koulujen loma-aikoihin.
Omalta osaltani olen pyrkinyt olemaan avoin kuntalaisten suuntaan laatimalla kaikista valtuuston kokouksista heti kokouksen jälkeen kokousraportin johon olen tiiviisti koonnut kokouksessa käsitellyt asiat. Nämä kokousraportit on luettavissa täältä. Lisäksi olen pyrkinyt vastaamaan esimerkiksi Tuusula-fb-ryhmässä kuntalaisten kysymyksiin erilaisista ajankohtaisista asioista tai ohjannut heidät etsimään tietoa oikeista paikoista tai kysymään oikeilta ihmisiltä.


Ensiksi, näkisin että ensi valtuustokaudella on entistä tärkeämpää käydä ennakoivaa keskustelua päätöksentekoon tulevista asioista. Kuntalaiset pitää osallistaa esimerkiksi asiantuntijaraadin keinoin ottamaan kantaa niin kaikkiin palveluihin kuin kaavoitukseenkin. Kouluverkkokeskustelua voisi käydä raadissa jossa olisi edustettuna kaikkien koulujen vanhempainyhdistysten ja oppilaskuntien edustus, varhaiskasvatuspalveluita voisi pohtia pienten lasten vanhemmat ja lapset jne.


Hienoa olisi myös saada budjettiprosessista entistä avoimempi kuntalaisille seurata ja osallistua, jopa mahdollisten vaihtoehtoisten esitysten muodossa.


Toiseksi, pormestarin tulee olla kuntalaisten tavoitettavissa niin livenä kuin netissäkin. Luotan siihen, että jatkossa sekä pormestari että johtavat viranhaltijat osallistuvat myös somekeskusteluihin kertomalla tietoa ihmisiä askarruttavista asioista. Se ei tarkoita, että jankkaavaan  keskusteluun täytyy jäädä mukaan.

Kolmanneksi, vapaaehtoistyö tulee saada valjastettua entistä paremmin palveluiden tuottamisen käyttöön. Vapaaehtoiset vanhemmat voisi pitää nuorisotiloissa nuorten kahvilaa loma-aikoina, ympäristöyhdistys putsata tienvarsien haittalajeja ja yhdistykset järjestää toimintaa ja tapahtumaa niin että kunta tarjoaisi alustan toimia, tukea tarvittavissa yksityiskohdissa ja osallistuisi tiedottamiseen. Tämä on ollut työn alla pitkään ja ottanut pieniä askelia eteenpäin, mutta paljon on yhä tehtävä. Kunnassa on paljon osaamista ja asiantuntemusta mitä voisi käyttää paremmin kaikkien kuntalaisten hyväksi.