maanantai 2. syyskuuta 2019

Valtuustoblogi 6/2019: Syksy käyntiin

Moro moro!

Kunnantalon sisäilmaongelmien pahennuttua, on valtuuston kokouksetkin evakossa. Tänään kokoustamme Jokelan koulukeskuksen peilisalissa - eli mun duunipaikalla! Hauska sinänsä, että itse olin sopinut itselleni jo kyydin Hyrylään ennen kuin hoksasin, että kokous onkin näinkin lähellä.

Lista löytyy täältä. 

Keskittynyt kokousselfie

Salaatit oli hyvät ja ihana nähdä pitkästä aikaa tuttuja. Kesä on tehnyt tosi hyvää selvästi kaikille! Ihana Aarno Järvinen toi perinteiseen tapaan lehtikaalta minulle, tekee joka kerta minut niin onnelliseksi! 

Lista on kevyt, katsotaan miten käy. Anna Yltävän (tupu) ennustus päättymisestä 19:20, omani 19:40, Elisa Laitila (tupu): 19:00, Kim Kiuru (sdp) 19:30. Aika tasaista on ennusteet, kaikki selvästi katsellut listaa läpi samoilla silmälaseilla.

§109 Helsingin ja kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelma 2019: Ei keskustelua, esityksen mukainen päätös.

§110 Tuusulan johtamisjärjestelmän uudistamisen arviointi ja toimenpiteet: Tästä pykälästä oli jo vähän puheenvuorojakin. Tuija Reinikainen (tupu) kävi läpi prosessin historiaa vuosilta 2015-2017 ja tunnisti samaa kritiikkiä ja samoja toiveita sekä sieltä, että nyt väliarvioinnista. 

Sanna Kervisen (Vast. Oik.) suurin huoli liittyi sekä silloin että nyt kunnan taloudesta huolehtimiseen. Löytyykö pormestarilta rohkeutta esittää ikäviä päätöksiä? Huoli avoimuudesta oli toinen tärkeä teema. Tulevissa kuntavaaleissa tulisi kaikkien ryhmien kertoa oma pormestariehdokas jo hyvissä ajoin etukäteen. Jaan tämän ajatuksen Kervisen kansa! Vihreät julkisti ennen viime kuntavaaleja oman pormestariehdokkaan. Se taisin olla minä! :)

Ulla Palomäki (sdp) kiittää ja kannustaa kehittämiseen. 

Anna Yltävä (tupu) esittää ryhmänsä puolesta, että päätösesitykseen lisätään väliarvioinnin pohjalta tehtäväksi kehittämisraportti ja -suunnitelma ulkopuolisten tahojen avustuksella ja tarvittaessa vaadittavat muutokset hallintosääntöön vielä tämän valtuustokauden aikana. Tämä esitys sai kannatusta, mutta sittenpä tarvittiinkin neuvottelutauko, koska aina vähän nihkeää että tällaiset kuitenkin aika isohkot muutos/lisäysesitykset tuodaan vasta saliin, siten että ryhmät ei ole ennättäneet asiaa ollenkaan pureskelemaan keskenään. 

Huom. Ryhmien väliset neuvottelut eivät siis ole mitään salaista saunasopimista, vaan hyviä keskusteluja asioista kaikkien ryhmien välillä, jotta päätöksenteko valtuustosalissa on sujuvaa. Jos näihin neuvotteluihin ei asioita tuoda, on päätöksenteko sujumatonta. 

Eiköhän tästä siis päästä vielä äänestämäänkin... eipäs sittenkään: pormestari toteaa, että esitys on jo hallituksen esityksessä, vaikkakaan ei samassa muodossa. Anna Yltävä veti esityksen pois. Ja päätimme alkuperäisen esityksen mukaan - TADAA kello on 18:48.

§111 Monio - hankintaoikaisuvaatimus. Olin luullut tämän herättävän keskustelua, mutta nyt yllätti valtuusto minut positiivisesti. Toisaalta käsittely on ollut niin perusteellista pitkin matkaa, että tässä kohtaa menee läpi keskustelutta.

§112 Ydinkeskusta - asemakaavan muutos: Ei puheenvuoroja, esityksen mukaan. 

§113 Antti Kaikkonen - ero maakuntavaltuutetun paikalta, uuden jäsenen valinta: Onnea Anu Åberg! 


Vielä toistaiseksi tyhjä kokoussali

Käsiteltyjä aloitteita:


  • Aarno Ranisen muistolle nimikkopolku: esitetään etsittäväksi Jokelasta asemakaavamuutosten yhteydessä.
  • Esimiehet lähemmäksi työntekijöitä: Kunnantalolta korvaaviin tiloihin siirryttäessä läheisyys toteutuu. 
Ilmoitusasioita/uusia aloitteita:

  • Ruut Sjöblom (+ kokoomuksen valtuustoryhmä): Valtuustoaloite lukutaidon tukemiseksi.
  • Eeva-Liisa Nieminen (vihr.): Joukkoliikenteen EU-projektit.
  • Jussi Salonen (kolme Tupun aloitetta): Tuusulan sisäisen liikenteen Maas-pilotointi, Hyrylä-Aviapolis-linjan avaaminen uudestaan ja Raskaan liikenteen tarvitsemat levähdyspaikat
  • 19.9 on mahdollista päästä Tampereelle kouluttautumaan, 4.9 mennessä ilmoittautuminen
  • Kellokosken Kellotuvan käyttö - kuntalaisaloite
  • Seuraava kokous Kellokoskella.
Kokous päättyi kello 19.00, ONNEA ELISA VOITOSTA! 

Näin on taas taputeltu syyskausi käyntiin. Tästä se lähtee, pian päästään käsiksi TODELLA KOVAAN JÄNNITYSNÄYTELMÄÄN eli ensi vuoden budjettikäsittelyyn - lautakunnissa, seminaareissa, kunnanhallituksessa ja lopulta valtuustossa.