maanantai 10. kesäkuuta 2019

Valtuustoblogi 5/2019: Tilinpäätös ja Monio

Kevätkauden viimeinen kokous, lista löytyy täältä. Olen maannut koko päivän Tervanokan rannalla ja nukahdin juuri ennen kokoukseen lähtöä. Epäilin, että blogin sisältö saattaa olla Zzzzzzzzzzzzzzz. Katsotaan miten käy!

Juuri ja juuri hereillä Veikkaus päättymisajasta: oma veikkaus 20:55, Ulla Palomäki (sdp) 20:15, Eija Brilli (vihr.) 21:30, Markus Meckelborg (tupu) 22:00 Annika Lappalainen (vihr) 21:38, Anna Yltävä (tupu) 23:10. Alan epäillä, että tupulaiset tietää jotain, mitä me muut emme...

Ensin kukitettiin valtuuston uusi puheenjohtajisto ja jaettiin kunniamerkintöjä ja mitaleja, onneksi olkoon! Valtuuston pj:na toimii seuraavan kaksi vuotta siis Kati Lepojärvi (tupu) ja varapuheenjohtajina Kim Kiuru (sdp) ja Kari Kinnunen (kok). Muita mitaleja: Marja-Liisa Palosaari, Aila Koivunen ja Ulla Koponen. Lea Ahonen täytti 70 vuotta, onnittelemme myös häntä!

Uusi puheenjohtajisto, keskellä pj Kati Lepojärvi (tupu), varapj:t  Kim Kiuru (sdp) oikealla ja Kari Kinnunen (kok) vasemmalla
Sitten varsinaisiin pykäliin, kello on vasta 18:13 joten hyvältä näyttää, looking good, looking great! Olen vielä hereilläkin jopa. Eikun sitten vielä uuden pj:n puhe tietysti! 18:19 pykäliin :)

§79 Tilinpäätös 2018: Odotetun mukaisesti, 2,3M€ alijäämäinen. Ei hyvä, mutta kovasti on nyt näitä investointeja. Pekka Heikkinen (vas) on huolestunut. Tulosta pitäisi tehdä. Muutama muu vastaava puheenvuoro kuultiin.

§80 Arviointikertomus 2018: tarkastuslautakunnan pj Tommi Partanen (ps) toi esiin samoja huomioita kuin edellisessä pykälässä.

Tässä välissä onnittelimme paikalle saapunutta Antti Kaikkosta (kesk) puolustusministeripestistään. Antti on luopunut monista luottamustoimista, mutta jatkaa yhä Tuusulan valtuustossa. Me täällä Tuusulassa kuulkaas pidämme Antista ja arvostamme hänen työtään. Kiva, että jatkaa täällä paikallistasollakin!

§81 Osavuosikatsaus ja talousarvion muuttaminen: Pormestarin täydennysesitys (tekninen): 5M€ helmikuussa päätetty lisämääräraha kiinteistöjen ostamiseen lisätty. Sanna Kervinen (vast. oik) puhui huolestaan velkaantumisesta, investointien aikatauluttamisesta ja vaihtoehtoisten rahoitusmalleista. Tässä kohtaa alettiin keskustelemaan myös Apotista, eli potilastietojärjestelmästä. Ylipäänsä kaikki nämä kolme pykälää piti sisällään hyviä puheenvuoroja siitä, miten kova huoli on velkaantumisesta, verotulojen laskusta ja asukasluvun laskusta, talouden globaaleista trendeistä.

§82 MONIO: Hankintapäätös: Salassapidettävä pykälä kilpailusäännöksistä johtuen, en muista että minun aikana aiemmin olisi suljettu näin täysin. Varmistin kunnansihteeriltä, että keskustelusta voin kuitenkin kirjoitella päätöksen jälkeen. Odotettu päätös, tätä on käsitelty, esitelty, keskusteltu, kilpailutettu, palvelumuotoiltu vuosien ajan, historiallinen hetki nyt päästä vihdoin päättämään: ei enää kaavasta tai suunnittelemisesta, vaan ihan varsin hankinnasta! Rakentamisesta!

Tästä odotetusti pidettiin paljon puheenvuoroja. Hinta (ja sen nouseminen) mietitytti, kuten myös sijainti ja parkkipaikkojen määrä. Kritiikkiä prosessin sujuvuudesta. Kehittäminen jatkuu, huolet otetaan huomioon kun asiaa viedään eteenpäin. Kritiikistä huolimatta luotamme viranhaltijoihimme ja olemme onnellisia tämän etenemisestä.

En tiedä, kun käymme Vihreiden puoluevaltuuskunnassa pitkää ja polveilevaa keskustelua hallitusohjelmasta, olen onnellinen siitä, että olemme erityisen keskustelevia ja perehtyviä. Kun vastaavalla pieteetillä käydään keskustelua Tuusulan valtuustosalissa tärkeistä paikallisista hankkeista, alan lähinnä turhautua. Minulla on selvästi korjattavaa omassa asenteessani!

