maanantai 6. huhtikuuta 2020

Valtuustoblogi 3/2020: Palveluverkkoa etäkokoustaen

Tänään kokoustetaankin etänä, illan lista löytyy täältä. Mielenkiinnolla odotan miten sujuvasti etäkokoustaminen ihmisiltä onnistuu. Kokousmahdollisuus oli myös livenä Mikkolan koululla ja sielläkin oli turvallisin välimatkoin kokoustajia.

Itse veikkaan, että puhumishaluja olisi vähemmän ja olisimme valmiita 20.30, vaikka tiedossa onkin, että äänestyksiä tulee.. Elisa Laitila (tupu) arvioi 20.45, Anna Yltävä (tupu) 21.15, Karita Mäensivu ja Ulla Palomäki (sd) vielä sitäkin pidempään 21.30 ja Lilli Salmi (kok) 21.35. Saas nähdä kuinka käy!

Kokousselfie keittiön pöydän ääressä, keväinen valo osuu ihanasti kasvoihin (vielä kokouksen alkaessa...)


Kokouksen alkaminen toki venyi kaikkien säätöjen vuoksi, hyvin ennätin tehdä vatsa- ja selkälihastreenin odotellessa! Nimenhuuto kun vielä mentiin kuva- ja ääniyhteyden kautta niin kello olikin jo 18.35, hyvin käytetty ekat puoli tuntia!

Ja sitten tulikin esittelyä Tuusulan toiminnasta valmiuslain aikana, eli ei sentään vielä päästy varsinaisiin pykäliin. Tuusulan toiminta on ollut skarppia ja oikea-aikaista, rajoitustoimenpiteet ovat käytössä kaikilla toimialoilla ja viestintä on ollut jatkuvaa, kattavaa ja hyvää. Keski-uudenmaan soteyhtymä hoitaa varsinaisesti koronahoitoa.

Tuusulassa lautakunnatkin kokoustaa etänä, minusta on hienoa, että demokratia yhä toimii eikä päätöksentekoa delegoida kunnanhallitukselle nyt kriisinkään aikana. Etäkokoukset FTW, tätä voisi jatkaa lockdownin jälkeenkin.

Sivistyksen puolella on hoidettu ihan erinomaisesti toiminta poikkeustilanteessa niin kouluissa, varhaiskasvatuksessa kuin myös vapaa-ajan palveluissa ja kulttuuripalveluissa. Tuusulassa järjestettiin myös ruoka-apu sitä tarvitsevien etäoppilaiden perheille ensimmäisten kuntien joukossa Suomessa.

§25 Riihikallion monitoimikampuksen hankesuunnitelma: Tästä oli jo etukäteen tiedossa, että äänestyksiä tulee. Osan mielestä hanke on liian suuri, oppilasmäärät ei tule kasvamaan niin paljon ja kun taloudellinen tilanne on mikä on, olisi vastuullista siirtää ja/tai pienentää koulun kokoa.

Pekka Heikkinen (vas.) on linjakkaasti kyseenalaistanut palveluverkkouudistuksen laajuuden ja nopeuden velkaantumisen hillitsemiseksi ja esitti asian palautusta valmisteluun. Palautusesitystä myös kannatettiin. Asian käsittelyä nyt ja pohjaesitystä kannatettiin myös. Äänestimme. Äänin 40 - 11 asian käsittely jatkuu.

Sanna Kervinen (kok) esitti kokoomus-ryhmän lisäyksen, että kokonaiskustannukset ei saa tulla ylittymään (toki pidempi ja hienompi muotoilu tässä). Eli, että jos kustannukset meinaa karata, pitää hanke tuoda uudestaan valtuuston käsittelyyn. Hyväksyimme yksimielisesti tämän lisäyksen. Muuten siis pohjaesityksen mukaisesti. 

