torstai 1. kesäkuuta 2017

Puheenvuoroni pormestariesityksessä 1.6.2017

Kiitos puheenjohtaja, rakkaat valtuutetut, ja muut kuulijat sekä täällä salissa että kotikatsomoissa.

Me olemme tekemässä nyt historiaa. Tuusula on nousemassa edelläkävijäksi Suomessa ja valitsemassa johtoonsa pormestarin, yhtenä neljästä kunnasta tai kaupungista Suomessa. Uskon, että jatkossa yhä useampi kunta tulee seuraamaan meitä tällä tiellä ja meillä on nyt upea mahdollisuus toimia esimerkkinä muille tässä.Kuntalain mukaan pormestarin valitsee valtuusto. Ja tänään tämä valtuusto tämän tekee. Eri kunnissa on tehty erilaisia sopimuksia siitä, kenestä pormestari tulee, esimerkiksi Helsingissä tiedettiin jo ennen vaaleja, että pormestari tulee suurimmasta puolueesta ja pormestariehdokkaat olivat selvillä hyvissä ajoin.

Tuusulassa valittiin kuitenkin toisin. Me totesimme, että pormestariksi tulee henkilö joka nauttii laajaa luottamusta valtuustossa. Hän ei automaattisesti ole suurimman puolueen ehdokas.

Kun vaalit oli käyty, suurin puolue luonnollisesti aloitti neuvottelut poliittisten ryhmien välillä. Ensin neuvottelut pormestariohjelmasta, joka hyväksyttiin 7.5, sitten luottamuspaikoista. Tässä vaiheessa pormestariohjelman taakse muodostui laaja koalitio tämän salin valtuutetuista. Siihen kuului SDP, Kokoomus, Tuusulan puolesta, Vihreät, Perussuomalaiset ja vasemmisto: yhteensä 42 valtuutettua. Myös muut valtuutetut olivat loppuun asti mukana laatimassa pormestariohjelmaa, vaikka lopulta eivät sitä allekirjoittaneetkaan.

Pormestariohjelman laadinnan yhteydessä ja luottamuspaikkaneuvotteluiden edetessä kävi selväksi, että tällä laajalla koalitiolla on myös yhteinen pormestariehdokas esittää valtuuston valittavaksi. Juuri tällainen laajaa luottamusta valtuustossa nauttiva ehdokas.

Joskus viime talvena kävin keskustelua pormestarista arvostamani valtuutetun Sanna Kervisen kanssa. Sanna kuvasi osuvasti, että pormestaria miettiessä, miettii kenelle antaisi oman lompakkonsa: rahoineen ja kortteineen ja sanoisi että pidä huolta tästä ja voisi luottaa siihen, että siitä pidetään huolta. Koen että olemme löytäneet sellaisen ehdokkaan, jolle minä ainakin antaisin lompakkoni luottavaisena - vaikka sen sisältö hieman laihanlainen onkin.

Kyse on myös muusta. Kyse on siitä, kenen luotamme omaavan parhaimman kokonaiskäsityksen kunnasta kaikkine palveluineen. Kun mietin lapsiani ja heidän tulevaisuutta Tuusulassa, kun mietin mitä he tarvitsevat: koulun, harrastukset, pyörätiet, joukkoliikenteen, terveyspalvelut, kulttuurielämykset, liikuntapaikat, luonnon, kohtuuhintaisia asumisratkaisuja. Kuka on se henkilö, joka pystyy laajasti katsomaan näitä kokonaisuuksia ja johtamaan visiointia siitä, mitä haluamme Tuusulan olevan kymmenen, kahdenkymmenen tai viidenkymmenen vuoden päästä. Millainen on tulevaisuuden Tuusula? Koen, että olemme löytäneet myös sellaisen ehdokkaan.

Kolmanneksi, tärkeintä on se, että pormestari on ihminen, jolle kuntalaisten osallistaminen ja kuunteleminen on sydämen asia, ei vain välttämätöntä pakkopullaa. Tämä on asia, missä mielestäni meillä ihan jokaisella on kehitettävää. Kukaan ei tätä toimintakulttuuria vielä ole täysin omaksunut ja tässä tulee meidän kaikkien olla aktiivisina toimijoina. Tärkeintä on myös, että pormestari tekee yhteistyötä myös kaikkien poliittisten ryhmien kanssa ja edustaa todella koko valtuustoa, ei vain omaa ryhmäänsä. Olemme nyt siitä onnellisessa asemassa, että jo ehdokkuusvaiheessa, meillä on esittää laajasti eri ryhmiä edustava pormestariehdokas.

Siispä, hyvä puheenjohtaja, valtuutetut, sekä muut kuulijat täällä ja kotisohvilla.

Minulla on suuri ilo ja kunnia, koalitiomme puolesta esittää Tuusulan ensimmäiseksi pormestariksi Arto Lindbergiä.

Kiitos.