lauantai 26. tammikuuta 2019

Miten ilmastonmuutosta torjutaan?

Eri puolilla maailmaa on pikkuhiljaa herätty ymmärtämään ilmastonmuutoksen vakavuus ja sen mahdollisesti aiheuttamat seuraukset. Jopa Suomessa maahanmuuttokeskusteluun tulee uusi ulottuvuus ilmastopakolaisuuden myötä: mikäli isot alueet maailmassa muuttuvat kelvottomiksi elää, lähtevät yhä useammat etsimään itselleen tilaa olla ja elää, viljellä maata, löytää työtä, toteuttaa unelmiaan. Ilmastonmuutoksen torjunta kiinnostaa vihdoin kaikkia.

Sään ääri-ilmiöt; kovat helteet ja pakkaset, kuivuus ja tulvat, kovenevat myrskyt ja vaihtelevat olo-suhteet ovat myös entistä enemmän aiheuttaneet ihmisten arkeen ja tuonut sitä kautta ilmiön lähelle. Metsäpalot, tuhoutuneet rakennukset ja menehtyneet ihmiset ja eläimet ovat uutisissa yhä enemmän arkipäivää. Samaan aikaan levät eivät ole enää ongelma vain Itämerellä, vaan myös Tuusulanjärvi oli ison osan viime kesästä uimakelvoton.

Myös nuoret ottavat kantaa niin Tuusulan itsenäisyyspäivän juhlaesityksessa kuin koulun kirjoitelmissa sen puolesta, että ilmastonmuutoksen torjunta otetaan vakavasti. Lukiolaiset ovat olleet ilmastolakossa ja viettäneet perjantaita eduskuntatalon portailla tuodakseen näkyväksi ahdistustaan Suomen ilmastopolitiikan hampaattomuutta kohtaan.

Kaikille ilmastonmuutoksen torjunta on tärkeää puheissa mikä on upeaa. Se mitä tarvitsemme nyt on kuitenkin tekoja.

Ilmastonmuutosta voi ja tulee torjua kaikilla tasoilla: kansainväliset sopimukset ovat ehdottoman tärkeitä ja Suomen tulee luoda painetta tiukkoihin tavoitteisiin ja sitoviin tasoihin sekä EU:n tasolla että globaalisti ja päästökauppajärjestelmää on kehitettävä.

Suomessa tavoitteenamme on hiilineutraalius 2030-luvulla ja haluamme luopua turpeesta ja kivihiilestä 2020-luvulla ja maakaasusta 2030-luvulla. Hakkuita vähentämällä ja puurakentamista tukemalla lisäämme hiilinieluja ja -varastoja. Energiatehokkuutta ja älykkäitä energiajärjestelmiä tulee kehittää edelleen ja mahdollistaa ja tukea kiertotaloutta kaikin tavoin. Lisäksi meillä on erilaisia ratkaisuja liikkumisen vähäpäästöisyyteen: kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen, joukkoliikenteen kehittämiseen ja yksityisautoiluun. Lisää tavoitteista voi lukea vihreiden poliittisesta ohjelmasta.

Yksittäiset ihmiset voivat myös torjua ilmastonmuutosta omilla valinnoilla. Kiertotalouden käyttöönottaminen omassa elämässä vie sitä eteenpäin myös yhteiskunnassa. Materiaalivalinnat, ekotehokkuus, kierrättäminen, kestävien valintojen tekeminen, ruokahävikin vähentäminen, lämmitysratkaisut kotitalouksissa, liikkumisratkaisut arjessa - nämä kaikki on tärkeitä yksilöiden valintoja.

Ennen kaikkea tärkein valinta on äänestäminen. Jokainen yli 18-vuotias Suomen kansalainen voi ajatella niitä eduskuntatalon edustalla huolestaan kertovia nuoria, jotka itse eivät voi äänestää näissä vaaleissa ja jotka potevat suurta ilmastoahdistusta ja äänestää ehdokasta, joka on valmis tekemään ratkaisuja, jotta lämpötila ei nousisi yli 1,5 asteen. Jokainen voi olla ilmastosankari äänestämällä.