lauantai 14. marraskuuta 2020

Arvot ohjaavat kouluverkkokeskustelua

Kirjoitus julkaistu Keski-Uusimaassa 14.11.2020
Mitkä ovat ne arvot, joiden pohjalta päätöksiä tehdään, kysyttiin Tuusulan kuntapolitiikkaryhmässä Facebookissa liittyen pienten koulujen mahdolliseen sulkemiseen vuoden 2021 talousarvion käsittelyn yhteydessä. 

 Vuosia sitten, kun päätimme olla sulkematta pieniä kouluja, olin käsityksessä että meillä kaikilla poliittisilla ryhmillä Tuusulassa oli yhteisymmärrys siitä, että palveluverkkoa tullaan kuitenkin kehittämään tulevina vuosina ja tuossa yhteydessä tullaan myös yhdistämään kouluja mikä tarkoittaa osan kouluista sulkemista ja kyllä, myös koulumatkojen pidentymistä. 

En tuolloin kuullut yhdenkään ryhmän sanovan, että he eivät tule hyväksymään koskaan yhdenkään koulun sulkemista. Päinvastoin, puhuttiin kampusalueista, alueista joilla on erilaisia palveluita ja kuntalaisia vauvasta vaariin. Ajattelisin näiden suunnitelmien ja haaveiden kuvastavan kaikkien meidän päättäjien osalta hyvin pehmeitä ja humaaneja, kuntalaisten arkea ja hyvinvointia arvostavia arvoja.

Kun edellisen kerran koulukeskustelua käytiin, oli lapseni yli 60 oppilaan yhdysluokassa keskisuuressa koulussa. Luokassa toimi kolme opettajaa, ohjaaja ja erityisopettajaresurssia, tiloja oli useita ja sitä jaettiin koko ajan ja tarkoituksenmukaisesti erilaisiin ryhmiin. Lapseni sai laadukasta opetusta, tukea ja tuli kohdatuksi. 

Tuolloin koulukeskustelussa sain kuitenkin lukea toistuvasti, että lapset suurissa kouluissa ja yksiköissä jäävät vaille tukea, eivät tule kohdatuiksi, päinvastoin, tulevat kiusatuksi ja syrjäytyvät. Lapset “sullotaan laitoksiin” ja jätetään yksin. 

Olin hämmentynyt. Tunnetaanko Tuusulassa todella näin huonosti meidän kouluja ja ammattitaitoista henkilökuntaa? Ajatellaanko tosiaan, että Tuusulassa on kouluja joissa lasten hyvinvoinnista ei huolehdita? 

Asiat eivät ole näin yksiselitteisiä. Vuosia sitten ollessani huolestunut isojen koulujen ryhmäkokojen kasvusta kokoomus oli se ryhmä, joka nousi vastustamaan tätä ja vaatimaan lisäresursseja opetukseen. 

Myös SDP:ssä opetuksen laatu kaikissa kouluissa on saanut lisää ymmärrystä ja arvostusta koko ajan. Se on todella jaettu arvo Tuusulassa. 

Niin pieni, keskisuuri kuin suurikin koulu voi olla pienelle oppilaalle turvapaikka, kaikissa voi saada yksilöllistä tukea, tulla nähdyksi ja pysyä terveenä. 

Riippumatta siitä, millaiseen ratkaisuun Tuusulassa joulukuussa päädytään, haluan lähettää vanhemmille terveisiä. Riippumatta siitä, minkä kokoisessa koulussa lapsesi on: hänestä pidetään huolta. Hänet huomataan ja häntä arvostetaan, hän saa kasvaa ja oppia rauhassa ja turvassa ammattitaitoisen henkilökunnan huomassa. Hän saa loistaa. 

Ilona Toivanen 
Keskisuuren yläkoulun erityisopettaja 
Valtuutettu (vihr) 
Tuusula