maanantai 11. toukokuuta 2020

Valtuustoblogi 4/2020: Tilinpäätös, Sikokallio ja vino pino käsiteltyjä aloitteita

Hellou! Tänään kokoustetaan taas etänä teamsissa, olo on hieman levoton, joten pahoitteluni hortoilevasta kerronnasta. Lista löytyy täältä ja tallenne sitten jostain, linkit aina vaihtuu niin turha laittaa tähän mitään mikä ei johda kuitenkaan perille. Kokouspullana mulla on tyttäreni tekemää turkinpippurikakkua ja juomana aina pepsimax, olin kokouksessa sitten paikan päällä tai etänä. Tämä ei ollut sponsored by. Aloitetaan!

Pipo, koska it's koronatime ja koronatukka. Tyttären synttäriruusut pelastaa sen, mitä tukassa menetämme. Ennusteet päättymisestä: Elisa Laitila (tupu) 20.20, Anna Yltävä (tupu) 21, Ulla Palomäki (sd) 21.20 Itse sanoisin, että 21.45, Jani Peltonen (sd) 22.15, Johanna Sipiläinen (PS) 22.30. Nippu muitakin ennusteita tuli ja esittelyjen aikana venytettiin aikaisimpia arvioita eteenpäin, mutta julkistan nämä! (Little did we know, totesin klo 23.27 kun käsiteltäviä asioita vielä riitti, olin siirtynyt sohvalle ja koira oli hakenut vielä vähän paremman asennon jalkojen päältä..)

Alkuun saimme kuulla uuden kuntakehitysjohtajamme Heikki Lonkan esittäytymisen. On arkkitehti joka on juossut viisi maratonia! On myös tehnyt Tuusulalle aiemmin oppimisympäristöihin liittyviä hankkeita. Oikeasti tärkeitä tietoja löydätte hänestä internetzistä.

Seuraavaksi KEU-Soten esittelyä. Tässä tuli niin paljon niin tiivistettyä asiaa, jossa jokainen lause oli tärkeä, joten en edes yritä saada tähän mitään sanottua asiasta. Käytiin läpi tätä vuotta, taloutta, koronatilannetta, palveluverkkoa jne. Klo 20.39 oli Pekka Heikkisen tekninen puheenvuoro, jossa hän esitti että katkaistaisiin tämä keskustelu tähän ja palattaisiin siihen myöhemmin ja mentäisiin nyt kokousasioihin. Pidimme tauon, totesimme että jatkamme myöhemmin vielä esittelyä ja keskustelua tästä ja nyt vain jäljellä olevat kysymykset. Nekin toki vei vielä aikaa, klo 21.22 pääsimme kokouspykäliin takaisin!

§38: Talousarvion 2019 sitovien määrärahojen ylitykset (6,7 M€): Ei puheenvuoroja, esityksen mukaan.

§39 Tilinpäätös 2019: miinukselle mentiin ja pahasti. Alijäämä lähes 20M€. Tähän vaikutti verouudistus ja pienentyneet verotulot, sotemenojen kasvu eli odotettua isompia lasku keu-sotelle ja kiinteistöjen poistot, sisäilmaongelmat kuormitti meitä aika lujaa viime vuonna. Tiedä sitten, onko valoisampia vuosia edessäkään, katsotaan! Tästä odotetusti puheenvuoroja, kurja tilanne kaikkinensa. Hyväksyttiin toki esityksen mukaan.

§40 Arviointikertomus 2019: Seppo Noro (vas.) esitteli tarkastuslautakunnan työskentelyä. Iso kiitos hyvästä ja perusteellisesta työstä jälleen kerran!

§41 Henkilöstökertomus 2019: Muutamia kysymyksiä ja kommentteja. Kiitos ja hyväksyttiin.

§42 Kuntakehitysjohtajan valinta: Valitiin Heikki Lonka kuntakehitysjohtajaksi. Onneksi olkoon ja tervetuloa Tuusulaan!

§43 Yritysalue Rykmentinpuisto III, asemakaava ja asemakaavan muutos: Odotetusti paljon puhuttanut pykälä. Jussi Salonen kävi läpi päätöksenteon historiaa maankäyttöön ja yritystontteihin liittyen. Tuusulan puolesta-ryhmä halusi palauttaa asian valmisteluun, jotta Sikokallion luontoarviot ei vaarantuisi yritystonttien alle. Tämä ajatus sai kannatusta myös muista ryhmistä, mukaanlukien oman ryhmäni. Äänin 30-18-3 jatkoimme käsittelyä kokouksessa. Sen jälkeen tuli samansisältöinen muutosesitys Jussi Saloselta. Äänin 28 - 18 - 4 pohjaesitys voitti. Lopuksi vielä toimenpidealoite An Åbergilta että kiinteistöjen maksimikorkeus määriteltäisiin siten, että ne istuisivat sopusuhtaisesti maastoon. Äänestimme vielä tästäkin, rakennuslupa-asia, ei lisätty.

§44 Tuusulan kehitettävät kiinteistöt: esityksen mukaan

§45-47 Klaus Koivusen ero erinäisistä luottamustoimista ja uusien henkilöiden valinnat tilalle. Kiitos työskentelystäsi Tuusulan eteen Klasu!

§48 -57 Käsiteltyjä aloitteita:

 • Ulkomaisten elintarvikkeiden kulutuksen puolittaminen: Ruokapalveluilla on tahtotilaa tiivistää yhteistyötä lähituottajien kanssa!
 • Tuusulan yhteinen ympäristömme kunto ja hoitostrategia: Hoidossa!
 • Jokelan lampien kunnostaminen: kunnostetaan! Tuusula-penkki on upea! :)
 • ENO Schoolnet RY:n puidenistutustalkoot: osallistutaan ja istutetaan puita ensi vuonna!
 • Leikki/senioripuiston perustaminen Tuusulaan: Valmistuu Puustellinmetsään!
 • Kellokosken Kellotupa esteettömäksi: Toteutettu!
 • Linjan 962 käyttöönottaminen (Hyrylä-Aviopolis): Yhteydet paranee mahdollisesti 2021
 • Maksuton joukkoliikenne: Ei ajankohtaista toteuttaa
 • Kevyenliikenteenväylän loppuun saattaminen Lepolassa: En ihan tajunnut. Ehkä jotenkin näin että ei tehdä nyt, koska aiotaan tehdä joku hulppeempi liittymä siihen. Kävelen siis jatkossakin koirani kanssa sitä hassua pikku sorapolkua pitkin, ei se mitään, no big problemos!
 • Kahdessa kodissa asuvien erityisoppilaiden koulukuljetuksen järjestäminen: Onnistuu, myös muiden kuin erityisoppilaiden osalta kunhan lisätään fyffee toimialalle. 
§58 Uusia aloitteita ja ilmoitusasioita:
 • Anu Åberg + muut: Valtuustoaloite koskien keu-soten palvelujärjestelmäkokonaisuutta Tuusulan näkökulmasta (apotti)
 • Eeva Liisa Nieminen + Vihreiden valtuustoryhmä: Valtuustoaloite  metsähoito-ohjelman päivittämisestä
Kokous päättyi klo 23.52 Väsyneet kiitokset kaikille! Kesäkuussa tavataan vielä kertaalleen ennen lomia.