maanantai 6. maaliskuuta 2017

Tehdään yhdessä pormestarimallista avoin!

Kirjoitus julkaistiin Keski-Uusimaassa 6.3.2017


Viime päivien suurin keskustelunaihe on ollut Tuusulan suurimman puolueen Kokoomuksen toiminta ehdokasasettelussa. Surullisena olemme seuranneet sivusta paitsi tätä toimintaa, myös sitä miten tähän on liitetty suoraviivaisesti keskustelu Tuusulan siirtymisestä pormestarimalliin.

Me Vihreät näemme, että pormestarimalli on nimenomaan pelaamisen ja poliittisen kähmimisen vastakohta, joka tarjoaa kuntalaisille suoran ja tasapuolisen yhteyden päätöksentekoon. Pormestari edustaa koko valtuustoa ja johtaa kuntaa yhdessä kansliapäällikön kanssa valtuuston hyväksymän pormestariohjelman ja strategian mukaisesti.

Pormestari ei ilmesty mistään tyhjästä annettuna, kähmittynä ja suhmuroituna, vaan valtuutetut yhdessä valitsevat hänet pormestariohjelman pohjalta. Valtuutetuilla ja valtuustoryhmillä on paljon keinoja vaikuttaa siihen, millä tavalla neuvotteluja käydään ja valintaan päädytään. Kun toivottavasti heti vaalien jälkeen kaikkien ryhmien pormestariehdokkaat on selvillä, on täysin mahdollista käydä läpi eri ehdokkaiden ohjelmat, taustat, sidosryhmät ja sitä kautta arvioida puolueettomuutta ja tasapuolisuutta suhteessa eri toimijoihin.

Pormestarin työtä on myös mahdollista tehdä avoimesti esimerkiksi avaamalla kalenteri kuntalaisille, pitämällä säännölliset tapaamisajat kaikissa kuntakeskuksissa, olemalla kuntalaisten tavoitettavissa niin livenä kuin netissäkin ja maksamalla omat - ja vain omat - lounaat. Lisäksi pormestarin tasapuolista yhteistyötä kaikkien ryhmien kanssa on täysin mahdollista seurata. Kaikki tämä on vain tahdosta kiinni.

Huolen ja synkistelyn sijaan meidän tulee nyt katsoa tulevaisuuteen toiveikkaana ja tehdä Tuusulan uudesta johtamisjärjestelmästä timanttinen: huolehtia että valta jakautuu avoimesti ja tasapuolisesti ja että sitä käytetään viisaasti kuntalaisten hyväksi.

Ilona Toivanen
Avoimesti pormestariehdokas (Vihr.)

Tuusula