maanantai 13. marraskuuta 2017

Valtuustoblogi 9/2017: Uusi SOTE-sopimus ja pakolaisten vastaanotto

Se olisi marraskuu! Ja miten sitä ihminen mieluummin viettäisi marraskuuta kuin istumassa hyvässä seurassa kunnantalolla pitkää iltaa. Ensin käytiin vähän valmisteluasioita, nyt sitten valtuusto. Lista löytyy täältä ja jotkut hu..ikean kiinnostuneet varmaan seurailevat striimausta myös täältä.

Uusi sähköinen kokousympäristö ja perinteinen demokratiakynä. Tässä sitä ollaan, demokratian kehdossa, valtuustosalissa. 

No niin! Lista ei ole kevyt, eikä kokous tule olemaan helppo tai nopea, päinvastoin. Kevyt veikkaukseni on että kymmeneltä ehkä lopeteltaisiin. Vierestäni SDP:n valtuusoryhmän pj ulla Palomäki arveli että pääsisimme kahdeksan jälkeen pois. Tupun valtuustoryhmän pj Jussi Salonen arvioi kokouksen kestävän yhteentoista, saas nähdä kuka osuu lähimmäksi!

§192 Veroprosenttien määrääminen: Valtio ei korottanutkaan kiinteistöveron alarajaa, emme nostaneet sitä mekään. Veroprosentit pysyy siis ennallaan, vielä emme pääse Helsingin tapaan laskemaan veroprosenttia, saas nähdä, saas nähdä.. Ilman puheenvuoroja

§194 Sotesopimus: En edes yritä tiivistää tätä asiaa mitenkään napakasti tähän. Kyse on kuuden kunnan sotekuntayhtymän palveluiden järjestämistä ja tuottamista koskeva sopimuksesta, joka on osassa kunnista jo hyväksytty ja meillä nyt käsittelyssä. Tiedossa olikin, että tämä aiheuttaa paljon keskustelua ja esityksiä, ongelmaksi koetaan eniten ehkä se, että pikkuhiljaa myös tuotanto hivutetaan kuntayhtymän toteuttamaksi vaikka alunperin puhe oli järjestämisestä. Myös kasvavat kustannukset hirvittävät. Maakuntaanhan kaikki sitten siirtyy kun siirtyy, kun soteuudistus...

Sanna Kervinen esitti sopimuksen palauttamista. Pormestari Lindberg esitti sopimuksen käsittelyä nyt sillä lisäyksellä, että ei ryhdytä valmistelemaan tuotannon siirtämistä ennenkuin valtakunnalliset sotekuviot selviävät. Keskustelua tuli myös jääviyskysymyksistä, eli siitä onko kunnan ja kuntayhtymän edut yhdenmukaiset. Äänin 39-12 päätimme käsitellä asian tässä kokouksessa. Eetu Niemelä (PS) esitti sopimuksen hylkäämistä. Äänin 39-11-1 hyväksyimme sopimuksen.

§195 Pakolaisten vastaanotto: Tiedossa oli, että tämäkin aiheuttaa keskustelua, kuten aina. Me (vihreät) olemme kannattaneet tätä nyt esitettyä, että olisi jatkuva sopimus ELY-keskuksen kanssa, ei niin että tapellaan joka vuosi siitä montako kymmentä otetaan vastaan vai otetaanko ollenkaan. Esityksenä on siis, että 15-20 pakolaista otettaisiin vuosittain vastaan, pääasiassa kiintiöpakolaisia ja lapsiperheitä. Pasi Huuhtanen PS esitti sopimuksen hylkäämistä ja että emme ota vastaan lainkaan pakolaisia. Päätimme lopulta hyväksyä sopimuksen äänin 42 - 3- 6.

Anu Åberg esitti pykälään lisäksi toimenpidealoitteen, että seuraamme vastaanotettujen henkilöiden kotoutumista. Tämä hyväksyttiin yksimielisesti.

Keskustelu oli raastavaa, niinkuin aina. Sen kuunteleminen särki sydäntä, mitään en voinut sanoa. Näinä hetkinä vihaan tätä politiikkaa, tämän tekemistä, tähän osallistumista. Onneksi meidän Sanna Tuhkunen , SDP:n Ulla Palomäki ja Satu Taiveaho ja riittävän moni muu sanoi kaiken sen, mitä minäkin sanoisin, jos ei kurkkua kuristaisi osan ihmisistä ahtaus ja haluttomuus auttaa, haluttomuus hädän äärellä. Tämän jälkeen alkoi rullaamaan vauhdikkaammin kokous, tässä kohtaa kello 19.52

§196-197: Omakotitonttien hinnat ja vuokrat esityksen mukaan. Ei keskustelua. Tontteja on pikkuhiljaa saatu ja saadaan myyntiin kaikkiin kuntakeskuksiin, mistä olemme onnellisia.

§198 Uusimaa-ohjelma: Hyvät kommentit Tuusulalta tähän. Ei keskustelua.

§199 Monion asemakaava ja muutos: Hyvä, että etenee. Ei keskustelua.

§200 Kellokosken keskusta, asemakaavan muutosehdotus: Hyvä, että tämäkin etenee! Ei keskustelua.

§201 Tuusulan Golf-klubi OY:n vuokrasopimuksen osittainen irtisanominen: Koska Tuomalansuolle perustetaan luonnonsuojelualue. Jippii!! Ei keskustelua.

Sitten vielä myytyjä ja ostettuja tontteja/kiinteistöjä ja luottamushenkilövalintoja tai muutoksia. Ei enempiä keskusteluja näistä.

Lopuksi käsiteltyjä aloitteita:

  • Puistonpenkkejä tulee Kirkkotien ja Rantatien varteen (Ulla Rosenqvist)
  • Kaikenlaisia hedelmäpuita on istutettu ja istutetaan eri kuntakeskuksiin (Eeva-Liisa Nieminen)
  • FiksaaTuusula on jo käytössä (Jussi Salonen)
  • Esteettömät vaalikopit on jo hankittu (Aarno Järvinen)

Uusia aloitteita:

  • PS ym. Ei-niin-kiireellisen päivystyksen tehostaminen
  • PS-valtuustoryhmä: Irtautuminen Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymästä
  • Satu Taiveaho (SDP) ym.: Leikki/Senioripuiston perustaminen Tuusulan ydinkeskustaan

Kokous päättyi klo 20.12 Palomäen Ulla oli siis tällä kertaa ennusteessaan lähimpänä, onnittelut siitä, meille kaikille. :)

Nähään taas!