maanantai 4. kesäkuuta 2018

Valtuustoblogi 4/2018: Isoja asioita: Sote, palveluverkko, monio..

Hellurei. Ihan just olis kesäloma, vielä viimeinen valtuusto viedään. Lista löytyy täältä ja striimaus täältä.

Alkuun onniteltiin 70 vuotta täyttänyttä Eeva-Liisa Niemistä (vihr.) Onnea Eeva-Liisa!

Isoja asioita siis kokouksessa, saatiin näistä kattavat esittelyt jo torstain valtuustoinfossa, joten enempiä esittelyjä ei kokouksessa oletettavasti kuulla. Veikkauksia kokouksen päättymisajasta: Jerry Airikka: 24.00, Kim Kiuru 22.30, allekirjoittanut 22.00, Ulla Palomäki 21.15 ja Markus Meckelborg 21.45.. Saas nähdä kuka osuu lähimmäksi! Toivon tietysti että joku viimeisistä..


§62 Osavuosikatsaus: Hyvältä näyttää, hommat hanskassa! Eetu Niemelä (ryhmätön) kritisoi osavuosikatsauksen puutteita pitkällä puheenvuorolla. Lähinnä kaipasi siis selkeyttä rakenteeseen ja esitti osavuosikatsauksen palautusta valmisteluun. Tätä ei kuitenkaan kannatettu, joten keskustelu päättyi ja pykälä hyväksyttiin. Tämän jälkeen pidettiin viiden minuutin tauko, jotta hieman kuumentuneita tunteita saatiin viilennettyä.

Jokaisella on vapaus pitää puheita niin paljon valtuustossa kun haluaa, se on demokratiaa. Puheiden tarkoituksenmukaisuudesta voi toki olla montaa mieltä. Se mitä tästä ainakin opimme on se, että on hyödyllistä olla paikalla valtuustoinfossa niin saa silloin kattavat esittelyt ja voi esittää kysymyksiä asioista. Katsotaan nyt rauhoittuuko keskustelu seuraavissa pykälissä, vai kiihtyykö uusiin kierroksiin. Kuka väitti, että kuntapolitiikka olisi tylsää!?

§63 Palveluverkkosuunnitelma: Tärkein pointti tässä:
 • kasvatus-​ ja sivistystoimen palveluverkon uudisrakentamishankkeista ensimmäisiä ovat Kirkonkylän koulu-​ ja päiväkotikampus nykyiselle paikalleen,​ Etelä-​Tuusulan päiväkoti sekä Monion lukio-​ ja monitoimitalo
 • lisäksi kiireisenä kokonaisuutena eteläisessä Tuusulassa edetään kolmen yhtenäiskoulun mallilla. Yhtenäiskoulut sijoittuvat Riihikallioon,​ Rykmentinpuistoon ja Lahelan alueelle
Kati Lepojärven (tupu) muutosesitys: Korjataan valmisteluaineistoa niiltä osin että Lahelan yhtenäiskoulun valmistamisaikataulua aikaistetaan niin että se on yhtä aikaa Rykmentinpuiston kanssa, sisäilmaongelmista johtuen. Tämä kuitenkin muuttui ponneksi käsittelyn aikana, koska taustamateriaaleihin ei kokouksessa tehdä muutoksia.

Pekka Heikkinen (vas) jätti ponnen, että myös sote-palveluverkkoa valmisteltaisiin ja käsiteltäisiin. Seppo Noro kannatti tätä.

Jussi Saloselta kysymys valmisteluaineistosta ja niiden merkityksestä, johon pormestari totesi valmisteluaineiston olevan taustamateriaalia, mitä ei tässä käsitellä. Muutosesitykset siihen aineistoon ei siis ole tarpeellisia. Palveluverkkosuunnitelma on luonnos, joka tulee syksyllä tarkempaan käsittelyyn.

Myös muutamia muita puheenvuoroja kuultiin aiheesta. Hyväksyimme molemmat ponnet yksimielisesti, vaikka Satu Taiveaho muistuttikin, että sote-palveluverkko käsitellään kuntayhtymässä.

Kello on nyt 19, tunti kokousta takana. Jälleen viiden minuutin tauko.

§64 Monio: Päätimme

 • hyväksyä Monion lukio-​ ja kulttuuritalon laajuusvaihtoehdon 3. kohdan mukaisesti ("Monio-​Monio") enintään 26,​8 miljoonaa euroa sekä
 • hankkeen valmistelun jatkamisen ja kilpailuttamisen elinkaarimallin mukaisesti niin, että kunta hoitaa hankkeen rakennuskustannusten rahoituksen kuntariskillä itse (Pekka Heikkisen lisäys, yksimielisesti hyväksyttynä)
 • todeta,​ että kunnanvaltuusto tekee rakentamispäätöksen erikseen
Koemme Monion hienona hankkeena tässä laajuudessa, toivomme pysymistä budjetissa. 


