maanantai 29. tammikuuta 2018

Valtuustoblogi 1/2018: Kaavoja ja aloitteita

Moro! 

Se on uusi vuosi nyt! Eilen tuli istuttua 13 tuntia vaalilautakunnassa, mikäs tässä ollessa taas valtuustossakin. Uusi presidenttikin valittiin, tai siis vanha, mutta kuka näitä laskee, kuuden vuoden päästä sitten taas. Ihan hyvä presidentti on, vaikkei allekirjoittaneen ykkösvalinta ollutkaan. Näillä mennään!

Pakollinen kokousselfie, vain vihreä puuttuu liikennevaloista ha-HAH, vihreäys onkin sisäistä.. :D
Lista löytyy täältä ja striimaus täältä.


§3 Uudenmaan 2.vaihemaakuntakaava, Östersundomin maakuntakaavaehdotus: ei lausuttavaa, ei keskustelua.

§4 Linjapuisto II, asemakaavan muutosehdotus: esityksen mukaan, ei keskustelua.

§5 Stipendirahaston perustaminen Rusutjärven koululle: Perustettiin. Aina ilo kun lapsukaiset saa stipendejä!

§6 Sidonnaisuuksien ilmoittaminen: tiedoksi nämä, yhä osa ilmoituksista on puutteellisia, nekin lopulta tuodaan valtuustolle tiedoksi. Aika vähän merkittäviä sidonnaisuuksia näyttäisi olevan, monella ei mitään.

§7 Urheilu- ja taidepainotteisen lukion perustaminen Tuusulaan, aloite ja hevospainotteinen lukio Tuusulaan, aloite: Monio etenee Hyrylässä ja Jokelassa pilotoidaan yhteistyötä lähitallien kanssa. Tärkeää, että sisältöjä lukioissa kehitetään ja hommat etenee.

§8 Puhdas ja laadukas lähiruoka kouluihin ja päiväkoteihin sekä lähiruoka kunniaan Tuusulassa, aloitteet: Hyvä selvitys aiheesta, rahaahan tämä aina vaatii, joten pitää muistaa asia seuraavalla budjettikierroksella. 

§9 Konserttisali suunnitteilla olevan lukiokiinteistön juhlasali- ja auditoriotiloihin, aloite: Meidän ryhmän Sanna huomautti, että vastauksesta puuttuu klassinen orkesterimusiikki, isossa salissa puhutaan vaan sähköisestä akustoinnista ja sähköisistä soittimista. Vastaus kuitenkin hyväksyttiin, jospa tämä sitten muistettaisiin suunnittelu- ja toteutusvaiheessa. Esitettiin myös, että valtuuston kokouksia voisi pitää salissa.

§10 Ruskeasannan juna-aseman käyttöönotto, aloite. Toivotaan, että tämä etenee kun rata kehittyy ja Vantaan kanssa asiaa käsitellään ja neuvotellaan. 

§11 Muut asiat
  • Kokoomuksen valtuustoryhmän aloite: Selvitys sähköautojen latauspaikoista taajamissa
  • Vihreiden valtuustoryhmän aloite Tuusulan liittymisestä kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen.
  • Niemelä (PS): Onko selvitetty miten suhtaudutaan screenin kommentoinnin mahdollisiin esteellisyyksiin? Vastaus: Ei ole selvitetty, selvitetään.
  • Vasemmiston valtuustoryhmän aloite: Uudet pysäkkikatokset joukkoliikenteeseen
  • Tuusulan puolesta-valtuustoryhmän aloite: Selvittäminen lähiruokaan siirtymisen kustannuksista
  • Mäensivu (SDP) aloite (Purolan ja Vanhakylän asukkailta): Purolan joukkoliikenneyhteyksien turvaaminen Keravan ja Tuusulan linjastosuunnitelmissa

Nopea kokous, välillä tulee ihan tarpeeseen nämäkin. Kokous päättyi 18.46 minkä jälkeen kyselytunti.

Kysymyksiä siis, joista ei käydä keskustelua:
  • Niemelän (PS) pitkä kysymys valtuustoasioiden valmistelutoimikunnasta, siihen yhtä seikkaperäinen vastaus pormestarilta. Kunnalla on sekä virallisia, että vapaamuotoisia toimielimiä, toisilla on muodollista toimivaltaa, toisilla ei. Valmistelutoimikunnalla ei ole itsenäistä päätösvaltaa, se on vapaamuotoinen aputoimielin. Kuntalain eri pykäliä siteerattiin molemmilta puolin, tulkitsin että sen kummempaa ristiriitaa asiassa ei ole. Niemelän kysymykset perustui ohjeisiin muodollisista toimielimistä ja pormestarin vastaukset siihen, että näitä noudatetaan vapaamuotoisissa toimielimissä soveltuvin osin.
  • Järvinen (SDP): Miksi ei ollut HSL:n pop up-palvelupistettä muualla kuin Hyrylässä? Miksi kunta ei ole huolehtinut kuntalaisten tasa-arvoisesta kohtelusta siis! Vastaus: Tuusulalaiset voivat asioida kaikissa HSL:n palvelupisteissä (esim. Kerava, Tikkurila, Hyrylä jne.). Vaihtoehtoina oli erilaisia suunnitelmia palvelupisteen perustamiseksi, kunnan johtoryhmässä päätettiin että perustetaan Hyrylään pop up-piste osana kunnan asiakaspalvelupistettä. Tähän oletettiin olevan tarvetta parin kuukauden ajan. Ajateltiin, että pääradan käyttäjät tavoittavat radan varren palvelupisteet ja pistettä tarvitsee enemmän etelä-Tuusulan bussiliikenteen käyttäjät. Harkittiin myös HSL-pisteen liikuttamista esim. kirjastoautossa, mutta todettiin että toiminta tulee  kytkeä kiinteään verkkoon. Keskitetty asiakaspalvelupiste pääkirjastossa aloittaa kevään kuluessa ja pop up-palvelupiste tulee päätökseen, tarkoituksena ei ole avata omaa pistettä jokaiseen keskukseen. 
Tällaista tällä kertaa. Pysytään kuulolla!