maanantai 10. joulukuuta 2018

Valtuustoblogi 9/2018: Talousarvio 2019 ja jouluruokaa

Vuoden viimeinen kokous tässä ja nyt. Lista löytyy täältä.

Valtuutetut valmiina illan rypistykseen: oikealla Annika Lappalainen (vihr.),  taustalla Markus Meckelborg (tupu), Elisa Laitila (tupu) ja Kari Friman (tupu)

Ihan valtava määrä asioita ja pykäliä, niin en tällä kertaa jokaisesta kertoile, muutamia nostoja vaan. Perinteiseen tapaan alkuun glögit ja piparit, välissä jouluruokailu ja lopuksi Maa on niin kaunis-yhteislaulu.
§142 Talousarvio 2019:

Ryhmäpuheenvuorot, palautusesitys, muutosesityksiä, äänestyksiä.

Yleisenä huomiona seuraava: se, että budjetista neuvotellaan etukäteen, ei tarkoita että se on suhmuroitu salaisesti kabineteissa ja valtuusto on pelkkä kumileimasin. Se tarkoittaa sitä, että kaikilla on ollut mahdollisuus kertoa hyvissä ajoin ajatuksiaan talousarviosta ja mahdollisia muutostoiveita, joista sitten on ollut mahdollista rauhassa keskustellen ja neuvotellen tehdä yhteisiä muutoksia ja kompromissiesityksiä. Jos sellaisia ei ole tullut aiemmin, ei ne yleensä enää valtuustosalissa etene, isot muutokset ainakaan. Pienet viilaukset voi läpi mennäkin!

Nostoja:

  • Subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen palautetaan täysiaikaisena elokuussa 2019 (rajaus poistetaan)
  • Varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja tarkastellaan uusien yksiköiden valmistumisen yhteydessä
  • Lisää erityisopettajia ja opinto-ohjaajia
  • Sote-palvelut siirtyvät Keski-Uudenmaan Soteen tammikuussa 2019
  • Rykmentinpuisto rakentuu, Monio etenee
  • Kestävän kehityksen-ohjelma
  • Päiväkoti- ja kouluinvestoinnit etenee
Hyväksyttiin myös virat ja työsuhteet vuodelle 2019 ja kaavoitussuunnitelma ja asuntorakentaminen vuosille 2019-2023. Onnea Tuusula! Hyvä on talousarvio ensi vuodelle!

Kauden toka jouluruokailu, onneksi ei viimeinen, jouluruoka best!


§148 Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma 2019-2022: Miksi pyrkisimme mihinkään vähäisempään kuin kärkikunnaksi kasvatuksen ja koulutuksen saralla! Tuusulassa nämä asiat on kyllä ihastuttavan arvostettuja mikä näkyy myös resurssoinnissa. Arvostan tätä todellista sivistyskuntaa!

§150 Johtamisen rakennemallin ja -järjestelmän uudistaminen: Ideana keskittää ja vahvistaa johtamista ja sitä kautta sujuvoittaa prosesseja ja lisätä yhteistyötä, vahvistaa elinvoimaa ja osallistamista ja tuoda hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulma kaikkeen kunnan toimintaan. Muutokset tällä hetkellä aika ylätasoisia, ei tässä vaiheessa ehkä näy kauhean isosti kuntalaisen arjessa. 

Tästä muutosesityksiä, keskustelua, huolta demokratian kaventumisesta, halua olla perustamatta hyte-lautakuntaa, halua hylätä koko uudistus. Pohjaesityksen mukaan kuitenkin mentiin.

Lakkautettiin sote-lautakunta, perustettiin hyte-lautakunta. Hyvinvoinnin edistäminen for the win! Päättyneitä luottamustoimia: Kiitos Satu Taiveaho ajastasi Tuusulassa ja toimistasi kanssamme. Kiitos keskusteluista ja yhteistyöstä. Onnea matkaan tulevaan!

Käsitelty aloite: maapoliittisen ohjelman tarkastelu

Uusi aloite:
  • Perussuomalaiset: Mopotalli/paja Tuusulaan
  • Eetu Niemelä ym. Eettinen ohjelma kunnan päätöksentekoon ja hallintoon
  • Laura Åvall: Tuusulan kunnan osallistuminen 5-vuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatuskokeiluun
Kokous päättyi klo 23.03, pitkä kokous tiivistetty siis todella lyhyeen raporttiin. Jossain vaiheessa vähän alkoi itkettää, toisessa kohtaa naurattaa. En tiedä miltä tämä näytti streamilla, mutta tärkeitä asioita, hyviä keskusteluja kuitenkin. Kiva tässä porukassa on ihmisen iltojansa viettää.

Valtavan paljon jälleen kerran kiitoksia tästä vuodesta, niin valtuustokollegoille, puheenjohtajistolle, virkahenkilöstölle kuin kaikille kuntalaisillekin. On ollut ilo tehdä yhteistyötä! Ensi vuonna jatketaan.