§65 Sosiaali- ja terveyspalvelutuotannon toteutus ja sitä koskevat periaatteet Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymässä: Tästä oli odotetusti paljon keskustelua. Seppo Noro (vas.) esitti asian jättämistä pöydälle syyskuun valtuustoon asti. Perusteellinen puheenvuoro siitä, että pitäisi odottaa ensin valtakunnallinen sote-ratkaisu ennen kuin tehdään tämä päätös.

Antti Kaikkonen piti puheenvuoron sote-uudistuksen puolesta ja kannatti Noron esitystä pöydälle jättämisestä.

Aarno Järvinen piti hyvän puheenvuoron siitä, miksi päätöstä ei kannata viivyttää. Muut 5 kuntaa ovat tuotannon siirtämisen hyväksyneet ja etenkin henkilöstön kannalta on todella iso riski, mikäli Tuusula ei ole tässä mukana. Muitakin puheenvuoroja kuultiin.

Äänestimme, äänin 40-11 päätettimme käsitellä asian tässä kokouksessa. Tämän jälkeen Eetu Niemelän puheenvuoro ja hylkäysesitys päätökseen. Lisäksi hän haluaa, että pyrimme irtautumaan koko kuntayhtymästä. Tätä ei kannatettu, hyviä puheenvuoroja pidettiin. Toimenpidealoitteesta äänestettiin, äänin 41-10 sitä ei lisätty. Eli kunnanhallituksen esityksen mukaisesti mentiin.

Tässä kohtaa kello on 21.29, taitaa olla menetetty jo aikaisen kotiinpääsyn toive, vaikka seuraavat pykälät onkin helpompia.

§66 Haarakaari, asemakaavan muutos:Ei puheenvuoroja, esityksen mukaan.

§67 Y-tontin myyntihinnan päättäminen, Puustellinmetsä: Eetu Niemelän puheenvuoro, esitti toisenlaista myyntihintaa, ei kannatettu. Päätös esityksen mukaan.

§68 Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy:n pääomittaminen Anu Åberg pyysi perusteluja, Markku Vehmas vastasi: haluamme kehittää monimuotoista asumismuotoa, nykyjärjestelmällä suuri kasvu ei ole mahdollista. Tällä myös turvataan Tuusulan kunnan kiinteistöjen kasvu ja rahoitus. Päätös esityksen mukaan.

§69 Tukuki Oy: Vuokratalo Blenneri I: Ei puheenvuoroja, esityksen mukaan.

§70 Tukuki Oy: Y-tontin myynti, Lahelanpelto: Eetu Niemelä esitti palautusta, ei kannatettu, koetaan tärkeänä hankkeen eteneminen. Päätös esityksen mukaan.

§71 ja 72: Kulttuuria kaikille ja kulttuurinen vanhuustyö -rahastojen perustaminen: Olemme onnellisia saaduista perinnöistä.

Käsiteltyjä aloitteita: 

 • Koulunuorisotyö pysyväksi osaksi nuorisotyötä-aloite: Tehdään suunnitelma tämän eteenpäin viemiseksi. Kiitin tästä ja muistutin, että tämä tulee myös muistaa budjettia laadittaessa. 
 • Maauimalan/ulkoaltaan rakentaminen uimahallin yhteyteen: uimarannan suunnittelu on käynnissä. 
 • Asuntomessusuunnittelu ja yrittäjyyskasvatus-aloite: On viety eteenpäin tätä asiaa.
Uusia aloitteita:
 • Pasi Huuhtanen (PS) ym: Aloite enduroharjoitusradasta kunnan omistamalle rakentamattomalle kiinteistölle rek tunnus 858-415-1-151
 • Jussi Salonen (tupu): Muutos hallintosääntöön ja muutos maankäyttö- ja rakennuslain käyttöön, ihan en tässä kohtaa saanut kiinni yksityiskohdista, ne löytyy myöhemmin nettisivuilta.
 • Kati Lepojärvi (tupu) ym: Kameravalvonta ja kameravalvontamerkinnät
 • Aarno Järvinen (sdp): Aloite Jokela-talon kalusteiden uusimisesta

Kokous päättyi klo 22.02 MEITSI VOITTI!! JIIIHAAAAAA!!

Nähään taas!