maanantai 28. tammikuuta 2019

Valtuustoblogi 1/2019: Lunastaako vai eikö lunasta

Vuoden ensimmäinen kokous alkaa suhteellisen painavalla sisällöllä! Vaihteeksi taas pykälä, jota on käsitelty lehdessä ja someryhmissä perusteellisesti jo ennen kokousta. Juuri ja juuri maltoin jättää pienenpienen uuden perheenjäsenemme (Jos et vielä oo nähnyt kuvia Vehka-Yorkshiren terrieristä, tsekkaa mun fb tai insta, on ihana!!) ja tulla kantamaan painavaa päättäjän vastuuta.

Perinteinen kokousselfie; allekirjoittanut, Annika Lappalainen ja Elisa Laitila ready to rock'n rollHienoa että poliittinen päätöksenteko kiinnostaa! On yleisöäkin kokouksella.

Arvioituja päättämisaikoja: Elisa Laitila 20.30, Jani Peltonen 21, Annika Lappalainen ja Aarno Järvinen: 21.30, Kati Lepojärvi 22 ja minä pessimistinä 22.30

Alkuun muutettiin esityslistaa siten, että siirrettiin ryhmien välisissä neuvotteluissa sovitun mukaisesti käsiteltäväksi alkuun §13: Eetu Niemelän ero valtuustosta, tilalle nousee Tommi Partanen.

Tästä tuli sitten heti keskustelua, että oliko tämä nyt sitten riittävän selkeästi käsitelty ja voidaanko pykälä siirtää, takarivissä ei kuultu puheenjohtajan puhetta, näin toisessa rivissä kuului ihan hyvin. Äänestimme sitten kuitenkin tästä, 34 - 4 - 2, Eetu Niemelä jätti tähän eriävän mielipiteen.

Sitten käytiin keskustelua siitä, että astuuko ero voimaan välittömästi vai vasta kun pöytäkirja on tarkastettu, eli tästäkin pääsimme äänestämään. Esitykseksi täydentyi sitten on, että pöytäkirja tarkistetaan välittömästi kokouksessa. Pohjaesitys sitten taas oli että ero astuisi voimaan huomenna. Noh, äänestimme, ero astui voimaan välittömästi. Tässä kokouksessa näemmä jokainen ääni on punnittu, hienoa että näin! Mutta käsittelynähän tämä taas muistutti hieman jotain farssin tyyppistä.

Eetu Niemelä ei hyväksynyt tätä käsittelyä, häiritsi kokouksen kulkua ja puheenjohtajan toimintaa ja pidimme kokoustauon jotta pääsimme eteenpäin asioissa.

§3 Uudistettiin Tuusulan kunnan vesilaitoksen kuntayhtymän perussopimus

§4 ja 5: Upokaskujan ja Rykmentinpuiston asemakaavamuutokset: ei keskustelua

§6: Kiinteistöjen lunastaminen, Focus-alue. Tämä olikin sitten se todellinen kuuma peruna.

Itselle asia on niinkin yksinkertainen, että olemme hyväksyneet maapoliittisen ohjelman joka mahdollistaa kaikki lain mahdollistamat toimenpiteet mukaanlukien lunastukset ja siksi on paikallaan tämä hyväksyä tässäkin kohtaa, sehän ei tarkoita että neuvottelut katkeaisi siihen, vaan neuvottelut jatkuu edelleen ja parasta mahdollista ratkaisua kunnan ja maanomistajien välille haetaan yhä. Eli nyt haetaan lunastuslupaa, lunastusta ei vielä tapahdu.

Tuusula ei hirveesti lunastuksia ole harrastanut, toisin kuin monet muut kunnat, enkä näe että tämän mahdollistaminen itsessään tekee meistä yritysvihamielisiä sosialisteja ja kommareita kuten pahimmissa kommenteissa on visioitu. Ainakaan sellaista ei ole muuallakaan näkynyt. Enemmän välillä mietityttää mitä Tuusulan imagolle tekee nämä kaikki kiinnostavanlaiset kommentit eri puolilla sosiaalista ja perinteistä mediaa..