§26 Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen ja opetuksen kehittäminen: Tähänkin oli tiedossa tulevan palautusesitys, osin samoista syistä kuin edellisessä, osin osana kyläkoulukeskustelua, osin siksi että vaikutusten arviointia ei ole tehty riittävän perusteellisesti. Pekka Heikkinen (vas.) esitti palauttamista. Kuulimme puheenvuoroja molempiin suuntiin. Keskustelu oli runsasta, asiapitoista, hyvää ja polveilevaa. Arvostan sitä, kun ymmärretään, että ihmiset voivat olla eri mieltä asioista ja silti perehtyneitä asiaan ja ymmärtää erilaiset näkökulmat!

Äänestimme. Äänin 35-16 käsittely kokouksessa jatkuu.

Matti Alanko (tupu) vastusti pohjaesitystä ja esitti muutoksena, että mennään nykyisellä palveluverkolla.  Äänestimme: pohjaesitys voitti 39-9-3 Matti Alangon esityksen.

Jussi Salonen (tupu) esitti päätökseen lisäystä taloudellisista laskelmien lisäämisestä ennen rakennuspäätöstä. Sanna Kervinen (kok) esitti lisäystä, että hyte-lautakunnan tuleva lausunto otetaan huomioon. Pormestari Lindberg totesi lakonisesti, että molemmat lisäysesitykset voi yhtä hyvin lisätä tai olla lisäämättä, ne joka tapauksessa kuuluu valmisteluun mukaan. Lisäsimme ne siis yksimielisesti. Muuten pohjaesityksen mukaan.

Tässä kohtaa kokoustauko ja minun ennustuslopetusaika (20.30) ohitettu

§27 Jätinpuiston ja Puustellinmetsän tarjouskilpailulla myytävien omakotitonttien pohjahinnat sekä Jätinpuiston, Puustellinmetsän ja Anttilanrannan tarjouskilpailutonttien vuokrauksen mahdollistaminen. Esityksen mukaan. Ilmari Sjöblom (kok) oli pahoillaan. Pasi Huuhtanen (ps) kaipasi aiempaa keskustelua. Hieman haasteita kuuluvuuden kanssa.

§28 Konduktöörinkuja, asemakaavan muutos: Esityksen mukaan, hyvältä näyttää. Monta puheenvuoroa siitä, miten hyvältä näyttää. Pysäköintipaikkojakin on. Tai sitten ei. Tai sitten on. 

§29 Hörberginhaaran jatke, asemakaavan muutos: Esityksen mukaan. 


Käsiteltyjä aloitteita:

  • Olympiakasarmi taiteen, kulttuurin ja tapahtumien monitoimitilaksi: aloite vanhentunut, paheksumme. 
  • Erityisesti ikäihmisille sopivien kuntoilulaitteiden saaminen Notkopuistoon: tulee, kiitämme.
§32 Ilmoitusasiat/ muut asiat
  • Matti Alanko (tupu): Aloite avoimen kuidun asentamisesta nopean nettiyhteyden saavuttamiseksi
  • Seppo Noro (vas. valtuustoryhmä): Aloite Koskenmäen kiertoliittymän alikulun koronagraffitin suojelemiseksi. Loistava idea!
  • Pasi Huuhtanen (ps): Kiitokset Tuusulan toiminnasta koronakriisin aikana.
  • Markus Meckelborg (tupu): Aloite Riihikallion kampuksen yhteyteen tulevasta modernista ja uudesta sivukirjastosta. "Pikku-Oodi"

Kokous päättyy klo 21.31, onneksi olkoon lähimmistä veikkauksista, demarit taisi viedä tämän! Jos kiinnostaa ihmisten erilaiset kokouskaverit ja muu oheisviihtyminen, käykää tsekkaamassa mun fb-seinä: valtuustoa koskevasta päivityksestä löytyy kokousvauva, koirat ja ilmapallot. Kaikenkaikkiaan kokous sujui todella hyvin, toistan kiitokseni siitä, että Tuusulassa osataan kokoustaa etänä! Hyvä me! 

Nähdään taas seuraavassa kokouksessa, pysykää terveinä!