lauantai 16. helmikuuta 2019

Yhteishaku alkaa - toisen asteen rahoitus turvattava

Alla puheenvuoroni Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa 16.2Arvoisa puoluevaltuuskunnan väki.Ensi viikolla, 19.2 alkaa toisen asteen yhteishaku. Ysiluokkalaiset pähkäilevät tällä hetkellä eri puolilla Suomea suuntaa elämälleen, miettivät mitä haluavat opiskella, mihin on kykyjä ja tahtoa, riittääkö omat pisteet sinne minne haluaa ja pääseekö toteuttamaan unelmiaan. Entä jos epäonnistuu, entä jos erehtyy. Mitä sitten tapahtuu?

Osalle suunta on täysin selvä, osa hapuilee enemmän. Toiset etenevät suoraviivaisesti kohti tavoitteitaan, ja toiset kiertelevät ensin vähän.

Tällä hallituskaudella toteutettu amisreformi on suurin uudistus mitä ammatillisiin opintoihin on tehty vuosikymmeniin. Suurin ja tarpeellisin uudistus. Tätä voisi verrata siihen, kun lukiossa siirryttiin luokattomuuteen ja puhtaaseen kurssimuotoisuuteen. Tätä uudistusta ammatillisiin opintoihin on kaivattu ja uudistukseen itsessään ollaan oltu vaihtelevan tyytyväisiä.

Lukion muuttuessa luokattomaksi oli iso huoli siitä, miten nuorten käy kun ei ole enää niin selkeää omaa ryhmää jonka mukana turvallisesti kulkea. Aika on kuitenkin osoittanut, että nuoret ovat ottaneet lukion luokattomuuden omakseen. Se on tuonut väljyyttä ja vaihtoehtoja.

Amisreformin kanssa kävi kuitenkin sikäli huonosti, että samaan aikaan uudistuksen kanssa päätettiin mittavista leikkauksista.

Reformin ajatuksena oli kaksi puolta. Ensinnäkin se, että taitava ja motivoitunut nuori voi suunnitella oman opintopolkunsa näytöillä eteneväksi, tehdä töitä sujuvasti opintojen ohella, käydä koulussa kääntymässä ja valmistua nopeassa tahdissa.

Toiseksi se, että kohdennetumpaa ja yksilöllisempää tukea tarvitseva oppilas saisi opintoihinsa entistä enemmän juuri tätä.

Opintopolut kulkisi näin sekä suoraviivaisina ja nopeina moottoriteinä, että haarautuvina metsäpolkuina, joilla etenevillä olisi koko ajan mukana joku kulkemassa rinnalla.

Rahoitusleikkaukset saivat kuitenkin aikaan sen, että monissa paikoissa jäljelle jäi vaan se moottoritie. Ja ne enemmän tukea tarvitsevat jäivät yksin katselemaan sinne tien reunaan, että mitäs tässä sitten pitäisi tehdä, kunnes eivät enää tee. Kunnes eivät tule enää edes katselemaan.

Tämä on se asia, mikä tulee korjata tulevalla vaalikaudella. Ei perua reformia, osin ehkä korjata sitä, mutta ennen kaikkea huolehtia, että amiksilla on riittävät resurssit opiskelijoiden yksilölliseen tukemiseen.

Ei siis tyrmätä reformia. Tyrmätään leikkaukset.