maanantai 9. lokakuuta 2017

Valtuustoblogi 8/2017: Kohti avoimuutta ja tulevaisuutta!

Jaahas, syksy sateineen on saapunut. Nyt taas kokousrintamalla mukana, pidentyneen kesätauon jäljiltä. Lista on aika kevyt, enkä siitä ehkä ihmeempiä nostoja saa aikaan, joku toinen toisaalta saisi. Toivottavasti keskustelu ja raportit ovat moniäänisiä. Sellaista. Lista löytyy täältä. Ja kokouksen striimaus löytyy täältä.


Vihreä valtuustoryhmä järjestyksessä:
Ilona Toivanen, Eeva-Liisa Nieminen ja Sanna TuhkunenKevyestäkin listasta saa toki painavan jos otetaan alkuun kunnon esittelyjä ja jos halutaan pitää paljon puheenvuoroja ja ratkoa useampi asia äänestysten kautta ja käyttää sitä valtaa pitkän kaavan mukaan mikä meille valtuustossa luonnollisesti kuuluu! Sotkuja tähän alkusyksyyn on aiheuttanut esimerkiksi piirien neuvottelut ylikunnallisissa paikoissa, mitä sotkee sitoutumattomien rooli, jota ei ollut kaiketi puolueiden välisissä neuvotteluissa mutta paikallisesti on eri kunnissa. Hallinto-oikeus ratkonee tätä soppaa tulevaisuudessa.

Joten siis. Here we go!

Alkuun esittelyä KUUMA-seudun yhteistyöstä, liikelaitoksen johtaja Antti Kuusela kertoili aiheesta. 2002 alkaen on tehty hyvää yhteistyötä ensin keski-Uudellamaalla ja 2005/2011 alkaen laajemmin pääkaupunkiseudulla. Asiasta käytiin myös keskusteluja ja esitettiin kysymyksiä. Paljon on toiveita alueen kehittämiseksi ja kehittymiseksi.

Toinen esittely: Keski-uudenmaan Soten Järjestämis- ja tuottamissopimus, joka on lähdössä kuntiin hyväksyttäväksi ja 14.12 yhtymävaltuuston käsittelyyn. Kyseessä on siis sopimus jäsenkuntien sote-palvelujen tuottamisesta 1.1.2018 alkaen. Ensimmäisenä vuonna ajatuksena on, että kunta tuottaa palvelut, toisena vuonna kuntayhtymä, ennenkuin siirrytään maakuntamalliin. Siirtymisestä päätetään kuitenkin erikseen yhteistyön perusteella kuntien valtuustoissa ja yhtymävaltuustossa.

"Hieman" herätti hämmennystä se, että järjestämisen lisäksi, jopa sijaan puhutaan nyt myös tuottamisesta. Lisäksi myös muita huolenaiheita.

Sitten kokouspykäliin. Kello on tässä vaiheessa 19:56, eli kokous on kestänyt lähes 2 tuntia ja olemme avanneet kokouksen, tsekanneet läsnäolijat ja valinneet pöytäkirjantarkastajat. Sellaista se! Kokoustauko ja hommat jatkuu.

Vastaukset arviointikertomuksessa esitettyihin huomioihin

Aarno Järvinen väistyneenä tarkastuslautakunnan puheenjohtajana piti puheenvuoron aiheesta, kiitti kuluneista vuosista ja toivotti onnea ja menestystä uudelle tarkastuslautakunnalle.

Osavuosikatsaus
Näyttäisi ihan hyvältä tämän vuoden toteuma. Verotulojen ennustetaan kasvavan 2 milj. euroa talousarviota suurempina. Käyttöomaisuuden myyntivoittojen ennustetaan toteutuvan 1,6 milj. euroa talousarviota pienempinä ennakoitua hitaammin käyneen tonttikaupan vuoksi. Nähtäväksi jää, jäämmekö miinukselle.. tuskin kuitenkaan enempää kuin odotimme. Ei keskustelua.

Valtuuston kokousaikataulu 2018

Vuokrasopimuksen irtisanominen, maa-alueen vuokraaminen: esitysten mukaisesti.

Poliisin neuvottelukunnan jäsenen valinta, ympäristölautakunnan jäsenten valinta ja Keuda-valtuuston jäsenen vaihto. Ensimmäisessä käytiin henkilövaalit (koska piiritason neuvottelusotkut), toinen jätettiin pöydälle (koska samat sotkut), kolmas meni suunnitellusti. Minut valittiin siis Keudan yhtymävaltuuston jäseneksi, kiitos kiitos! :)

Focus-alue, asemakaavan vireilletulo ja toimenpidekiellon asettaminen
Kysymyksiä aiheesta, mistä on kyse? Asko Honkasen loistava selvitys: taustalla Focus-alueen osayleiskaava 2014, nyt vireille asemakaava: Kehä IV ja Focus I alueiden kehittäminen. Keskiryhmä esitti asian palauttamista valmisteluun, jotta asia käsiteltäisiin kuntakehityslautakunnassa. Päätimme kuitenkin käsitellä asian tässä kokouksessa. Sitten Sanna Kervinen esitti että poistetaan rakennuskielto. Edelleen menimme pohjan mukaisesti. Sähköinen äänestys toimii varsin näppärästi!

Kellokosken sairaalan nuoriso-osaston Helsinkiin siirtämisen aikataulu - aloite: Toivomme, että nuoriso-osaston siirtämistä viivästetään. Saa nähdä miten tämä toive kuullaan HUS:n päässä.

Kunnanhallituksen kokoukset avoimiksi - aloite: Toivottavasti pian tulee avoimia kokouksia, paitsi kunnanhallitukseen myös lautakuntatasolle, muihinkin kuin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakuntaan.


Muita asioita:

Uusia aloitteita:

Lisäksi Sanna Tuhkunen kutsui kaikki valtuutetut Vihreiden vuosittain järjestämään Demokratia-iltaan keskiviikkoiltana 18.10.2017 kunnantalolle. Mukana Pekka Haavisto! Tervetuloa!

Sitten vielä kyselytunti, mutta siitä en nyt enempiä kerro, morjens!