Kaiken keskustelun jälkeen siis yksimielisesti esityksen mukaan päätös. Kello on nyt 20.00, tauon paikka.

§83 Kirkonkylän koulukampuksen hankesuunnitelma: Looking good, looking great, tässä kohtaa Petra Kelan (sdp) tärkeä puheenvuoro myös sisäilmasta ja terveydestä, aina ei voi mitata rahassa asioita.

§84 Päiväkoti Martta Wendelinin asemakaava: Esityksen mukaan, hyvältä näyttää. Liikennejärjestelyt huolettaa, tästä aloitekin on.

§85 Uusimaa-kaava 2050: Tuusula lausuu tähän kaikenlaista, mistä osasta olen täysin samaa mieltä ja osasta en lainkaan. En näistä kuitenkaan jaksa sen kummemmin rähjätä, luotan siihen, että Uudenmaan tasolla ymmärretään tehdä oikeat päätökset :D

§86 Jätintie, asemakaavan muutos: Lisää asuntoja, viheralue ja -yhteys säilyy.

§87 Salassa pidettävä pykälä, olen ihan hys hys tästä.

§88 Edunvalvontasuunnitelma: Tykkään näistä laadituista edunvalvontakorteista, että jotenkin järjestelmällisemmin ollaan kontaktissa eri tahoihin meidän kaikessa ylikunnallisessa toiminnassa oli kyse sitten terveydenhuollosta, liikkumisesta tai tie- ja ratahankkeista. Kortit elävät alati (ihanan runollisesti lausuttu pormestarilta!), seurataan ja muokataan ja raportoidaan.

§89 Johtamisjärjestelmän uudistuksen väliarviointi: Henkilöstön ja luottamushenkilöstön vastaukset saatavilla, satunnaiskyselyn tulokset vielä odottelun alla. Näistä aletaan jatkokehittämään toimintaa, pääasiassa arviointi ihan neutraalia, tai jopa positiivista.

§90 Hyvinvointikertomus 2017-2018 ja -suunnitelma 2020-2021: Johtamisen työväline, hyvältä näyttää.

§91-93: luottamushenkilövaihdoksia, tarkastuslautakuntaa luotsaa jatkossa Seppo Noro, meidän Eeva- Liisa Nieminen ja Sanna Tuhkunen vaihtavat paikkaa kasvatus- ja sivistyslautakunnassa.

Sitten käsiteltyjä aloitteita:

 • Mopopaja nuorille: pyritään löytämään paikkoja ja yhteistyökumppaneita
 • Lähi- ja luomuruoan tarjonta Tuusulassa: etenee
 • SIB-vaikuttavuusinvestoinnin käyttöönotto: jos mahdollisuuksia tulee, pohditaan yhdessä keu-soten kanssa mukaan lähtemistä
 • Kuntalaisten osallistaminen metsähakkuissa: yes but no but yes. Ei näistä vastauksista aina hirveästi viisastu. Eeva-Liisa Nieminen tehnee uuden aloitteen tähän liittyen vastaisuudessa.
 • Rakentamisen alta kaadettujen puiden korvaaminen istuttamalla: toteutetaan kun mahdollista
 • Martta Wendelinin päiväkodin saattoliikenne: En ihan saanut kiinni vastauksesta, mutta ilmeisesti pysäköintimahdollisuuksia on (?)
 • Miniomakotitalojen hanke: Selvitetään koko kunnan alueelta mahdollisia täydennysrakentamishankkeita ja suunnitellaan sen mukaisesti.
Uusia aloitteita:
 • Sanna Kervinen (Vast. oik.): Aloite: Talousarvio 2020 yhteydessä päätös velkakaton asettamisesta
 • Tupu: Ikääntyvien ja nuorten uudet yhteisölliset asumismuodot Tuusulassa-aloite
 • Leena Joensuu + Tupu: Yhteistyö yhteisöjen kanssa lähiympäristömme yhteisten alueiden valvonnassa
 • Annika Lappalainen (vihr) ym: Aloite kahdessa kodissa asuvien erityisoppilaiden koulukuljetuksen järjestämisestä
 • Annika Lappalainen (vihr): Tuusulanjärven Suomi-Saksa yhdistyksen puolesta: Aloite oman äidinkielen opetuksen järjestämiseksi saksan kielessä.
Kokous päättyi klo 21:11, onnea Eija Brilli osuvimmista arvauksesta! EDIT: MUN veikkaus oli lähempänä! On tässäkin matekisti.. Onnea MÄ!

Viimeistä kertaa kokoustimme täällä, jatkossa muualla, Jokela kutsuu syyskuussa, Kellokoski lokakuussa.

Ihanaa kesää kaikille!