maanantai 8. kesäkuuta 2020

Valtuustoblogi 5/2020: Kiinteistöjen kehittämistä ja parkkihallia

Kevään viimeinen kokous edelleen etänä. Lista löytyy täältä. Luvassa on tiukkaa keskustelua parkkihallista ja lopuksi valtuustokysymys pormestareiden luottokorttien käytöstä. Ennusteet päättymisajankohdasta vaihtelee 21-22 välillä.

Kokousselfie, sateisena päivänä on lojuttu koiran kanssa koko päivä tässä. 
Alkuun luonnollisesti alkukankeudet nimenhuutoineen. Aika näppärästi kyllä jo meni, 18.15 päästiin itse asiaan.



Sitten pykäläasioihin, en listaa tällä kertaa ihan kaikkia tähän, vaan ne joista keskustellaan:

§63 Osavuosikatsaus ja talousarvion muuttaminen 2020: Koronatime, tiedämme kaikki  mitä se tarkoittaa. Vähän vielä epäselvää mitä valtion vastaantuleminen tarkoittaa Tuusulan kannalta. Ennuste on että jäädään vajaat 20 miljoonaa miinukselle, verotulot heikkenee huolella. Pari puheenvuoroa tästä.

§65 Vajaakäyttöisten kiinteistöjen kehittäminen ja myynti: Tästä odotetusti pari puheenvuoroa. Ihmisillä on rakkaita rakennuksia, niiden tunnemerkityksiä ei pidä väheksyä! Eeva-Liisa Nieminen (vihr.) kertoi miten hyvässä kunnossa Linjamäen koulu on. Pekka Heikkinen (vas) kritisoi valmistelua ja toivoi lisää aikaa, oli esittänyt kunnanhallituksessa asian palautusta valmisteluun, mutta ei nyt sitä esittänyt. Toiset toivoi, että olisi esittänyt ja Liisa Palvas (tupu) esitti muutosta, että Riviera - Kellokosken rantasauna poistettaisiin myytävistä kohteista. Äänestimme tästä, äänin 28-20-3 kohde säilyy myytävien listalla. Esityksen mukaan meni tämä siis ja nippu eriäviä mielipiteitä.

§67 Avain Yhtiöt Oy, esisopimus ja tonttien myynti ja §68 Pysäköintitalon rakentamisen rahoittaminen: Nämä pykälät koplaantuu yhteen, joten niputan ne tässä. Tästä olikin tosiaan tiedossa, että tulee muutosesitys. Kaksi pormestereista kannattaa pysäköintitaloa, yksi (Jussi Salonen) vastustaa. Asetelma on tuttu ja valitettava.

Tiivistettynä kyse on siis siitä mitä ja kuka maksaa, minkäkokoinen hanke on järkevä, nyt vai myöhemmin. Ehkä karkeasti voisi tiivistää että kyse on siitä, millaiseksi tulevaisuus ennustetaan, luotammeko elinvoiman kasvuun vai emme. Kukaan meistä ei tiedä varmaksi miltä maailma ja Tuusula näyttää vuoden tai kymmenen päästä. Päätöksiä meidän on tehtävä silti tähyillen tulevaisuuteen. Ja kuten Jussi Salonenkin totesi puheenvuorossaan kyse on myös arvoista ja siitä miten nähdään Hyrylän kehittäminen. Lisäksi käytiin laajempaa periaatteellista keskustelua monimuotoisesta asuntotuotannosta, taloudesta, valmistelusta ja vaihtoehtoisista esityksistä.

Tähän väliin pyyntö, hei kaikki somekeskustelijat: lähtekää ehdolle ensi kevään kuntavaaleihin. Päätöksentekijöitä tarvitaan. Ihmisiä, jotka on valmiita ottamaan vastuuta. Epäilemättä kaikki ryhmät toivottavat tervetulleeksi listoilleen, voitte miettiä mikä olisi lähellä omaa arvomaailmaa ja hypätä mukaan!

Back to serious business: Jussi Salonen esitti siis ensin pykälään 67 että poistetaan parkkitalon osuus sopimuksesta, palataan pysäköintiin myöhemmin. Tämä sai monia kannatuspuheenvuoroja myös ja pidimme neuvottelutauon. Äänestys: Äänin 34-17 pohjaesitys voitti ja nippu eriäviä mielipiteitä.

Seuraavassa pykälässä Sanna Kervinen (kok) esitti muutosta, että määrärahat määriteltäisiin seuraavan osavuosikatsauksen yhteydessä ja sitten tulevissa talousarvioissa. Myös pormestari kannatti tätä muutosesitystä ja hyväksyimme yksimielisesti tämän esityksen.

§69 Hyrylän keskustan taideohjelma: Terveisiä Heinäsen Sallalle (viime kauden kokoomuksen valtuutettu), ajattelen sua lämmöllä aina kun taideohjelmia käsitellään. Sua on kaivattu. Esityksen mukaan.

Käsitellyt aloitteet:

  • Vesijättöjen lunastaminen Tuusulanjärven alueella kunnan omistamilla mailla
  • Koskenmäen kiertoliittymän alikulun koronavirusgraffitin säilyttäminen
Uusia aloitteita:
  • Lea Ahonen (kd): Aloite virkamiesten ja poliittisten luottamushenkilöiden käytössä olevien luottokorttien ohjeistuksen tarkentamiseksi - Tuija Reinikainen totesi, että kunnanhallitus on viime syksynä tällaisen ohjeistuksen tehnyt. 
Kokous päättyi virallisesti 21:06

Lisäksi vielä valtuustokysymys koskien pormestarien luottokorttien käyttöä vuonna 2019 ja 2020 tilitapahtumien jakaminen kaikille valtuutetuille. Pormestarin vastaus: Asiakirjat ovat julkisia, ei epäselvyyttä eikä huomautettavaa. Tiedot voi pyytää jokainen vain omasta puolestaan. Kuitit ja toiminta on avointa. Talousjohtaja on hyväksynyt nämä. Kuittien yksilöinneissä on ollut joitakin puutteita joista on seurannut lisäohjeistusta. Ohjeistusta on tarkasteltu ja päivitetty. 

Aila Toivonen ja Tuula Hyttinen ovat jäämässä eläkkeelle ja tämä oli heidän viimeinen kokous. Iso kiitos kaikesta avusta ja tuesta. Olette olleet korvaamattomia!