lauantai 4. maaliskuuta 2017

Nuorisotyö Tuusulassa: Missä mennään 2017?

Haikein mielin luovun nuorisolautakunnan puheenjohtajuudesta tämän kauden päätteeksi ja jään seuraamaan miten sujuu toimialan jakautuminen kahdelle eri sektorille. Tässä hieman kertaan tämän valtuustokauden tapahtumia, lyhyitä nostoja siitä mitä ollaan tehty ja mitä ajattelisin että tulevaisuudessa voisi tehdä vielä enemmän, lisää ja paremmin alueellisen nuorisotyön puolella, joka siirtyy kulttuuri- ja liikuntapalveluiden yhteyteen.  


Olen hieman avannut nuorisotyön murrosta myös täällä.


Jokelan Graffitiseinä toteutettiin allekirjoittaneen ja Sarppa Heiskasen (Tupu) aloitteesta.
Mitä neljän vuoden aikana on tapahtunut?


 • Olemme toteuttaneet Tuusulan kunnan strategiaa ja siirtyneet yhteiskäyttötiloihin kampus-ajattelun hengessä kaikissa kuntakeskuksissa. Jokelassa Monari on koko ajan toiminut yhteisissä tiloissa mm. Kirjaston ja kansalaisopiston kanssa ja Lahelassa Terttu seurakunnan kanssa. Riihikalliossa avattiin kauden alkuvaiheissa uusi Kertsi iltapäiväkerhon ja musiikkiluokan kanssa yhteisissä tiloissa,  Kellokoskella Nuorkka muutti vuodenvaihteessa kirjaston kanssa samaan kiinteistöön. Hyrylässä on Einari kirjaston tiloissa. Mestasta luovuimme kokonaan. Hyrylään on lisäksi tulossa yhteiskäyttötilat seurakunnan kanssa uuteen seurakuntakeskukseen vielä tämän vuoden aikana.
 • Nuorisotiloja on edelleen paljon esim. Naapurikuntiin verrattuna, mutta kunnan rakenteen huomioiden se on myös perusteltua.
 • Nuorten tilakäyntien vähennyttyä nuorisotyön painopiste on siirtynyt joka puolella tilatyöskentelystä nuorten kohtaamiseen enemmän siellä missä nuoret liikkuu.
 • Vapaaehtoistyötä on laajennettu kouluttamalla vapaaehtoisia vanhoista nuorista.
 • Yhteistyötä on laajennettu koulujen, vanhempainkerhojen, kulttuuri- ja liikuntatoimen ja muiden toimijoiden kanssa.
 • Osallistavaa budjetointia pilotoitiin 2016 syksyllä Jokelassa, jolloin Nuva-vaalien yhteydessä nuoret sai äänestää mitä haluaisivat hankkia Monarille. Tätä on tarkoitus laajentaa entisestään.
 • Nostettu Nuorisovaltuuston roolia: 2016 lopussa uuteen hallitussääntöön kirjattiin nuorisovaltuutettujen edustus kaikissa lautakunnissa, sekä oikeus tuoda aloitteita valtuustoon siten, että ne käsitellään normaalien valtuustoaloitteiden tapaan.
 • Investoitu Graffitiseinä Jokelaan, vastaavanlaisen seinän on tarkoitus nousta myös Hyrylään ja Kellokoskelle. Maalaukset on ollut upeita ja vaihtelee muutaman kuukauden välein. Oltu mukana skeittiparkkien ja lähiliikuntapaikkojen suunnittelussa.


Mitä seuraavaksi?


 • Aloitteeni koulunuorisotyön kehittämisestä: Entistä aktiivisempi ja suunnitelmallisempi yhteistyö yläkoulujen kanssa auttaa siihen, että yhä enemmän nuoria tavoitetaan
 • Kirjastonuorisotyö: Vihreät on huolissaan etenkin poikien syrjäytymiskehityksestä. Tähän vaikuttaa paljon myös nuorten suhtautuminen lukemiseen. Kynnystä tarttua kirjaan voidaan madaltaa monin tavoin ja yksi näistä on se, että kirjastot tulevat nuorille tutuiksi ja turvallisiksi paikoiksi, mistä ei heitetä ulos vaan kannustetaan viettämään aikaa.
 • Pop-up- tilat kouluilla ja mahdollisissa tulevaisuuden kaupallisissa keskuksissa: Tilojen tulee mennä sinne, missä nuoret ovat luonnostaan, ei erilleen nuorten maailmasta.
 • Aktiivinen yhteistyö kouluinvestoinneissa ja remonteissa niin, että kouluille saadaan nuorille hengailupaikkoja myös illoiksi. (mm. Monio, Kellokosken yhtenäiskoulu ja Hyökkälän koulu nyt lähimpinä)
 • Nuorten osallistaminen muutenkin kuin nuorisovaltuuston kautta: esim. Talokokoukset ja yläasteiden ja toisen asteen koulutuksen oppilas- ja opiskelijakuntien kanssa tehtävä yhteistyö. Nuoria tulee osallistaa kaikilla heitä koskettavilla osa-alueilla, ei vaan nuorisopalveluiden järjestämissä tapahtumissa. Hieno esimerkki tästä oli se, että oppilaat sekä ala- että yläasteilla saivat syksyllä 2016 ensimmäistä kertaa ottaa kantaa koulujen loma-aikoihin Tuusulassa. Lisää tällaisia!

  Jokelan graffitiseinä aurinkoisessa pakkassäässä

Siinä muutamia päällimmäisiä ajatuksia, jotka tähtää ihan jokaisen nuoren hyvään arkeen ja elämään ja siihen, mitä alueellinen nuorisotyö voi yhdessä kulttuuri- ja liikuntapalveluiden kanssa kehittää. Tässä tekstissä ei nuorten syrjäytymistä tai kohdennettua nuorisotyötä käsitelty laisinkaan, se ansaitsisi oman tekstin kokonaan se..