keskiviikko 22. elokuuta 2018

Mielipide: Askeleet avoimuuteen ovat hitaita

Osallistuin keskusteluun pormestarimallin toimivuudesta puolivälin tarkastelun lähestyessä Tuusulassa. Kirjoitukseni julkaistiin Keski-Uusimaassa 22.8.2018
Eetu Niemelä tarkasteli kriittisesti pormestarimallia (K-U 19.8) puolivälitarkastelun lähestyessä. Keskustelun aloittaminen aiheesta on ollut myös mielessäni, joten kiitän Niemelää keskustelun avaamisesta ja jatkan omalta osaltani.

Vihreät toimivat aktiivisesti viime kaudella Tuusulassa pormestarimallin eteenpäin viemiseksi ja olimme osaltamme mukana luomassa poliittisen johtamisen kaaviota ja pormestariohjelmaa.

Jaan Niemelän mielipiteen siitä, että pormestariohjelma laadittiin yhteistyössä ja se sisältää kaikkien ryhmien tavoitteita. Monessa asiassa on Tuusulassa valtuutetuilla yhteinen tahtotila, mikä on erittäin tervetullutta edellisten vuosien riitaisuuksien jälkeen.

Avoimuus onkin sitten asia jota joutuu aina tarkastelemaan kriittisemmin. Toisaalta tuntuu, että siinä riittää aina parannettavaa. Olen ollut vuosia sitten mukana allekirjoittamassa radikaalin avoimuuden manifestia jossa vaadittiin valtakunnan tasolla mm. avoimia valiokuntien kokouksia ja avoimia hallitusneuvotteluita. Luonnollisesti voidaan todeta, että Tuusulassakin ollaan kaukana tämän tason avoimuudesta.

Toisaalta Tuusulassa on ennakkoluulottomasti järjestetty avoimia kunnanhallituksen kokouksia, avoin kuntakehityslautakunnan kokous ja kaikki kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokoukset. Olen myös kokenut pormestarin pyrkivän avoimeen dialogiin sekä kaikkien valtuutettujen, että kuntalaisten kanssa.

Myös kuntalaisten osallistaminen on täällä ihan uudella tasolla kuin aiemmin ja tämä on jotain mikä on huomioitu myös muualla Suomessa ja asiasta on tullut kiinnostuneita kyselyitä eri suunnista. Tämä on ollut yksi pormestariohjelman selkeä tavoite josta on kunnalle hyötyä monella eri tasolla ja mikä on edennyt todella hyvin.

On totta, kuten Niemelä toteaa, että valintoja tehdään siitä mitkä asiat käsitellään missäkin ja joku nämä valinnat aina tekee. Koen kuitenkin, että tämä asia on nyt paremmin poliitikkojen tiedossa ja hallinnassa kuin aiemmassa johtamisjärjestelmässä. Samaan aikaan olen toiveikas, että vuosien myötä tätä pystytään kehittämään entistä paremmaksi. Nyt kun organisaatiouudistusta tullaan käsittelemään lähiaikoina, on hyvä käydä samalla keskustelua poliittisen johtamisjärjestelmän kipukohdista ja kehittämisestä.

Tuusulan kasvuvauhti - ja samaan aikaan velkaantuminen - ymmärrettävästi herättää huolta. Kun samaan aikaan haluamme tarjota tontteja ja asuntoja sekä yrityksille että asukkaille ja huolehtia puhtaasta sisäilmasta kouluissa ja päiväkodeissa, on paineet talousarvioon luonnollisesti kovat. Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, mutta kuitenkin meillä valtuutetuilla on ollut yhteisymmärrys siitä, että olemme oikealla tiellä. Haluamme kasvua.

Toivotan onnea 375 vuotiaalle Tuusulalle! Sitä voi juhlistaa ensi lauantaina paitsi juhlavaltuustossa, myös Jokelan Lampirockissa tai Hyrylän Toritansseissa joihin ovat kaikki Tuusulalaiset tervetulleita!


Ilona Toivanen
Valtuutettu (vihr.)
Tuusula