Ymmärrän kyllä, että asia on monille valtuutetuille (ja kuntalaisille ylipäänsä) tosi vaikea ja lunastus iskee monien - etenkin kokoomuksen ja keskiryhmän valtuutettujen - arvoihin. Lilli Salmen puheenvuorossa puhuttiinkin siitä miten oikeus yksityisomaisuuteen on pyhä. Nuff said. Kunnioitan aina sitä, että ihmiset tekevät arvojensa mukaista politiikkaa. Ja on hienoa, että on tällaisia tilanteita missä nämä erot tulevat näkyviksi.

Paljon puheenvuoroja. Eeva-Liisa Nieminen (vihr.) pohti puheenvuorossaan tekoälyn kykyä tehdä päätöksiä ja vauvojen kykyä  tunnistaa ilmeitä ja empatiaa, sekä ihmisen omistusoikeutta. Kaikissa puheenvuoroissa peräänkuulutettiin neuvottelujen käymistä. Kunnan kehittäminen, rakentaminen, millä hinnalla ja missä, miten toimitaan tasapuolisesti, miten toimitaan kun kunnan ja yksityisen maanomistajan intressit ovat ristiriidassa. Nämä kaikki on tulkinnanvaraisia asioita, näistä on lupa olla eri mieltä. Tällä kertaa enemmistö oli sitä mieltä, että toimimme maapoliittisen ohjelmamme mukaisesti ja mahdollistamme lunastusluvan hakemisen ympäristöministeriöltä. Neuvottelut maanomistajan kanssa jatkuvat.

Äänestykset:

  • Pykälän jättäminen pöydälle ja maankäyttöneuvottelujen aloittaminen: Äänin 29-22 asia käsitellään tässä kokouksessa.
  • Hylkäysesitys: Lunastuslupaa ei haeta: Äänin 30-21 pohjaesitys voitti.
Kokoustauko, kello on 20.20


§7 Tonttien hinnoittelua Jokelassa ja Kellokoskella: Esityksen mukaan, ei keskustelua

§8 Lisää rahaa kiinteistöiden ostoon: Hyvä, että neuvottelut etenee ja kiinteistöjä ostetaan, ei keskustelua

§9 Maankäyttöinsinöörin virka, yes please

§10 Tukuki, takauksen myöntäminen, Neitoperhon asumisyksikkö: Esityksen mukaan, ei keskustelua

§11 Matalan kynnyksen harrastustoiminta ja varhaiskasvatuksen kulttuurikasvatus-rahaston sääntöjen hyväksyminen: Lisäsimme sääntöihin yksimielisesti toteamuksen, että kyse on lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemisesta. Eeva-Liisa Nieminen (vihr.) olisi halunnut vielä lisäyksen, että toimintaa viedään sinne, missä sitä muuten ei ole, veti kuitenkin esityksen pois.

§12 Kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden kehittämissuunnitelma 2019-2021: Hienosti hyväksytty! Hieno suunnitelma!

§14 Tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi valittiin Tommi Partanen, onneksi olkoon!

§15 Hevos/ratsastuslinja Tuusulan lukioon, aloite: Toiminta jo aloitettu Jokelassa

§16 Opetus- ja kulttuuriministeriön kokeilu 5-vuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta, osallistuminen kokeiluun, aloite: Emme tässä kohtaa lähde mukaan, tavoittelemme maksutonta varhaiskasvatusta 5-vuotiaille tulevaisuudessa

§17 Muut asiat:

Uusia aloitteita:

  • Eeva-Liisa Nieminen (vihr.) ym.: Kutsuliikenteen turvaaminen
Kokouksen jälkeen vielä kyselytunti ja vastaus Pasi Huuhtasen kysymykseen vuoden 2015 seksuaalirikosten uhrien tukemisesta. Kirjoitin tästä aiemmin vastineen lehteen, joka löytyy myös sivuiltani

Pormestarin vastaus: Ovat saaneet tukea. Sosiaalitoimi, nuorisoasema ja nuorisotoimi ovat tarjonneet tukea nuorille koko ajan. 

Lisäksi tarkentavia kysymyksiä. Nuorisolautakunnassa ei käsitelty rikoksia vaan THL:n kyselyä. Myös jatkossa varmistetaan tuki nuorille. 

Kokous ja kyselytunti päättyi 21.16, Annika ja Aarno taisi siis voittaa!

Turvallista kotimatkaa ja hyvää yötä.